Zahtjevi 35 000 radnika pred vlastima RS: Radnicima mora biti omogućeno da žive od svoga rada

Konfederacija sindikata je dogovorila zahtjeve koji će naći u Deklaraciji o pravima radnika i koji će biti uručeni predsjednici Republike Srpske, predsjedniku Vlade RS i poslanicima u NSRS. Deklaracija će biti uobličena naredne sedmice.

Tatjana Čalić / 08. August 2019Brojni sindikalci iz svih sektora i radnici iz cijele Republike Srpske koji su se okupili sinoć u Banskom dvoru na Saboru sindikalnih predstavnika, zatražili su prije svega da ovo bude dobro mjesto za rad, život i stvaranje. Da bi se to ostvarilo treba pristupiti izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o jedinicama lokalne samouprave, povećati plate, zaustaviti odliv radne snage, omogućiti potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora kako bi se zaštitila prava i unaprijedio položaj radnika.


Od nadležnih institucija će biti zatražno da zahtjevi koji će im biti uručeni budu osnova za izradu Ekonomske politike RS za 2020. godinu.
Tokom Sabora obrađena je kompletna  problematika, od problematike zdravstenih radnika, radnika u obrazovanju do proizvođača, metalske industrije, Elektroprivrede, gdje je stavnjen akcenat na povećanje plata onim zaposlenima koji rade u proizvodnji, u održavanju, od čega i zavisi uspješno poslovanje.


Na saboru je navedeno da će od institucija biti tražene garancije za sigurnost radnih mjesta zaposlenih u kompaniji "Arselor Mital" kada je riječ o rudarenju i nastavku proizvodnje u toj oblasti u Prijedoru.


Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić rekao je da je došlo vrijeme da radnici počnu da žive od svojih primanja.
"Ne želimo više slušati priču o najnižoj plati i smatramo da su svi koji o tome pričaju najveći neprijatelji radnika u Srpskoj. S tim se degradiraju struka i plaćeni rad. Ne želimo da Srpska treba bude poznata po jeftinoj radnoj snazi, već da počnemo razgovarati sa Vladom o stvaranju ambijenta u kome radnici mogu da žive od svog rada i ne napuštaju Republiku", poručio je Marić.

Navedimo na kraju i podatke Poreske uprave RS o iznosima plata. Prema njima više od 17.000 radnika u RS mjesečno prima manje od 449 KM, za njih oko 18.000 plata je 450 KM,  dok blizu 38.000 radnika prima između 450 i 500 KM, a preko 31.000 ljudi između 500 i 600 KM.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.