Završna manifestacija: "Otpadom ukrasi, Planetu spasi"

Završna manifestacija „veliko finale“ održaće se u subotu 25.04.2015. godine u Domu omladine od 10:00 do 15:00.

BUKA / 23. April 2015

Fakultet za ekologiju Nezavisnog univerziteta Banja Luka, u saradnji sa Nevladinom organizacijom EKOSFERA, u okviru obilježavanja Dana planete Zemlje, 22. aprila, organizovali su Akciju i Konkurs pod nazivom ``Otpadom ukrasi, Planetu spasi ``.

 

Konkurs za najbolji rad na istoimenu temu odnosio se na kreativne radove sa plastikom (flašama, čepovima i sl.), starim novinskim papirom, konzervama, starim gumama, drvetom, starom odjećom i sličnim materijalom-otpadom.

Akcija se fokusirala na 3 ključna ekološka principa: smanjiti korišćenje, iskoristiti ponovo i reciklirati (formula 3R- Reduce, Reuse Recycle).

Glavni cilj aktivnosti bio je edukacija djece, studenata, ali i uključivanje roditelja, školskog osoblja i šire društvene zajednice u problematiku zaštite životne sredine, reciklaže i separacije otpada.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada će početi u 12.00 časova, kada će predstavnici ustanova koje su podržale akciju uručiti nagrade.

 Imajući u vidu da su učesnici konkursa osnovci od prvog do petog razreda, koji se prijavljuju grupno (kao razred) ili pojedinačno, kao nagrade za najbolje radove planirani su oprema i slične nagrade koje promovišu zdrav način života kroz rekreaciju ili da se učenicima obezbjede što adekvatniji uslovi za učenje: izlet u prirodu (nacionalni park Kozara), bicikli, roleri, trotineti, ulaznice za kino, ulaznice za bazen, ulaznice za kuglanje, table od pluta ili plastificirane table, komplet opreme za likovno (tempere, vodene bojice, plastelini, blokovi, hamer papiri), paketi opreme za fizičko i sl.

U konkursu je učestvovalo 12 osnovnih škola i jedan vrtić, a na Nezavisni univerzitet je pristiglo oko 350 eksponata, odnosno radova.

Studenti Fakulteta za ekologiju NUBL-a su izabrali 20 grupnih i 20 pojedinačnih radova koji su ušli u takmičarski dio. Radove je ocjenjivalo 11 članova komisije na osnovu  3 kriterijuma: otpadnog materijala, upotrebne vrijednosti i kreativnosti.

Komisiju su činili predstavnici Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti, Fakulteta lijepih umjetnosti, Depota, Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, Portal-a Buka, Udruženja Ekosfera, NUBL-a, Gradskog olimpijskog bazena, učenik V razreda čija škola nije uzela učešće, dobitnica druge nagrade na međunarodnom takmičenju za kratki video na temu ponovne upotrebe otpada i predstavnik tvornice obuće „Bema“.

 

Organizatori zahvaljuju svima onima koji su imali razumijevanja i pomogli ovu akciju: Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti, Regionalna deponija DEPOT Ramići, Tvornica obuće Bema, prevozniku Bakal Turing, Ecogroup, Poljoprivredni institut Republike Srpske, Multipleks Palas, Gradski olimpijski bazen i New York Bolling Centar, Odjeljenje za društvene djelatnosti grada Banja Luka, Vitaminka Banja Luka i KONZUM.

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.