Zašto odjednom u Sjevernoj Koreji svi nose maske?

Dvije potpuno različite slike poslate su u roku od 24 sata iz Sjeverne Koreje.

BUKA portal / 13. Oktobar 2020

Sjeverna Koreja je jedna od rijetkih zemalja koja do sada nije prijavila niti jedan slučaj zaraze virusom korona na svojoj teritoriju. Sumnju u istinitost ovog podatka dodatno su podgrijale najnovije fotografije iz te zemlje na kojima je na hiljade građana pod zaštitnim maskama, dan pošto epidemiološke mjere nisu poštovane na vojnoj paradi.

Dvije potpuno različite slike poslate su u roku od 24 sata iz Sjeverne Koreje.

U nedjelju tokom održavanja velike vojne parade povodom 75. godišnjice vladajuće Radničke stranke, ni učesnici, ali ni sam sjevernokorejski lider Kim Džong Un, nisu nosili zaštitne maske, niti su održavali fizičku distancu.

Samo dan kasnije, na hiljade vojnika i građana okupilo se na centralnom trgu u Pjongjangu, kako bi iskazali podršku vladi, i svi do jednog nosili su zaštitne maske, prenosi "Sputnjik".

Skup je održan uoči kongresa vladajuće stranke u januaru, a sa njega je poručeno "Pratimo korake našeg dragog vođe, druga Kim Džong Una".

Sjeverna Koreja zatvorila je granica i uvela karantin još u januaru, a Kim sve vrijeme insistira na tome da u zemlji nije bilo nijednog slučaja virusa korona. Mnogi stručnjaci sumnjaju da se niko nije zarazio pošto se virus pojavio u susjednoj Kini i potom proširio u cijelom svijetu, a sada je otvoreno i pitanje - zašto građani nose zaštitne maske ukoliko je Kimova tvrdnja istinita i zaraženih nema.

 

  •  

Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.