Zoran Pavlović, ekonomski analitičar: Od 2006. godine, kada smo uveli PDV, oni se ponašaju bahato i bezobrazno

Čudim se da već nemamo socijalne buntove, kaže Pavlović.

Maja Isović Dobrijević / 08. Decembar 2021

Foto: BUKA

 

Prema podacima Ujedinjenih nacija, svako šesto domaćinstvo u Bosni i Hercegovini je siromašno. 15 odsto građana je u apsolutnom siromaštvu dok je polovina stanovništva na rubu siromaštva.

Već 25 godina Bosna i Hercegovina krši pravo građana na adekvatan životni standard, odnosno pravo na život iznad granice siromaštva, što treba da im osigura država.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec oktobar 2021. godine iznosi 2.101 KM.
Prema ovome dvije prosječne plate, a tri najniže neto plate su nedovoljne za jednomjesečnu potrošačku korpu.

Skoro polovina stanovništva Bosne i Hercegovine živi na granici ili ispod granice siromaštva, i mnogi od ovih pojedinaca socijalno su isključeni i žive na marginama društva.

Posljedice pojave pandemije uzrokovala je brojne negativne socio-ekonomske implikacije koje prijete rastu zaposlenosti i masovne emigracije.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar kaže da oni koji su nas dovde doveli moraju otići sa vlasti.

“Ako to ne uradi međunarodna zajednica, onda to moraju uraditi građani. Treba aktivno raditi sa građanima da razumeju ko je izazvao njihgovu današnju situaciju. Tu situaciju su izazvale one stranke koje su vodile BiH i entitete u prethodnih 10-15 godina, da budem vrlo precizan od 2006. hodine kada smo uveli PDV i kada je otvorena kesa sa novcem koji je stavljen na raspolaganje vladajućim strankama, od tog momenta oni se ponašaju bahato i bezobrazno”, rekao je za BUKU Pavlović.

Dodaje da građani vide kako se troši novac građana. “Vidimo da kupuju najskuplje automobile i avione. Jednostavno, potpuno su se odvojili od realnog života običnog čoveka i običnog domaćinstva. U toj celoj priči oni se moraju skloniti, svi oni koji su bili u koalicijama u posljednjih 15 godina”, ističe Pavlović.

Više poslušajte u podcastu:

 

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.