Žestoki neredi na Elizejskim poljanama u Parizu, u sukobu s policijom 150 uhapšenih

Na kraju tradicionalne proslave nacionalnog praznika, deseci okupljenih pokušali su ukloniti zapreke postavljene na aveniji u čemu ih je policija spriječila te pokušala rastjerati upotrijebivši suzavac

BUKA portal / 14. Juli 2019

"Žuti prsluci", ali i vandali u nedjelju su se na Elizejskim poljanama sukobili s policijom, koja je upotrijebila suzavac, nakon svečanog mimohoda održanog u povodu proslave nacionalnog državnog praznika 14. jula.

Na kraju tradicionalne proslave nacionalnog praznika, deseci okupljenih pokušali su ukloniti zapreke postavljene na aveniji u čemu ih je policija spriječila te pokušala rastjerati upotrijebivši suzavac.

Na marginama vojne parade održane u povodu Dana pada Bastilje privedene su ukupno 152 osobe.

Među njima su i vođe pokreta "žutih prsluka", Jerome Rodrigues i Maxime Nicolle. Oni su privedeni zbog "organiziranja protuzakonitih prosvjeda". Pariško tužiteljstvo izvijestilo je da su uhapšeni na Elizejskim poljanama. Eric Drouet, još jedan od vodećih članova pokreta, priveden je jutros, no odluka o njegovu mogućem smještaju u pritvor još nije donesena. Nakon osmomjesečnih demonstracija koje traju od 17. novembra 2018, a počeli su kao reakcija na socijalnu i poreznu politiku predsjednika Emmanuela Macrona, sve je teže okupiti "žute prsluke". U subotu ih je u nekoliko velikih francuskih gradova prosvjedovalo tek nekoliko stotina.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.