Ženama koje su žrtve porodičnog nasilja zaposlenje je prilika za novi život!

Ekonomsko osnaživanje podrazumijeva samo po sebi izdvajanje iz nasilne zajednice, odnosno omogućava ženi, a samim tim i njihovoj djeci život bez nasilja i da pokrenu svoj vlastiti biznis.

Maja Isović Dobrijević / 23. Februar 2021

Foto: Ilustracija

 

Predstavljanje projekta „Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena žrtava nasilja u porodici“ održano je danas u Banjaluci. Ovo je jedna u nizu prezentacija i radionica kroz koje će učiti kako da pokrenu samostalni biznisa, a 15 projekata dobiće i finansijsku podršku za realizaciju.

Jelena Mišin, direktorica Udruženja građana Budućnost iz Modriče, rekla je da ovim projektom idu u pravcu ekonomskog osnaživanja žena.

“Podaci koje mi imamo kroz rad sa Sigurnim kućama pokazuju nam da se 90 odsto žena vrati u nasilnu zajednicu baš zbog ekonomskog razloga, jer su ekonomski zavisne od nasilnika. Pružićemo priliku korisnicama svih osam sigurnih kuća na nivou BiH da se edukuju kroz četiri edukativna modula da bi mogle da osmisle svoju najbolju ideju koju bi pretočile u biznis plan, kako bi sljedeće godine mogle aplicirati na javni poziv. Biće dodijeljeno 15 grantova, a maksimalan iznos po grantu je 3.000 eura. Čime će se one baviti zavisi od njihovih afiniteta. To može biti plastenička proizvodnja, poljoprivreda, možda će osmisliti nešto drugo. Bitno je da je ideja dobra i da one žele tim da se bave”, rekla je za BUKU Jelena.

U Sigurnoj kući u Modriči, od 2000. godine kada je ona osnovana do danas, oko 4.000 žena i djece je prošlo kroz ovu kuću.

“U manjim sredinama nezaposlenost je velika i ženama je teško da se osamostale. Ovo je prilika da im damo tu mogućnost, iako nije velik broj grantova, ovo je fin početak za rješavanje ovog problema”, ističe Jelena.

Dragana Miljković, diplomirana socijalna radnica iz Fondacije Udružene žene, radi u Sigurnoj kući u Banjaluci od njenog otvaranja 2007. godine.

“Ekonomsko osnaživanje podrazumijeva samo po sebi izdvajanje iz nasilne zajednice, odnosno omogućava ženi, a samim tim i njihovoj djeci život bez nasilja i da pokrenu svoj vlastiti biznis. To im daje mogućnost, kako njima, tako i njihovoj djeci, da žive normalno, bez nasilja”, rekla je za BUKU Dragana.

Kada je riječ o Sigurnoj kući u Banjaluci, Dragana nam kaže da je kroz nju prošlo preko 700 žena i djece koji su u njoj boravili, a po njihovim procjenama oko 65 do 70 odsto žena se ne vrate nasilniku.

“Ako se žene vrate nasilniku, mi nastavljamo raditi sa njima, u saradnji sa Centrom za socijlani rad da im se omogući određeni vid podrške”, ističe Dragana.

Udruženje građana Budućnost u saradnji sa Fondacijom Infohouse Sarajevo realizuje ovaj projekat koji je finansijski podržan od strane Evropske unije.

 


Buka preporuka

Ženska prava

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.