Željeznice RS zapošljavaju nove, a narod plaća OTPREMNINU ZA PREKOBROJNE radnike

Dok građani Republike Srpske otplaćuju kredit namijenjen za izmirivanje nagomilanih dugova i za otpremnine prekobrojnim železničarima, uprava je raspisala konkurs za zapošljavanje 11 novih radnika!

BUKA portal / 05. Decembar 2018


Pri tome, Željeznice RS se i planom restrukturiranja obavezala da će drastično smanjiti broj zaposlenih, što je bio uslov za dobijanje kredita Svjetske banke od oko 100 miliona KM.

Na željezničkim stanicama u Zvorniku i Brčkom posla ima, kako stoji u konkursu Željeznica RS, za tri transportna magacionera, te dva skretničara i isto toliko vozovođa, otpravnika i manevrista. Željeznice RS im nude radni odnos na neodređeno vrijeme, a sve to uz saglasnost Minisarstva saobraćaja RS.

Kako se to uklapa u obaveze preuzete sa kreditom Svjetske banke teško je objasniti, ali u upravi ŽRS objašnjavaju da je ovaj potez bio neminovan, jer su u Zvorniku i Brčkom ostali bez željezničara.

– Oglas za prijem novih radnika raspisan je u skladu sa potrebama tehnološkog procesa rada u stanicama Brčko i Zvornik Novi, u kojima je inače manjak radnika zbog odlaska većeg broja radnika u penziju, zbog bolovanja ili smrti – navode iz ŽRS.

Resorni ministar Neđo Trninić nije bio dostupan za komentar, a iz Ministarstva nam je potvrđeno da su dali saglasnost za raspisivanje konkursa, ali i upozorili rukovodstvo Željeznica RS da prijem radnika svedu na minimum, i to “samo u neophodnim situacijama”.

Dodaju da je od uprave ŽRS zatraženo i da se “iz unutrašnjih rezervi izvrši preraspodjela radnika gdje god je to moguće, shodno Programu rješavanja viška radnika u ŽRS”.

Iz sindikata poručuju da takva preraspodjela više nije moguća, jer je uprava Željeznica, kako tvrde, rješavanje viška zaposlenih provodila tako što su se “rješavali radnika, a zadržavali neradnike”. Kako je ranije pisao “EuroBlic”, sindikalci su mjesecima upozoravali da se u penziju ili na biro šalju manevristi, skretničari i otpravnici, a na radnim mjestima u Željeznicama zadržavani činovnici, frizerke i konobari, iako se osnovano sumnja da su mnogi od njih posao dobili preko partijske ili rođačke veze.

O ovom problemu su predstavnici nekoliko sindikata na ŽRS prije skoro godinu dana obavijestili i menadžment Svjetske banke u BiH.

Iz uprave Željeznica, međutim, poručuju da su “vodili računa o strukturi radnika prilikom racionalizacije broja zaposlenih”.

Marin: Pruge će ostati puste
Predsjednik Sindikata saobraćajno transportne djelatnosti u ŽRS, Zlatno Marin, kaže da je odavno upozoravao da bi, zbog manjka izvršnog osoblja, pruge mogle ostati puste. Priznaje, međutim, da su Brčko i Zvornik specifični gradovi, koji su oduvijek kuburili sa željezničarima od zanata.

– Uprava je ranije slala ljude iz Doboja na službu u ova mjesta, ali je to skupo, pa sada traže bolje rješenje. U drugim gradovima još nema problema, ali će ih vjerovatno biti, jer željezničari stare i mnogi od njih uskoro idu u penziju – kaže Marin.

(srpskainfo)


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.