Ženska solidarnost 2021. godine koja je promijenila Balkan

Žene su pokazale da samo ujedinjene mogu nešto mijenjati.

Maja Isović Dobrijević / 05. Januar 2022

Foto: BUKA

 

2021. godina ostaće upamćena po ženama koje su se udjedile i kroz svoje teške priče uticale na početak mijenjanja patrijarhalnog narativa koji nas je okovao. Tokom godine pisali smo o ženskoj solidarnosti, ukazivali na probleme žena i pričali smo o ženskim pravima.

Žene su pokazale da samo ujedinjene mogu nešto mijenjati.   

NISAM PRIJAVILA

Krajem godine društvenim mrežama počeo se širiti hashtag - #NisamPrijavila, a žene su objavljivale svoje razloge zbog kojih nisu prijavile zlostavljanje. Ispovijesti su potresne i oslikavaju stanje u kojem se žene nalaze na Balkanu.

"#NisamPrijavila zato što sam bila prestravljena. U šoku. Samo sam drhturila i sklanjala pogled od njega. Ćutala sam i navlačila rukave da niko ne vidi. Kada sam posle nedelju dana pokušala da kažem, rođena majka je samo prevrnula očima. Rođeni brat me pitao čime sam izazvala".

Objavljeno je oko 16.000 #NisamPrijavila priča. Žene se pitaju: da li nam sada vjerujete?

16 DANA AKTIVIZMA

Krajem 2021. godine Inicijativa "Mir sa ženskim licem", koju čini 13 ženskih nevladinih organizacija iz BiH, pokrenula je kampanju "100 žena – 100 ulica po ženama", sa ciljem integrisanja rodne perspektive u obilježavanje javnog prostora i umanjenja dramatične nejednakosti u imenovanju ulica po ženama.

U Banjaluci nazvati ulice po Miri Kesić i Vahidi Maglajlić

Amela Bašić Tomić, koordinatorica Sigurne kuće u Banjaluci kaže da je njihov SOS telefon 1264 u toku ove godine zabilježio 1.126 poziva, u prosjeku dnevno tri do četiri poziva.

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U BiH prije dva dana ubijena još jedna žena

Seksualno uznemiravanje na radnom mjestu: Ni kod kuće žene nisu sigurne od nasilja kojeg trpe od svojih nadređenih ili kolega

Prema dostupnim podacima i istraživanjima, većina ispitanica nije bila svjesna da je seksualno uznemiravanje na radnom mjestu kažnjivo te koji su oblici seksualnog uznemiravanja.

PODRŠKA

Ekipa predstave "64" autorke Tene Štivičić, u režiji Alisa Stojanović i produkciji pozorišta Atelje 212 iz Beograda prva se povukla sa regionalnog Susreta pozorišta/ kazališta u Brčkom nakon što su saznali da je u žiriju festivala i glumac Branislav Lečić.

Poslije toga sve predstave povukle su se iz konkurencije Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom.

Podsjetimo da je glumica Danijela Štajnfeld optužila Lečića za silovanje ali je više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo njenu krivičnu prijavu protiv glumca.

Ova odluka još nije pravosnažna.

EKONOMSKA NEZAVISNOST

Da bi žena izašla iz kruga porodičnog nasilja potrebno joj je naći posao i smještaj

Žrtve porodičnog nasilja nakon sigurne kuće nemaju gdje da žive: Vraćaju se zlostavljaču ili završavaju na ulici!

 

Umjetnica Nina Babić za BUKU: Moramo prestati cenzurisati nasilje!

Upravo iz duboko ukorijenjenog mišljenja da ono što se dešava između četiri zida tamo treba i da ostane nasilje je sve češće i agresivnije i sve češće dolazi do ekstremnih posljedica, jer ignorišemo prve znakove. Zaboravljamo naravno jednu stvar, a to je da ono što se dešava u četiri zida ima svoje svjedoke, a to su djeca, koja u većini slucajeva nastavljaju taj obrazac i sami postaju nasilnici ili ulaze u toksične odnose.

