Zatvara se Ajfelov toranj

Zbog najavljenih protesta protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegove Vlade u subotu će biti zatvoren Eiffelov toranj.

BUKA portal / 07. Decembar 2018

To je još jedna od mjera francuske vlasti u cilju pojačavanja sigurnosti kako bi spriječili nastavak nasilja na protestima koje traje u posljednje tri sedmice.

Pored 8.000 policajaca, koji će biti raspoređeni u glavnom gradu Francuske, pariski policijski inspektori identifikovali su 14 sektora visokog rizika koji će biti očišćeni.

Meta demonstranata mogli bi biti ulični mobilijar i gradilišta pa će zbog toga pariska policija ukloniti staklene kontejnere, ograde i građevinske mašine u identifikovanim sektorima visokog rizika, među kojima je avenija Champs-Elysees.

U cijeloj zemlji biće mobilizovano 89.000 policajaca, što je znatno više od 65.000 koliko ih je bilo na francuskim ulicama prošlog vikenda. Tada je preko 130 ljudi povrijeđeno i više od 400 uhapšeno u najgorim uličnim nemirima u Francuskoj u posljednjih nekoliko decenija.

Pored Eiffelovog tornja, mnoge trgovine i muzeji širom Francuske, uključujući muzej Orsay i Grand Palais, bit će zatvorene iz sigurnosnih razloga.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.