ZABRINJAVAJUĆE BROJKE U SRBIJI Na onkologiji u Beogradu zaražen 91 pacijent i 67 zaposlenih

Na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu virusom korona zaražen je 91 pacijent od 171 testiranih, kao i 67 zaposlenih od ukupno 930, izjavila je vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Danica Grujičić.

SRNA / 27. April 2020

 

 

Ona je navela da je od zaraženih zaposlenih jedan medicinski radnik izliječen, odnosno dva puta je negativan na testu, a jedan čeka rezultate testa.

Grujičićeva je rekla za RTS da je šest pacijenata imalo simptome upale pluća, dok su ostali bili bez simptoma.

Prema njenim riječima, zaraženi medicinski radnici sa onkologije koji nemaju simptome nalaze se u banjama u Srbiji, dok je njih 15 sa simptomima pneumonije, od kojih je jedan inženjer bio na respiratoru, ali se oporavio.

Ona je dodala da je do sada testirano 445 zaposlenih, te da će testiranja biti nastavljena, u skladu sa uredbom Vlade.

Grujičićeva je rekla da na onkologiji ne radi samo Radioterapija i Stacionar, a sve ostalo radi.

 

Ona je navela da na Radioterapiji i Stacionaru pacijenti leže veoma dugo, po mjeseci dana, tako da je nemoguće prekinuti kontakte između njih.

– Tu je i bio najveći broj pozitivnih na virus korona i pacijenata i zaposlenih – rekla je Grujičićeva.

Ona očekuje da će Stacionar moći da bude otvoren postepeno od 4. maja, te da će prednost imati pacijenti kod kojih je prekinuta terapija, kao i oni koji su bili pri kraju terapije biće dijagnostikovani na skenerima ili magnetnim rezonancama.

Prema njenim riječima, sada ljekarski konzilijumi zasjedaju elektronski, na daljinu.

Ona je napomenula da svi onkološki pacijenti, koji treba da počnu liječenje, treba da budu testirani na virus korona u svojim domovima zdravlja, a ako to ne mogu, onda u Institutu “Batut” uz uputnicu Instituta za onkologiju.

– Svi pacijenti moraju donijeti potvrdu da su kovid negativni. Testovi se sada mnogo brže dobijaju, za jedan do dva dana – rekla je Grujičićeva.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.