Zašto Hrvatska sad otvara granice sa BiH? Više nismo rasadnik virusa, već nečeg drugog....

Nije prošlo ni pet dana od zatvaranja granica sa BiH, a Hrvatska ih ponovo otvara...

Elvir Padalović / 30. Juni 2020

 

Niti smo mi išta manje zarazni nego prije pet dana, niti Hrvati imaju bolje objašnjenje zašto to sad čine.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je, na dan proglašenja građana BiH potencijalno opasnim, kako Hrvatski stožer prati "epidemiološku situaciju u zemljama susjedstva i ono što bilježe posljednjih dana su infekcije koje dolaze, odnosno koje donose ljudi koji najvećim dijelom dolaze iz zemalja našeg istočnog susjedstva”. 

Tada je Bosna i Hercegovina imala stotinjak zaraženih ukupno. Danas BiH ima duplo više zaraženih nego prije pet dana.

Uvedena je za njih i građane Srbije mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana.  Postavlja se logično pitanje, ukoliko je neko u međuvremenu išao u Hrvatsku i određena mu je ta mjera, da li će moći izaći odmah ( ako predstavlja "rizik" ) ili će morati odslužiti svojih 14 karantinskih dana.

Ali dobro, biće da u Hrvatskom stožeru znaju više kada je u pitanju kretanje virusa, pa tako vjerovatno znaju da će građani BiH sada manje inficirati Hrvate. 

Bh. virus će od danas zvanično biti proglašen manje zaraznim, samo pet dana nakon odluke o visokom stepenu zaraznosti i pet dana nakon zatvaranja granica.

U Stožeru danas kažu kako iz BiH izlazi daleko manje virusa nego iz, recimo, Srbije, ali i njima će mjera samoizolacije biti ukinuta.

Ministar Božinović kaže kako se, eto, prati klinička slika zaraženih, koja je sada blaža i da je iz BiH stizalo oko tri puta manje virusa.

''Imali smo 25-26 unosa iz Srbije, s kojom se otvaramo, i osam iz BiH, s kojom bismo trebali biti zatvoreni'', objasnio je šef Stožera.

Uprkos tome, danas će biti odlučeno da BiH i Srbija više nisu izvoznici virusa u Hrvatsku, već zemlje od "interesa" za naše zapadne komšije. 

Samo pet dana nakon što smo proglašeni za virusni rasadnik, mi to više nismo. 

U međuvremenu, EU Bosnu i Hercegovinu ne smatra za sigurnu zemlju, za njih smo i dalje rasadnik virusa, te na nas ni ne računaju. Srbija za njih nije virusno opasna, pa će oni moći u EU. U međuvremenu se očekuje da li će Slovenija Hrvatsku staviti na žutu umjesto dosadašnje zelene table. Jer je Hrvatska za Sloveniju potencijalno opasna. Rasadno opasna...

Hrvatskoj mi od danas nećemo smetati. Štaviše. Njoj smo sada savršeni rasadnik. Nečeg drugog. 

1. Turista na Makarskoj rivijeri.  
2. Glasača HDZ-a na izborima u nedjelju.

Autobusi spremni. Vidjećete 5. jula.

Jer ovdje odavno važi da epidemiolozi šute kad političari donose odluke.
Dobro znaju naše zapadne komšije šta se dešavalo kod naših istočnih komšija par vikenda prije. 
Virus šuti na dan izbora. Izborna mu je šutnja. 
To zna svaki epidemiolog. Zato i oni šute.


P.S Svakako da je odluka da Hrvatska pusti građane BiH u svoju zemlju dobra i treba je pozdraviti, kao što treba reći kako je odluka o samoizolaciji od prije pet dana potpuno neopravdana. 


 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.