Zaokret u Britaniji: Mlađima od 30 će umjesto AstraZenece ponuditi drugu vakcinu

BRITANSKA regulatorna agencija za lijekove (MHRA) odlučila je promijeniti svoje preporuke za korištenje cjepiva AstraZenece.

BUKA portal / 07. April 2021

Naime, MHRA je preporučila da se Britancima u dobi od 18 do 29 godina umjesto cjepiva AstraZenece ponudi neko drugo cjepivo, javljaju britanski mediji. 

Na takvu odluku MHRA se odlučila zbog dokaza koji upućuju na povezanost cjepiva AstraZenece sa stvaranjem rijetkih krvnih ugrušaka.

"Ekstremno rijetke" nuspojave

Britanski regulator analizirao je 79 slučajeva pojave rijetkih krvnih ugrušaka u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon primanja cjepiva AstraZenece. 19 analiziranih osoba je preminulo.

MHRA naglašava kako još uvijek nema dokaza da je cjepivo uzrokovalo krvne ugruške, ali dodaje kako je "veza sve čvršća".

"Radi se o nuspojavama koje su ekstremno rijetke. Moramo provesti još istraživanja kako bismo sa sigurnošću utvrdili uzrokuje li cjepivo AstraZenece krvne ugruške", rekla je izvršna direktorica MHRA-e dr. June Raine. 

Gotovo dvije trećine zabilježenih slučajeva krvnih ugrušaka zabilježene su kod žena. Osobe preminule od posljedica krvnih ugrušaka bile su stare između 18 i 79 godina.

 

U Ujedinjenom Kraljevstvu cjepivo AstraZenece iskorišteno je oko 20 milijuna doza cjepiva AstraZenece.

EMA: Postoji veza između AstraZenece i neobičnih krvnih ugrušaka

Danas je, podsjetimo, i Europska regulatorna agencija (EMA) danas je objavila kako su utvrdili postojanje veze između cjepiva AstraZenece i stvaranja rijetkih krvnih ugrušaka. Pritom su naglasili da je korist od cjepiva AstraZenece i dalje veća od rizika od mogućih nuspojava.

"Zaključili smo da bi stvaranje neobičnih krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskim trombocitima trebali biti navedeni kao moguće rijetke nuspojave cjepiva", rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke.

Index


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.