Zastrašujući govor mržnje prema Baraliji i Ćavar jer su rekle NE nacionalističkim podjelama

"Užasno me plaši kad vidim koliko kod nas ima ostrašćenih pojedinaca koji najodvratnijim i najvulgarnijim riječima poručuju da su Boška i Irma izdajice, a neki im govore da su zaslužile metak. Mnogo smo bolesni.”

Slađan Tomić / 17. Februar 2021

 

Vijećnice Naše stranke u Vijeću Grada Mostara Boška Ćavar i Irma Baralija, prilikom glasanja za novog gradonačelnika i nasljednika Ljube Bešlića, bile su suzdržane. Sa 17 glasova pobijedio je kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić. Glas manje imao je kandidat Zlatko Guzin, kadar SDA, a kandidat koalicije za Mostar. Da su Irma i Boška glasale za Guzina, on bi bio novi gradonačelnik. I tu je sadžan sav njihov grijeh. Ostale su principijelne i kao vijećnice građanske stranke nisu glasale za kandidate nacionalističkih stranaka.

Zapravo, bilo bi besmisleno glasati za nekoga ko pripada stranci zbog koje je Baralija morala tužiti Bosnu i Hercegovinu za neodržavanje izbora u Mostaru, nakon čega je dobila spor u Strazburu i vratila Mostarcima mogućnost da biraju gradsku vlast.

Pod optužbama da su izdale i predale Mostar, Ćavar i Baralija izložene su javnom linču, vrijeđanju i govoru mržnje.

Mediji im crtaju mete, novinari nazivaju saigračima HDZ-a, a pojedini političari izdaju saopštenja. Isti oni političari koji dvije političarke krive za saradnju sa HDZ-om, a upravo su ti političari u koaliciji sa strankom koju vodi Dragan Čović. Licemjerno. U najmanju ruku.

SDA i HDZ ĆE i DALJE DIJELITI PLIJEN

Sve ovo govori da su SDA i HDZ  još jednom pokazali da su majstori manipulacija, tvrdi politička analitičarka Ivana Marić. Podsjeća da javnost mjesecima priča o dogovoru ove dvije stranke o podjeli Mostara, koju žele prebaciti na opoziciju.

“SDA-ovci su pred izbore Mostarcima govorili da je glas za BH blok glas za HDZ, a HDZ je pričao obratnu priču. Je l' to SDA ni sama ne vjeruje svojim predizbornim pričama, pa su očekivali da će Naša stranka podržati njihovog kandidata. Tužno je što se u Mostaru i 25 godina nakon rata gradonačelnik bira po tome da li je Hrvat ili Bošnjak, a nijedan od njih nema plan rada za naredne četiri godine”, priča Marić.

Ćavar i Baralija su ispale krive, pojašnjava Marić, zato što su ostale dosljedne svojim stavovima i onome što se govorile biračima.

“Svi ostali koji su prevarili svoje birače su ispravni? Zašto bi njih dvije svoj glas dale SDA kandidatu? Po čemu je on bolji od HDZ kandidata? Zar su one trebale da izvlače SDA, koja iz pregovora sa HDZ-om uvijek izvuče deblji kraj. Nebitno je ko je gradonačelnik Mostara, jer će SDA i HDZ nastaviti zajedno dijeliti plijen, kao i u prethodnih 25 godina. Ne treba njima pomoć u tome, već samo alibi. Svaka čast Boški i Irmi koje nisu pristale da ih uvuku u nacionalnu podjelu Mostara”, dodaje Marić.

HDZ i SDA MOSTAR PODIJELILI 1991. GOD.

Istoričar i diplomata Slobodan Šoja u komentaru za portal BUKA napominje da  su se HDZ i SDA dogovorili još 1991. godine o podjeli vlasti u Mostaru 2020. godine. Lako je zaključiti, kaže Šoja, da su cijeli tužni igrokaz i nedostojna zabava za mase oko izbora mostarskog gradonačelnika namijenjeni za jednu sasvim drugu upotrebu.

“Posrijedi je pokušaj SDA i DF da što više ocrne, diskredituju i razjedine stranke građanske ljevice, s ciljem da na sljedećim izborima sa etiketom izdajica i antibosanskih snaga osvoje što manje glasova”, kaže Šoja.

Smatra da je Željko Komšić  u stvarnosti izdao ideje građanske ljevice ulaskom u koaliciju sa SDA, a da je ovo njegov pokušaj da kompromituje ljevicu, a rehabilituje sebe.

