YouTube, Instagram i Facebook ukidaju “antivakcinaše“

Dvije velike kompanije povukle su reklame antivakcinaša i takvih grupa sa svojih servisa. Nakon što je YouTube početkom marta odlučio da ukloni reklame, koje podržavaju stavove protiv vakcinisanja djece, sličan potez je napravio i Facebook.

BUKA portal / 12. Mart 2019

Foto: Pixabay

U Facebook mreži su, takođe krenuli u borbu protiv onih, koji zagovaraju izbjegavanje vakcinisanja djece. Na zvaničnom blogu kompanije objavili su promenu poslovne politike, kojom će dezinformacije i štetne sadržaje, koji se šire Facebook mrežom, a tiču se antivakcinaškog trenda, pokušati da svedu na najmanju moguću mjeru, a opet bez cenzure slobodnog izražavanja.

Facebook to planira da postigne sljedećim koracima:

– Umanjiće značaj stranica i grupa koje podstiču ovakve ideje, pa će se one mnogo ređe viđati u preporukama, News Feed-u i rezultatima pretrage
– Antivakcinaški oglasi biće zabranjeni, a reklame neće moći da se prikazuju ni ciljnoj grupi ljudi, koji se predstavljaju kao antivakcinaši. Takva segmentacija je, takođe ukinuta. Nalozi koji, uprkos tome, postavljaju oglase protiv vakcinisanja djece biće izbrisani i
– Sadržaj, koji se protivi vakcinisanju dece biće na sličan način uklonjen i sa Instagram platforme, a ljudima, koji pretražuju informacije o antivakcinaškom pokretu biće ponuđen edukativan sadržaj. On bi trebalo da im skrene pažnju na naučne činjenice, istraživanja i poslednje zdravstvene preporuke.

Potpuno smo posvećeni sigurnosti naše zajednice i nastavićemo da radimo na tome“, poručuju ovom prilikom iz Facebook i Instagram mreže, nadovezujući se na odluku YouTube mreže, koja je prethodno donijeta, objavio je Tehnopolis, pozivajući se na hrvatski Bugčasopis.

Mondo


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.