Zoran Prodanović Prlja – LET 3 za BUKU: Mi smo umjetnici koji svojim djelovanjem ukazuju na loše pojave

Šokantni, harizmatični, zabavni, pozitivno ludi i još mnogo sličnih pridjeva mogli bi iskoristiti kako bi opisali bend Let 3, koji već decenijama pravi urnebesne nastupe.

Ernest Bučinski / 18. Juni 2019

 

“Riječka povijest je slojevita. Kroz stoljeća se nalazila na vjetrometini povijesnih promjena. Samim time se i razvio jedan mentalitet koji je specifičan, otvoren, multikulturalan. Brodovi su odigrali veliku ulogu u riječkoj povijesti. Luke su nekad bile ono nešto što su danas društvene mreže. Bile su izvor informacija i mjesto razmjene istih. Pored toga, geografska pozicija Rijeke je naravno odigrala svoju ulogu. Kad ubodeš vrh šestara na mapi u lokaciju Rijeke i počneš raditi krugove vidiš zanimljive stvari. Tako da odgovor može biti - I more i blizina zapada su bitne za taj neki riječki izraz”, izjavio je za BUKU frontmen grupe Let 3, legendarni Prlja.

Šokantni, harizmatični, zabavni, pozitivno ludi i još mnogo sličnih pridjeva mogli bi iskoristiti kako bi opisali bend Let 3, koji već decenijama pravi urnebesne nastupe. Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja ovaj bend su oformili početkom osamdesetih i jedini su članovi originalne postave benda kroz kojeg je prošlo mnogo muzičara. Iako su dugo na sceni nisu izgubili na volji da uveseljavaju publiku i energiji koja kipti iz njihovih pjesama. Čak šta više, čini se da danas sviraju i pjevaju sa više elana nego ikada. Let 3 rado je viđen bend na mnogim festivalima širom Balkana, a ove godine nastupiće 14. jula na OK FESTU, koji se tradicionalno organizuje na Tjentištu (Sutjeska). Povodom ovog koncerta frontmen LET 3 Zoran Prodanović Prlja razgovarao je s novinarom BUKE o karijeri i planovima svoga benda.

Let 3 gostuje na mnogim regionalnim festivalima. Ove godine ste na OK festu. Da li po nečemu imate poseban odnos prema tom festivalu obzirom da je organizovan na Tjentištu, mjestu gdje se odigrala jedna važna bitka 2. svjetskog rata?

PRLJA: Tjentište je predivno i karizmatično. Veseli nas što imamo ponovo priliku posjetiti ga. Velike pohvale organizatoru koji ulaže veliki trud da festival bude sve bolji i ljepši. S druge strane, mislim da je došlo vrijeme da se ta lokacija ne gleda isključivo kroz prizmu te bitke. Kaže se da povijest pišu pobjednici, te je stoga uvijek sklona promjenama i često ne odgovara pravoj istini, iako je diskutabino da li su ikada uopće postojali pobjednici i poraženi. Ratovanje je očito oduvijek ljudska potreba ali običan narod uglavnom ratove pamti po zlu i tragediji, s koje god strane stajao, tzv. pobjedničkoj ili tzv. poraženoj. Pobjeda često nosi razočaranje, a poraz težnju prema osveti i to je začarani krug u kojem se povijest vrti i po potrebi revidira kako kome odgovara. I ta mitska bitka na Sutjesci se na kraju krajeva pamti po velikoj patnji i žrtvama s obje strane. Stoga, pustimo Tjentištu da bude ono što jest, prekrasan dio prirode u kojem imamo čast uživati.

Kad smo već u tim partizanskim vremenima nadimci Mrle i Prlja liče na ta konspiritivna imena koju su koristili pripadnici pokreta otpora u NOB-eu. Danas, čini se, da ste i vas dvojica neka vrsta rok gerile.

