Zvanično otvorene Olimpijske igre u Tokiju

Otvaranje je započelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije koronavirusa.

BUKA portal / 23. Juli 2021

 

Gotovo četverosatnom svečanosti u petak su u Tokiju otvorene Olimpijske igre koje se održavaju pod sloganom "Ujedinjeni u različitosti".

Otvaranje je započelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije koronavirusa zbog koje se Igre i održavaju s jednogodišnjom odgodom, kao i žrtvama terorističkog napada na OI u Minhenu 1972.

Nakon uvodnog dijela od nešto više od pola sata uslijedio je defile sportskih delegacija iz 206 zemalja. Tradicionalno, prvi su izašli sportisti iz Grčke, a posljednji su bili domaćini Japanci.

Bosna i Hercegovina će imati sedam svojih predstavnika. Bh. džudistkinja Larisa Cerić i atletičar Amel Tuka nosili su zastavu Bosne i Hercegovine tokom ceremonije otvaranja.

Bosnu i Hercegovinu će na Igrama, pored Tuke i Cerić, predstavljati Lana Pudar, Emir Muratović, Mesud Pezer, Nedžad Husić i Tatjana Đekanović.

Najupečatljiviji dio svečanosti bila je tačka u kojoj je 1824 dronova iznad stadiona formiralo logo Igara u Tokiju, a zatim taj logo pretvorilo u zemaljsku kuglu.

Prije službenog dijela stadionom se zaorila i legendarna antiratna pjesma Johna Lennona i Yoko Ono iz 1971. godine “Imagine” u izvedbi Angelique Kidjo, Alejandra Sanza, Johna Legenda i Keitha Urbana.

Nakon kraćih govora predsjednice Organizacijskog odbora Igara Seiko Hashimoto i predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha, Igre je službeno otvorio japanski car Naruhito.

On je tako ponovio ulogu svog djeda Hirohita koji je otvorio OI 1964. održane također u Tokiju.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.