Žene i muškarci nisu jednako plaćeni. Ni žene šefice to ne mijenjaju

Žene na čelu firmi nisu jamstvo kako će njihove zaposlenice biti plaćene jednako kao i njihovi muški kolege, pokazala je nova studija.

BUKA portal / 10. Maj 2019

Foto: Ilustracija

 

Istraživanje objavljeno u časopisu European Sociological Review pokazalo je kako "značajan rodni jaz u plaćama" postoji i kada su žene na vodećim položajima u firmama.

Studija: Žene zarađuju sedam posto manje od muških kolega

U studiji se navodi kako žene iz analiziranog uzorka u prosjeku zarađuju sedam posto manje od svojih muških kolega, neovisno o spolu šefa ili brojnosti žena na vodećim upravljačkim pozicijama u firmi.

Uzorak se sastoji od podataka iz devet evropskih zemalja te su korišteni podaci o šefovima i zaposlenicima iz širokog spektra sektora uključujući proizvodnju, zdravstvo, visoko obrazovanje, transport, financijske službe i telekomunikacije.

"Postoje vrlo dobri razlozi da vjerujemo kako bi žene mogle imati koristi od toga da imaju šefice, no iznenađeni smo spoznajom kako to nije slučaj", rekla je Margriet van Hek, glavna istraživačica studije.

"Vjerujem kako je sljedeći korak dublje istražiti mehanizme zbog kojih se to događa."

Istraživači navode kako je jedan od razloga za takve rezultate činjenica da žene na upravljačkim položajima još uvijek nemaju stvarnu moć jer često zapnu na nižim položajima umjesto da napreduju prema višim. 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.