Život na točkovima: Kako sam napustila posao i krenula na put oko svijeta

“Bilo je to veliki izazov za mene. Bila sam sama, jako uplašena i nesigurna, jer nisam znala kako će sve to izgledati. Međutim za dva mjeseca koliko sam vozila kroz tu zemlju ispostavilo se da su ti strahovi neosnovani, jer Turska je najgostoljubivija zemlja kojom sam do sada putovala. Svijet je zaista mnogo ljepši nego što mislimo”, kazala je Snežana.

Tatjana Čalić / 23. Juni 2016

Uzbudljiva životna avantura Snežane Radojičić počela je u julu 2012. godine. Tada se Snežana, uspješna menadžerka i profesorica svjetske i južnoslovenskih književnosti, zapitala šta je od onog što je željela u životu, ostvarila. Odgovor joj se nije dopao i odlučila je pod hitno nešto promijeniti. 

Krenula je na put oko svijeta i to biciklom. 

Za pet godina i 45.000 pređenih kilometara na dva kontinenta, razbila je brojne predrasude, upoznala različite kulture i stekla jedinstveno životno iskustvo koje je opisala u svojim knjigama, koje bude veliku pažnju čitalaca širom regiona. 

Izuzetak nisu ni Banjalučani, što se moglo vidjeti i na sinoćnjoj promociji Snežaninog novog putopisa “Nomad 1" u prepunoj bAAAšti, koji govori o vožnji bicikla kroz Tursku i neobičnom susretu sa turskom kulturom.


 “Bilo je to veliki izazov za mene. Bila sam sama, jako uplašena i nesigurna, jer nisam znala kako će sve to izgledati. Međutim za dva mjeseca koliko sam vozila kroz tu zemlju ispostavilo se da su ti strahovi neosnovani, jer Turska je najgostoljubivija zemlja kojom sam do sada putovala. Svijet je zaista mnogo ljepši nego što mislimo”, kazala je Snežana. 


Inače knjiga “Nomad 1” je nastavak njene prethodne knjige „Zakotrljaj me oko svijeta“ koja govori o počecima njenog putovanja biciklom po Evropi sa saputnikom i prilikama sa kojima su se susretali na tom podvigu.

Tokom dvosatne promocije Snežana je pričala i o svojim iskustvima na vrhovima Himalaja, u tajgama Sibira, pustinji Gobi, Kapadokiji, ali i otkrila da je njen prvobitni plan bio da putuje dvije-tri godine, napravi krug oko svijeta, napiše knjigu i postanem poznata. Ubrzo je od ovog plana odustala i shvatila da se ne želi vraćati starom životu, već stalno putovati i otkrivati nove kulture, običaje, ljude....

Zbog pisanja knjiga ponekada samo zastane na dva-tri mjeseca. Prvi put je stala u Kambodži, zatim u Nepalu, Baliju, Vijetnamu, gdje je napisala knjigu “Nomad 1” Novo zaustavljanje, nakon balkanske putopisno-putničke ture i promocije knjige, biće u Filipinima gdje namjerava da napiše “Nomad 2”.

Snežana kaže da za putovanja ne treba mnogo novca, najbitnija je volja.


 “Ja sam svoje putovanje počela sa 180 eura koliko sam mjesečno dobijala od rentiranja stana. Danas putovanja finansiram od prodaje knjiga”, rekla je Snežana i svim potencijalnim putnicima poručula da viza, koja u velikoj mjeri uslovljava putovanja, vrlo lako može postati noćna mora. 

Iako je ljubitelj prirode i na putovanjima uglavnom izbjegava velike gradove, kaže da je na nju poseban utisak ostavio upravo jedan grad. Riječ je o Singapuru, gradu, podređenom stanovnicima, prepunom zelenih površina i gdje su arhitekte u obavezi da prilikom gradnje novog kvarta projektuju parkove od kojih se 40 posto odnosi na zelene površine.


Najteže joj je bilo u Kini i tu je po prvi put osjetila da je daleko od kuće. “Kina je za mene zaista bila kulturološki šok. Pored jezičke barijere i kulturološkog obrasca, ovdje je i ta mimika, gestikulacija tijelom drugačija, odnosno drugačije se tumači. Zaista sam se teško sporazumjevala. Obično su bježali, ignorisali me ili se samo ljubazno smijali”, ispričala je Snežana koja se već krajem jula vraća u Kinu odakle nastavlja svoj put oko svijeta prema Južnoj Koreji i Filipinima gdje planira da napiše “Nomad 2”.

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.