Zaštita Sane: Sud poništio ekološku dozvolu za MHE Medna

Iz Koalicije očekuju da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raskinuti koncesioni ugovor za MHE „Medna“ na rijeci Sani i konačno staviti tačku na ovu lošu odluku Vlade Republike Srpske.

Maja Isović / 04. Januar 2014

Okružni sud u Banjaluci je nedavno donio presudu kojom je poništena ekološka dozvola za malu hidroelektranu “Medna” na izvorima rijeke Sane. Ovom presudom prestaje da važi ekološka dozvola, a time i djelimično rješenje za građenje.

U presudi Okružnog suda koja je donesena 12. 12. 2013. godine u Banjaluci je, između ostalog, utvrđeno: „Imajući u vidu koliki je značaj očuvanja životnog okoliša, u koji se ubrajaju svi nenadoknadivi prirodni resursi, koje u ovom času nesporno sadrži predmetna lokacija, te se ne može olako provoditi postupak za pribavljanje tako važne dozvole, kakva je ekološka dozvola“.

Predstavnici Koalicije za zaštitu Sane rekli su da bi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS napokon trebalo da donese odluku o proglašenju parka prirode za područje gornjeg toka rijeke Sane, u skladu sa Prostornim planom RS do 2015. godine, te zahtjevom Koalicije od 18.01.2012. godine.

Predstavnici Koalicije su pored tužbe za ekološku dozvolu, podnijeli tužbe na studiju uticaja na životnu sredinu i djelimično rješenje za građenje.

“Ukoliko bi se izgradila MHE na izvorima Sane trajno bi se uništile prirodne vrijednosti gornjeg toka rijeke Sane, zbog kojih je i planirana zaštita. Sana više ne bi bila na listi rijeka sa kvalitetom vode prve kategorije u Republici Srpskoj, a značajno bi se umanjili i potencijali cijelog područja za razvoj održivog turizma. U svakom slučaju, moguće štete bi bile daleko veće od navodnih koristi koje bi lokalne zajednice i budžeti imali od izgadnje”, rekli su iz Koalicije.

Zbog svega navedenog iz Koalicije očekuju da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raskinuti koncesioni ugovor za MHE „Medna“ na rijeci Sani i konačno staviti tačku na ovu lošu odluku Vlade Republike Srpske.

 NARUŠAVANJE PRIRODE

Podsjetimo da je Prostornim planom Republike Srpske do 2015. godine gornji tok rijeke Sane predviđen za zaštitnu kategoriju Park prirode, a Vlada RS je usvojila Uredbu o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, kojom je rijeka Sana svrstana u prvu kategoriju, kao jedna od tri takve rijeke u Republici Srpskoj. Uprkos tome, Vlada RS je dala koncesiju za gradnju hidroelektrane i prihvatila uslov “Prodaje u obaveznom otkupu po garantovanim otkupnim cijenama”.

Stručnjaci su ranije upozoravali da bi izgradnja hidroelektrane predstavljala najgori mogući oblik upravljanja prirodnim bogatstvom i to ne samo za građane Mrkonjić Grada već za sve građane koji žive uz Sanu i za Sanu.

U tom slučaju, nepovratno bi bile narušene ambijentalne vrijednosti koje su u gornjem toku Sane izvanredne i bio bi blokiran svaki dalji napredak i razvoj ruralnih područja u blizini izvora. Takođe, gornji kanon u dužini od 3km bi presušio što bi izazvalo katastrofu po faunu i floru u kanjonu i oko njega.

Miodrag Dakić iz Centra za životnu sredinu ranije je za BUKU rekao da bi se izgradnjom MHE trajno uništile prirodne vrijednosti gornjeg toka rijeke Sane, zbog kojih je i planirana zaštita ovog područja.

“U tom slučaju, Sana više ne bi bila na listi od preostale tri rijeke sa kvalitetom vode prve kategorije, a značajno bi se umanjili potencijali cijelog područja za razvoj održivog turizma. U svakom slučaju moguće štete bile daleko veće od navodnih koristi koje bi lokalne zajednice i budžeti imali od izgadnje”, kazao je za BUKU Dakić.

Boro Marić iz Udruženja gljivara i ljubitelja prirode iz Mrkonjić Grada rekao je ranie za BUKU da se već duže vrijeme pokušava zaustaviti uništavanje ove istinske oaze, ali da nadležne institucije i Inspektorat RS ne reaguju na ovaj slučaj.

Jedino moguće razrješenje ove situacije Marić vidi u raskidu koncesije i vraćanju uništene obale u prvobitno stanje. Dodaje da koalicija ove godine planira zasaditi nove sadnice na mjestima posječenog drveća, ali i da nikakav kompromis sa nekoliko stotina metara pomjeranja brane gore ili dolje ne dolazi u obzir.

“Ovo nije problem samo sa Sanom već sa preko 100 dodijeljenih koncesija. Jedan dio je Vlada RS riješila sporazumnim raskidom koncesija, a dobar dio koncesija se prodaje i preprodaje kao ova na Sani koja je sada u vlasništvu d.d. Interenergo iz Slovenije. Smatram da bi neko trebao odgovarati zbog situacije u kojoj se našla Republika Srpska. Ogromna su potraživanja i ogromne prepreke i štete, a korist slaba ili nikakva za državu. Definitivno jedna od najgorih odluka Vlade RS ikada”, rekao je ranije Marić za BUKU.

 

Protesti održani u aprilu 2012. godine

Članice Koalicija za zaštitu Sane

Koalicija za zaštitu Sane je neformalna grupa koju čine 22 udruženja građana, a čiji su ciljevi obustavljanje planova za izgradnju hidroelektrana na rijeci Sani i održivo korištenje vodnih resursa rijeke Sane. Koalicija se godinama raznim akcijama i aktivnostima borila za zaštitu Sane.

Koaliciju za zaštitu Sane čine udruženja: Ekološki pokret ‘Zelenkovac’, Udruženje Vrbljanaca, Planinarsko ekološko društvo ‘Vidik’, Centar za životnu sredinu, Planinarsko društvo ‘Čičak’, Ekološko društvo ‘Vrbljanski biseri’, Udruženje gljivara i ljubitelja prirode, Udruženje sportskih ribolovaca Mrkonjić Grad, Udruženje za podršku održivom razvoju ‘Zelene staze’, Udruženje roditelja sa četvoro i više djece ‘Lav’, Društvo sportskih ribolovaca ‘Sana’, Planinarsko-ekološko društvo ‘Kanjon’, Planinarsko sportsko društvo ‘Vitorog’, Udruženje građana ‘Omladinski Centar’, Studentska organizacija PMF, Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista ‘Geto’, Planinarsko društvo ‘Gora’, Udruženje građana ‘Sanus’, Udruženje građana ‘Iskra života’, Planinarsko sportsko društvo ‘Telekom-Poštar’, Centar za odgovornu demokratiju ‘Luna’ i Studentska organizacija univerziteta u Banjaluci.

 

Vezan tekst

Uništavanje rijeke Sane zbog izgradnje mini hidroelektrana

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.