Zagađenost vazduha najviše doprinijela velikoj smrtnosti od Covida-19? 

Istraživanje pokazuje da je skoro 80% smrtnih slučajeva širom četiri zemlje locirano u najzagađenijim regijama.

M.P. / 21. April 2020

 

Visok nivo zagađenosti vazduha možda je jedan od najvažniji faktora koji je doprinio velikom broju smrtnih slučajeva uzrokovanih Covidom-19, navodi se u istraživanju.

Analiza pokazuje da se od ukupnog broja smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom u 66 administrativnih regija u Italiji, Španiji, Francuskoj i Njemačkoj, 78% njih desilo u samo pet regija, koje su bile najzagađenije.

Istraživanje je ispitalo nivoe nitrogen dioksida (NO2), zagađivača koji najviše proizvode vozila na dizel, te vremenske uslove koji sprečavaju da se oblaci prljavog vazduha raziđu iznad grada. Mnoge studije su povezale izloženost nitrogen dioksidu sa lošim zdravljem, a naročito sa bolestima pluća, zbog koje je veća vjerovatnoća da će ljudi umrijeti ako se zaraze Covidom-19.

“Rezultati pokazuju da je dugoročna izloženost ovom polutantu možda jedan od najvažnijih faktora koji doprinose smrtnosti uzrokovanoj Covidom-19 u ovim regijama, a možda širom cijelog svijeta,” kazao je Yaron Ogen, sa univerziteta Martin Luther University Halle-Wittenberg u Njemačkoj, koji je proveo istraživanje.

“Trujući naše okruženje, trujemo naše tijelo, a kada ono ima hronični respiratorni stres njegova sposobnost da se brani od infekcije je ograničena.”

Analizom je ukazano na jaku korelaciju, ne na kauzalnu povezanost. “Sada je neophodno istražiti da li je prisustvo inicijalnog inflamatornog stanja povezano sa odgovorom imunog sistema na koronavirus”, kazao je Ogen.

Druga studija objavljena 7. aprila proučavala je zagađenost finim česticama u SAD-u i otkrila da je čak i malo povećanje nivoa zagađenosti u godinama prije pandemije povezano sa daleko većom stopom smrtnosti od Covida 19.

Jedan drugi nedavno objavljeni rad ukazuje na to da je veliki broj umrlih na sjeveru Italije povezan sa najvišim nivoima zagađenosti vazduha.

Ogenovo istraživanje, objavljeno u žurnalu Science of the Total Environment, poredi nivoe NO2 u januaru i februaru u 66 administrativnih regija, uzimajući u obzir broj preminulih od Covida-19 do 19. marta. Ogen je takođe ispitao atmosferske uslove kako bi ustanovio gdje su oblaci zagađenog vazduha bili zaglavljeni iznad regija.

Otkrio je da je 78% od ukupno 4,443 preminulih locirano u četiri regije u sjevernoj Italiji i jednoj oko Madrida u Španiji. Ovih pet regija imali su najgoru kombinaciju nivoa NO2 i vremenskih uslova koji su sprečavali protok vazduha i razbijanje oblaka zagađenog vazduha, piše Gardijan. 

 

 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.