Zoran Živković:Ne ponovila se.Odvratna godina.

<p><strong>Ne ponovila se. Odvratna godina. Ne želim da vas podsećam na sve ono što nam se desilo u proteklih dvanaest meseci. Očekivao sam da će to biti najgora u novom milenijumu, a bila je mnogo, mnogo gora. Po dobru će je pamtiti tek nekoliko vrhunskih sportista i nešto manje od sedamdeset hiljada porodica koje su dobile bebu. Svi ostali, normalni građani Srbije bi da je što pre zaborave.</strong><br />

Zoran Živković / 27. Decembar 2011

 

Rado bih vam poželeo srećnu, berićetnu, uspešnu i veselu novu godinu, ali ne mogu da vas lažem. Sledeća godina će biti još gora.

Tračak nade da bi mogla biti bolja budi saznanje da će uskoro, u prvim mesecima 2012. godine isteći mandat vladi premijera Mirka Cvetkovića. Kabinet u kome je narečeni neuspešno glumio premijera formiran je 7. jula 2008. godine, dana kada se tada neprikosnoveni evro menjao za nešto manje od 79 dinara. Danas se evropska valuta u dubokoj krizi razmenjuje za više od trideset procenata veću količinu ( 103,50) „stabilnog“ dinara. Prva postpetooktobarska vlada koja će, na žalost, otaljati ceo četvorogodišnji mandat, ostaviće neizbrisiv trag u modernoj srpskoj istoriji. Njeni rezultati, neuspešno umotani u najskuplju marketinšku ambalažu, neodoljivo podsećaju na najgore Miloševićeve godine, na sreću bez ratova i otvorenih sankcija. Ne želim da vas podsećam ni na šta iz tog perioda. Ako ste upamtili svu tu nesreću , da vam ne stajem na muku, ako ste je zaboravili, ni moje podsećanje vam ne može pomoći.

Nova godina, dakle, baštini od odlazeće sve stare probleme i otvara mnogo novih. Nijedna stara anomalija neće biti otklonjena dogodine, a svaka, makar i najmanja prilika za kreiranje novih muka i nevolja biće uspešno realizovana. Razlog za moj katastrofalno realistični optimizam su predstojeći parlamentarni izbori. Demokratsko , civilizacijsko pravo građana da izborom novih poslanika, a time i nove vlade, stvore uslove za efikasnije rešavanje problema u državi, u Srbiji 2012. godine neće biti iskorišćeno.

Pobednik prolećnih parlamentarnih izbora je neizvestan, ali je sigurno da će Srbija doživeti poraz. Najveći broj glasova će osvojiti Nikolićeva SNS ( Sedi Na Stiropor) ili Tadićeva DS ( Dorćolski Stiropor), ali će o formiranju vladajuće većine odlučivati neko treći. Ta treća, švalerska stranka, ona koja može sa svakim, koja nekome sreću kvari a nekome je donosi, biće pravi pobednik izbora i ona će, zajedno sa svojom izabranicom, voditi ovu državu u nove poraze. Ima nekoliko kandidata za to treće mesto i svi su mi podjednako dragi. Zajedničko im je to što svi imaju širok koalicioni kapacitet, odnosno spremnost na maksimalnu političku prostituciju, a razlikuje ih valuta kojom se garantuje koaliciona vernost. Jedni bi dolare, drugi evre, a treći rublje... Koja god kombinacija da se napravi, ne boj te se, dobro biti neće.

Ovakvo stanje srpske političke scene ne amnestira građane od odgovornosti. Jedina očuvana demokratska tekovina petooktobarske revolucije su slobodni izbori na kojima nema prevara ni krađa. To što se danas vara i krade posle izbora, u vladajućoj koaliciji i plaćeničkoj opoziciji, ne može i ne sme biti opravdanje biračima. Za sve postizborne prljavštine ste, bar delimično i vi krivi, poštovani građani srpski. Kako glasate, tako i trpite, jer, kako nas vekovna mudrost opominje, posle glasanja nema kajanja.

Zato, poštovani sunarodnici i sapatnici, još jednom apelujem na vas da novu godinu započnete dubokim promišljanjem kako ćete odgovoriti strašnom iskušenju koje će vas zateći u susretu sa glasačkim listićem. Zaokruživanjem nekog od imena na tom parčetu papira ne odlučujete o sudbini kandidata, nego o sudbini svoje porodice, svojih prijatelja i rođaka. Zaokružite onoga za koga ste sigurni da vas neće razočarati. Setite se šta je govorio pre izbora, a šta je radio posle izbora, šta mu je bilo sveto kada je bio u opoziciji i da li je na vlasti to isto vukao po blatu.

Ako na listiću prepoznate kandidata kome biste hladne glave i punog srca poklonili poverenje - glasajte za njega! Ako takvog nema, ne glasajte za loš surogat, za manje zlo. Ako glasate za nekoga ko je, po vašem mišljenju, manje zlo od onih gorih, ne zaboravite da je i on zlo, a od zla, makar i manjeg, nikada nećete dobiti ništa dobro. Ako nemate za koga da glasate - precrtajte ih sve, a možete im i napisati ličnu poruku. Naravno da beli ili precrtani listići nisu srećan izbor, ali drugačiji izbor je nemoguć ako ste procenili da je ponuda još nesrećnija.

I na kraju da vas utešim, 2013. godina će biti još gora - tada se održavaju predsednički izbori.

 

Tekst pod nazivom "Magareće godine" preuzet iz Danasa

 

 


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.