PRLJA: To su samo naši nadimci. Nekoga mogu asocirati na NOB, nekoga na seriju Otpisani, a nekog na LET 3. U našem slučaju nema konspiracije. Mi kao umjetnici imamo odgovornost da svojim djelovanjem ukažemo na loše pojave u svijetu koji nas okružuje i djelujemo na svijest naroda i činimo to javno, a ne gerilski.

Provocirali ste mnoge političare i sveštena lica. Da li ste zbog toga ikada imali nekih većih problema u privatnom životu?

PRLJA: Ne. Ako je i bilo takvih pokušaja brzo su utrnuli iz razloga što naše provokacije itekako imaju smisla i nisu usmjerene prema krivim ciljevima.

Vi ste dugo na rok sceni, međutim vaši nastupi su sve žešći i pozitivno luđi. Odakle vam energija, snaga, volja?

PRLJA: Radimo ono što volimo i želimo raditi i to je velika privilegija. Bilo bi neodgovorno da se prema toj privilegiji odnosimo tako da naš rad odrađujemo bez energije, snage i volje. S druge strane, publika koja je uvijek uz nas nam daje jako puno impulsa i drži nas u takvom modus operandusu.

Da li je vašu karijeru ikada trpio privatni život?

PRLJA: Nemam neki konkretan odgovor na ovo. Vjerojatno i kamiondžijama privatni život ponekad trpi, tako da.

Dio ste te famozne riječke scene koja je od samog početka bila nezavisna od one novovalske i novotalasne iz velikih centara Beograda i Zagreba. Nosite u sebi taj poseban šmek pank-rok muzike. Da li je tome kriva blizina mora ili blizina Evrope?

PRLJA: Riječka povijest je slojevita. Kroz stoljeća se nalazila na vjetrometini povijesnih promjena. Samim time se i razvio jedan mentalitet koji je specifičan, otvoren, multikulturalan. Brodovi su odigrali veliku ulogu u riječkoj povijesti. Luke su nekad bile ono nešto što su danas društvene mreže. Bile su izvor informacija i mjesto razmjene istih. Pored toga, geografska pozicija Rijeke je naravno odigrala svoju ulogu. Kad ubodeš vrh šestara na mapi u lokaciju Rijeke i počneš raditi krugove vidiš zanimljive stvari. Tako da odgovor može biti – “I more i blizina zapada su bitne za taj neki riječki izraz.”

Let 3 sa početka karijere se dosta razikuje od ovog danas. Drugačiji je zvuk. Koji vam je dio karijere draži?

PRLJA: Uvijek nas je vodila potreba za promjenom i razvojem našeg zvuka i izraza tako da su te neke razlike u impresijama posljedica toga. Ja podjednako uživam i u našoj ranoj fazi kao i u novim radovima iz razloga što su plod našeg rada i istraživanja.

Vaše pjesme su smišljene da zaprepaste i šokiraju publiku. Većina vaših pjesama, rekli bi ovdašnji "puritanci", nije za mlađe od 18 godina. Dokle ćete moći još da gurate tim tempom, ipak dolaze one godine kada čovjek u sebi nosi sve manje te energije?

PRLJA: Na ovo ti pitanje zaista ne mogu ponuditi odgovor. Nek vrijeme presudi.

Da li ima mladih rok snaga koje će moći da zamjene vas staru gardu? Čini se da je današnja omladina pomalo mlaka, neenergična, bez velike inspiracije.

PRLJA: Ja baš mislim da je ovo sad jedna prolazna faza i da će nas nove generacije uskoro ugodno iznenaditi svojom maštovitošću i angažmanom. Naravno, možda griješim ali želim i vjerujem u to.

Da li možemo očekivat od Let 3 neki novi album uskoro?

PRLJA: Naravno. Uvijek smo u fazi kreacije tako da se pripremite na naše nove uratke.

Imate li za kraj nešto mudro poručiti čitaocima i svojim vjernim fanovima?

PRLJA: Ma ništa mudro, vidimo se na OK festu. Ostanite uz nas, jer mi smo uz Vas.

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.