Zašto su putnički avioni najčešće bijeli?

Nije bez razloga

BUKA portal / 21. Mart 2019


Beli avioni su norma. Taj konformizam nije bez razloga. Naime, nauka i ekonomija pružaju puno razloga zbog kojih avioni ne bi smeli da izgledaju kao kaleidoskop... Šteta.

Profesor sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) na odeljenju za aeronautiku i astronautiku, R. Džon Hansmen, objasnio je za Biznis Insajder da bela boja najbolje reflektuje sunčevu svetlost, što kabinu pilota održava hladnom. Posebno je važno zaštiti plastične delove aviona (ponajviše nosni konus) i kompozitne materijale od sunca. Bela "boja" takođe odbija potencijalno opasno sunčevo zračenje.

Znate li zbog čega su prozori na avionima okrugli?

Prema istraživanju iz 2011. godine, objavljenom u žurnalu “Human-Wildlife Interactions”, ptice takođe cene svetle avione. Studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Purdu i Nacionalnog istraživačkog centra za divlje životinje, otkrila je da su beli avioni imali manje sudara sa pticama od plavih aviona. Ova studija sugeriše da naši pernati prijatelji mogu lakše da primete bele avione i shodno tome se udalje.

Pogledajte i Gužva na nebu: Dan kada je poletelo najviše aviona ikada (VIDEO)

Bela boja takođe pomaže ljudima vizuelno. Naime, belina čini da se sve pukotine, ogrebotine i ulubljenja lakše vide, što je, kada su avioni u pitanju, i te kako bitno.

Međutim, nauka je samo jedna strana priče.

Pogledajte i Pravi razlog zbog kojeg ne možete da unesete flašice vode u avion

Kada je potrebno 65 galona boje da bi se prekrio celi avion, onda morate da budete zbilja pametni sa onim što radite. Bela je standardna, jeftina boja, prosto i jednostavno. Ako želite da budete fanki i svoj avion (imate avion, zar ne?) ofarbate u neku drečaviju boju, ma koju izabrali ona će oksidirati i kad tad izbledeti. Da bi avion bio lep i veseo, potrebno ga je češće farbati, što naravno iziskuje više novca.

Saznajte i Zašto je džet leg gori kada letimo na istok?

I u slučaju da se ovo zaista odnosi na vas, bele avione ćete takođe prodavati brže od obojenih ili neobojanih aviona.

Preuzeto sa nationalgeographic.rs


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.