“Zbog pogoršanja epidemiološke situacije razmatra se uvođenje novih mjera u Republici Srpskoj”

Konferencija za novinare

BUKA / 03. Mart 2021


“Epidemiološka situacija u Banjaluci se izuzetno pogoršala, posebno u protekllih sedam dana, i sada bilježimo 100 postotni rast zaraženih lica u odnosu na prethodne dane i nedelje. Ukoliko se bude ovako nastavilo, biće nam ugrožen proces vakcinacije”, rekla je direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović.

Direktor UKC-a RS Vlado Đajić je takođe potvrdio da je epidemiološka situacija loša I da je na UKC-u došlo do povećanja broja pacijenata koji zahtjevaju kliničko liječenje. Takođe je apelovao na građane da se pridržavaju mjera posebno u zatvorenom prostoru.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je rekao da se moraju modifikovati mjere: "Danas ćemo razmotriti mjere da bismo ih mogli preporučiti Republičkom štabu za vanredne situacije".

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić je u svom obraćanju rekao da se mjere ne poštuju, da ljudi ne nose maske na kulturnim i sportskim događajima, niti se ponašaju u skladu sa preporukama Štaba za vanredne situacije.

Istako je i da će se na Republičkom štabu ć razgovarati o maksimalnom broju gostiju u ugostiteljskim objektima bez obzira na broj kvadrata, kao i eventualnoj proslavi 8. marta.

"Isto tako razmatrali smo ponovo rad od kuće u svim institucijama gdje je to moguće. Komandant štaba Radovan Višković obrato se svim lokalnim zajednicima da je primjećeno da su pojedini štabovi izgubili potpuno funkciju, i da što prije treba da se vrate u pun kapacitet", naglasio je Šeranić.

Podsjetimo predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković održao je danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, sastanak na kojem je razmatrana pogoršana epidemiološka situacija i mjere Republičkog štaba za vanredne situacije.

Sastanku su prisustvovali  ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, direktor Inspektorata Republike Srpske Milovan Krčo, glavni republički zdravstveni inspektor Milica Matijević, šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić, direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.