 

KORUPCIJA U PORODILIŠTIMA U BIH: Pri porođaju doktori i osoblje prosječno se “časte” sa 141,65 KM

Većina roditelja osjeća obavezu da treba počastiti ljekare i medicinsko osoblje nakon poroda

 

Marija Ratković za BUKU: Književni svet nije otvoren za žene


Kanon književnosti je muški, ali kao i u mnogim drugim oblastima žene su bile skrajnute, uskraćivana im je bila mogućnost da se obrazuju a i ako su bile obrazovane od društveno nametnutih obaveza nisu stizale da se posvete radu. Književnost koju su pisale žene je određena ženskim iskustvom života kroz istoriju, kaže se čak da su autorke bile zastupljene u kratkim formama - poeziji i priči, putopisu, usmenoj ili dečjoj književnosti jer je teško pisati roman i krpiti čarape, kuvati ručak.

 

Banjalučanka Dajana Kuzmanović osnovala je Udruženje porodica sa problemom steriliteta "Roda". Dajana je za BUKU govorila o osnivanju ovog udruženja, borbi protiv steriliteta, stigmom kada je u pitanju sterilitet i drugim temama.

 


FOND ZA BEZBRIŽAN RAST DJECE: U RS neohodan alimentacioni fond!

U nemogućnosti da naplate alimentaciju mnogi roditelji moraju da rade više poslova da bi obezbijedili osnovna sredstva za život sebe i svog djeteta.

 

Trudnice iz Banjaluke strahuju da će ih odvojiti od tek rođenih beba ukoliko su pozitivne na koronu

Buduće majke iz Banjaluke strahuju da će biti odvojene od tek rođenih beba ukoliko im se potvrdi da su pozitivne na koronavirus prije samog poroda.

 

Problem o kojem se ne govori dovoljno, koji je sa zakonodavne strane ostao još uvijek neprepoznat jeste seksizam.

SEKSIZAM: Žene trpe vrijeđanja i omaložavanja, a toga često nisu ni svjesne!

 

 

Osmi mart je važno obilježiti pobunom protiv nepravde i nejednakosti!

Nisu se Roza Luksemburg i Klara Cetkin digle na pobunu da bismo mi danas bile robinje rodnih stereotipa, populizma, neplaćenog kućnog rada i seksizma...

Banjaluka uvodi Plaketu „Sestre Gajić“: Prvi korak zahvalnosti grada ovoj nevjerovatnoj porodici!

Svaki građanin Banjaluke zna za lavovsku bitku koju bije porodica Gajić, koja je najveći donator stručnjacima koji rade na pronalasku lijeka protiv Lafore.

 

Pravnica Azra Berbić za BUKU kaže da osoba koja preživljava ili je preživjela bilo koji oblik seksualnog nasilja nije kriva, to se nikada ne smije dovoditi u pitanje!

Nedopustivo je da sudija u sudnici dozvoli da advokat odbrane, djevojku koja je silovana pita "Imaš nokte, zašto se nisi branila, zašto ga nisi grebala?"

 

SOLIDARNOST

Facebook grupa "Nisam tražila" pokrenuta je nakon što su mlade glumice iz Srbije javno progovorile o strahotama koje su im se desile u uglednoj glumačkoj školi koju vodi scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić. Pokrenuta je lavina ženske solidarnosti i poslije ovog ništa ne bi smjelo biti isto.

Ženska solidarnost jedini je put da izađemo iz ovog pakla koji živimo!

 

 

Glumica Sanja Grujić za BUKU: Na Akademiji i na poslu trpila sam uvrede, omalovažavanja, seksualna uznemiravanja, mobing, nepotizam...


„Kada sam se usprotivila kolegi sa klase koji me je šikanirao, dobila sam šamarčinu i trebala biti sretna što sam još dobro prošla. Takvi uslovi za rad i način na koji kod nas funkcioniše teatar su razlozi što mi nimalo ne nedostaje moj posao u Banjaluci“

Sve je počelo početkom 2021. godine kada su mlade glumice iz Srbije javno su progovorile o strahotama koje su im se desile u uglednoj glumačkoj školi koju vodi scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić.

Njega je za seksualno zlostavljanje optužila poznata mlada glumica Milena Radulović, kao i druge mlade glumice. Mlade djevojke dobile su podršku od mnogih javnih ličnosti, ali nažalost na društvenim mrežama počeli su se širiti i mnogi negativni komentari koje ne želimo na ovom mjestu ponavljati.

MILENA HEROINA: Nema nedodirljivih i NE postoji opravdanje za nasilje!

Na portalu BUKA imamo i posebnu rubriku ŽENSKA PRAVA u kojoj pišemo o ovim važnim temama.

 


Buka preporuka

Ženska prava

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.