“Na tu igru nasjeo je SDP i to je zaista šteta. Najvažnije je da jednom za svagda shvatimo i da svima objasnimo da svako ima pravo da glasa kako želi i za koga želi. Oduzimati mu to pravo je čisto i primitivno nasilje. A da ne govorim o tome koliko je morbidno nezavisnim, slobodnim i principijelnim ljudima lijepiti etiketu izdajice. Tužno je i apsurdno postati izdajica onda kad se želiš osjećati i ponašati slobodno i principijelno i kad ne želiš ni u kom slučaju glasati za stranke koje su državu dovele u pretkomatozno stanje”, dodaje Šoja.

Irma Baralija i Boška Ćavar ne prestaju biti mete na društvenim mrežama, a neki komentari mogu se okarakterisati kao ugrožavanje sigurnosti. Njih dvije su osudili i DF i Građanski savez i njima odani “građani”, ali napade na dvije političarke nisu osudile te stranke.

“Ono što su po društvenim mrežama radili Komšićevi botovi i onakav poziv na javni linč prije svega Irme Baralije, kao i Boške Ćavar u manjoj mjeri, predstavlja veliki prilog za istoriju beščašća. Mene ne čudi što se ta etiketa izdajice olako lijepi kad znam ko je lijepi, ali me plaši kad vidim koliko medija i portala u službi te iste politike lijepi iste etikete. A užasno me plaši kad vidim koliko kod nas ima ostrašćenih pojedinaca koji najodvratnijim i najvulgarnijim riječima poručuju da su Boška i Irma izdajice, a neki im govore da su zaslužile metak. Mnogo smo bolesni”, oštar je Šoja.

ROTIRAJUĆI GRADONAČELNIK BI OJAČAO PODJELE

Jasmin Hasanović, asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kaže da je pitanje da li je uopšte moguće biti dosljedan i principijelan u političkom poretku u kojem smo zarobljeni, s obzirom da se jačina etnonacionalnog narativa iskazuje kroz sve pore našeg društva, te ga više apsolutno nije moguće izbjeći.

“To je ono što sam u svom tekstu nazvao 'biopolitikom etnodeterminizma' - situacijom u kojoj etnička determinanta definiše svaki naš životni aspekt, upoređujući ga samom sebi - od politike, preko kulture, obrazovanja, obrazaca mišljenja... To je vidljivo i kroz narativ tzv. 'patriotske ucjene', zbog koje nije bilo moguće niti čuti niti pročitati, bar ja nisam uspio, o političkom programu bilo kojeg od kandidata i kandidatkinje za gradonačelnicu odnosno gradonačelnika Mostara - već se kalkulisalo imenima, državom i konceptom”, dodaje Hasanović.

Na ovaj način, kaže Hasanović, takozvane građanske orijentacije bivaju prinuđene uklapati se u dominantne narative ukoliko žele udio u vlasti - ne samo jer im Ustavni poredak tako nalaže, već jednostavno zato što nemaju jasnu materijalizaciju svoje vizije.

“Uzmimo primjer paradoksa tzv. 'rotirajućeg gradonačenika' - i dok se načelno zalaže za razgradnju etno-konstitucionalne paradigme bosanskohercegovačkog društva, SDP BiH ga takvim prijedlogom, zapravo, još više jača. Slično je bilo i 2018. godine kada je SDP BiH mogao i trebao podržati, unaprijed nemoguću kandidaturu pokojnog Svetozara Pudarića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stati iza njegove tužbe i zauzeti jasan stav da je ovakva arhitektura kočnica društva. To, naravno, neće biti moguće - ne samo zato jer realpolitika pokazuje da nije moguće, nego isto tako jer se zaboravlja njena materijalna strana”, kaže Hasanović.

Direktorica Akedemije za žene i nekadašnja državna zastupnica Maja Gasal Vražalica upozorava na  činjenicu da su SDA i HDZ BiH na svim nivoima neraskidivi partner i da se prilikom takvih koalicija nije niko zapitao koliko je neko UZP ili rušitelj/negator države, kao ni koliko je lažan patriotizam druge strane, a eto sad baš na Mostaru su htjeli pokazati koliko ovi imaju odgovor na hrvatsko pitanje, a koliko su ovi drugi patriote.

