"Zadar? Neće biti dobro ako je Đoković pozitivan"

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u utorak da Hrvatska nije u takozvanom švedskom modelu borbe protiv pandemije koronavirusa te pojasnio da švedski model ne znači da nemaju mjere.

BUKA portal / 23. Juni 2020

"Jasno ću i glasno reći da nismo u švedskom modelu. Postoji jako puno priča i napisa o švedskom modelu, ali većina toga ne ulazi duboko u to što zapravo švedski model znači", rekao je Capak u razgovoru za N1.

Švedski model ne znači da nemaju mjere, međutim, njihov cilj je bio sačuvati gospodarstvo i dopustiti da virus cirkulira među nevurnelabilnim stanovništvom, što je rezultiralo time da imaju velik broj oboljelih i preminulih, a gospodarstvo im je svejedno stradalo, pojasnio je Capak. 

Vezano za pojavu koronavirusa na teniskom turniru u Zadru, gdje je 81 osoba u samoizolaciji, a kod pet je potvrđena zaraza, Capak je rekao da će se epidemiološka situacija dodatno zakomplicirati ako se pokaže da je srpski tenisač Novak Đoković pozitivan na koronavirus jer je bio u bliskom kontaktu s puno ljudi koji će onda morati u samoizolaciju. 

Pojasnio je da je bliski kontakt razgovor licem u lice ili boravak licem u lice s osobom dulje od 15 minuta ili fizički kontakt, odnosno da se i rukovanje smatra bliskim kontaktom.

Upitan hoće li onda u samoizolaciju morati i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s obzirom na njegov kontakt s Đokovićem, Capak je rekao da prema epidemiološkoj anamnezi između njih nije bilo fizičkog kontakta, nego se radilo o dodiru šakama, što se, ističe, ne smatra fizičkim kontaktom, dok je boravak u zatvorenom prostoru trajao manje od tri minute.

Ako Đoković i jest pozitivan, premijer Plenkovic ne mora u samoizolaciju, ali se on iz predostrožnosti testirao i njegov je test negativan, dodao je Capak. 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.