Zdravstveni radnici u Konjicu primili posljednju platu u julu mjesecu

Posljednji sastanak biće održan u petak nakon čega započinju proceduru stupanja u generalnu štrajk

BUKA portal / 25. Novembar 2021

Računi Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic odavno su blokirani, zbog čega se trenutno radnicima ovih ustanova ne mogu isplatiti plate. Razlog blokade su dugovanja za doprinose uposlenih, a posljednja plata koju su primili bila je julska. Zbog toga će, ako se do petka nešto ne promijeni, započeti proceduru generalnog štrajka, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) predsjednik Sindikata Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic Irfan Jazvin.

“Znate da smo održali štrajk upozorenja još prije 16 dana, međutim do danas se stvari nisu pokrenule. Imali smo obećanja nadležnih da će se reagovati kako bi se računi odblokirali, a nama isplatile plate, međutim sve je ostalo samo na priči. Jedino što nam je preostalo je pokretanje procedure generalnog štrajka, a nije isključeno ni da uskoro izađemo na ulice”, rekao je Jazvin.

Predstavnici sindikata u međuvremenu su se sastajali i s čelnim ljudima Porezne uprave FBiH, međutim, ni to nije rezultiralo napretkom.

“U petak će se donijeti definitivna odluka. Imali smo i suviše razumijevanja i vlastima dali i previše vremena. U petak u 12 sati ćemo održati sastanak i odrediti se o daljim koracima, ali ako stvari budu onakve kakve su danas, sigurno je da će se započeti procedura generalnog štrajka”, rekao je za AA predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.

Konjičke bolničke ustanove nisu jedine koje duguju za doprinose djelatnika u HNK-a, ali jesu jedine kojima su blokirani računi, što je također dodatni razlog nezadovoljstva zaposlenih.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.