“Svejedno je da li je gradonačelnik Mostara iz HDZ BiH ili SDA, pa samim time da li će predsjedavajući GV Mostara biti neko iz ove dvije stranke, jer će opet te dvije stranke imati i imaju gradonačelnika i predsjedavajućeg GV kao i većinu u GV, tako da je sve ostalo bilo bespotrebno, posebno podizanje svijesti o patriotizmu od strane onih kojima se patriotizam ogleda u imovinskom kartonu i svakodnevnom porastu cifre na bankovnom računu”, kaže Gasal Vražalica za BUKU.

Pita se, kako to da je sad odjednom Mostar BiH, a 12 godina to nije bio? Više od decenije Mostarci i Mostarke nisu mogli birati lokalnu vlast, zbog ropstva u raljama nekoliko interesnih organizacija, koje se kod nas zovu političke stranke.

„Njihovi interesi se ogledaju u uživanju svih privilegija, siromašenju države i njenih građana/ki zarad vlastitog bogaćenja, uz vrlo vješto prikrivanje tih interesa kroz navodni patriotizam i sve jači i prisutniji etnonacionalizam. Mi kao građani i građanke nismo uopšte za amnestirati, jer i nama je prvi izbor priklonuti se jakim i moćnima, biti dio ovog njihovog sistema na ovaj ili onaj način, nego prihvatiti da su nam baš ti koji se izdaju za naše krivi za ovako jadno i čemerno stanje. Sve dok je tako Mostar i BiH će biti njihov uz prećutnu suglasnost jednog dijela i za neku jadnu korist drugog dijela građanstva“, dodaje Gasal Vražalica.

Šta se krije iza napada na Bošku i Irmu?

„Mnogo toga. Dvije žene neće da glasaju po već 30-ogodišnjem šablonu navodnog spašavanja države od tamo nekih neprijatelja i negatora države s kojima baš te kvazi patriote već tri decenije 'grade' državu. Mi bismo kao da imamo političare/ke koj/e imaju svoj stav, koji/e će glasati po svojoj svijesti i savjesti, neovisni/ o kafanskim dogovorima i trgovinama, neovisno od lidera. Kada se takve osobe pojave i ako su kojim slučajem žene, kao što je to u ovom slučaju, tada se na najbrutalniji način obruše i oni/e kojima je kvazi patriotizam osnovna mjerna jedinica i kvalifikacija za trodecenijsko sisanje javnog budžeta i življenja uz sve moguće privilegije“, ocjenjuje Gasal Vražalica.

Njoj, kako kaže, nedostaje glasna podrška Naše stranke, a napominje i da napadi na muškarce i kad su dijelom velikih afera, nisu ovako jaki.

„Ne vidim razlog zašto bi Mostarci i Mostarke bili/e ljute na njih dvije, a ne na sebe. Ja bih na mjestu lidera Naše stranke  već prvo jutro nakon izbora u Mostaru napravila presicu i čestitala pobjednicima koji su osvojili najveći broj glasova, a to su HDZ BiH i Koalicija za Mostar. Jasno rekla da idemo u opoziciju. Predložila bih Irmi Baraliji da se ne upušta u utrku u kojoj je matematika pokazala da nemaju šanse, jer je iluzorno bilo očekivati ili nadati se da će SDA podržati bilo čijeg kandidata/kinju iz BH bloka.“

Upitana da li su napadi na ove političarke pokušaj da se uguši zdravorazumsko razmišljanje odgovara da je pokušaj da se novi, ali rjeđi način političkog djelovanja u BiH „ubije“ u povoju.

„ Ko si sad ti, Irma ili Boška, da ti znaš kako se vodi politika u BiH? Otkud im uopće smjelosti da se ponašaju u skladu sa svojim ličnim stavovima i argumentima. One koje nisu bile u rovu, one bi sada nešto... Cijena zdravorazumskog je ovdje jako visoka i rijetki/e su oni/e koji/e će ovaj jedan jedini život podrediti promjeni režima kojeg drže par interesnih organizacija zvanih političke stranke. Većina će se radije prikloniti i tako životariti i preživljavati hraneći se na račun političkih stranaka serviranim im lažnim patriotizmom i prebrojavanjem krvnih zrnaca pod krinkom spašavanja već odavno uništene države.”

Summa summarum, glasati za HDZ ili SDA bio bi odabir jednog nacionalizma. Irma i Boška nisu izabrale nijedan.

 

 


Buka preporuka

Kampanja protiv govora mržnje

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.