NACIONALIZAM

EminaOmićević / 05. April 2018

Nacionalizam, tema s kojom se svakim danom sve više i više susrećemo na prostorima gdje bi trebali graditi svoju budućnost, svoju karijeru, svoju obitelj. Prouzrokovana prošlošću koja živi i u vremenu novih generacija stvarajući konflikte između tri naroda, tri nacije, tri vjere.

Neprestano nametanje razmišljanja osoba koji gledaju u okviru četiri zida, koji pokušavaju u našu mladost uvesti barijeru koja bi nas na osonovu jedne razlike držala podalje jedne od drugih. U svrhu čega? Za naše dobro? Zašto jedan Mićo, jedna Elma, Helena, Dijana, Matej, Ružica, Velid, Đorđe, Azur, Nerma, Maja ne bi smjeli graditi odnos s osobom koja nije njihove vjere, njihove nacije? Zašto? Zašto prošlost naših predaka prenositi na našu sadašnjost? Zašto? I još milijun puta ZAŠTO?

Želite ponoviti čin proslosti? Cilj vam je da izgubite sebi bliske ljude? Pokušavam pronaći odgovor, ali neuspješno. Ne mogu pronaći razumljivu teoriju zašto bi netko tko je prošao težak period pokušao da ga ponovi.

Navedene osobe jesu moje kolege, moji prijatelji, osobe koje kao i ja pokušavaju pobjeći od onog što nam se pokušava nametnuti. Često se susrećemo sa izgovorom da smo mi samo djeca koja ne razumiju šta se dešavalo. Ako sam zbog toga dijete onda nikada ne želim ni odrasti, ostavljam vam vašu pozornicu zasnovanu na mržnji.

Manjina koju činimo mi mladi želimo za sebe i generacije nakon nas svijetlu budućnost u kojoj smo svi jednaki. Tražimo li mnogo? Nažalost ne mogu ostati slijepa ni na činjenicu da i u našoj generaciji vlada nacionalizam, iako je većinom onaj kako ga ja nazivam "skriveni nacionalizam".

Svjesni smo toga da se svaki čovjek rodi "prazne glave", ne znajući ništa o sadašnjosti u kojoj živi, a kako je moguće da u njemu živi nacionalizam zasnovan na prošlosti?

Odgovor znate, nacionalizam nije urođen, nego prenesen. Stvarno želite da vaše dijete doživi odbacivanje na osnovu toga što je druga religija?

Mnogo puta se čula uzrečica „voli svoje, poštuj tuđe“, ali koliko se primjenjuje? Jako malo.

Mi nećemo dopustiti da nas zatrujete, da razorite ono što smo stvorili bez obzira na negativan utjecaj.

Zapamtite, problem nije u religijama, nego u ljudima!

Autorica: Emina Omićević, učesnica Boot kampa za mlade lidere/ice IV iz Odžaka

* Napomena: Članak je nastao nakon Boot kampa za mlade lidere/ice IV održanog od 13. do 17. marta 2018. godine, organizovanog od strane nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banja Luka u pansionu “Krušik”, blizu Modriče u okviru kojeg je autorica imala priliku da razvije svoje vještine i znanja na polju pomirenja, liderstva, komunikacije i diskriminacije, upotrebe fotografije i specifične Photo-Voice metodologije zajedno sa mladima iz lokalnih zajednica: Doboj, Doboj Istok, Doboj Jug, Maglaj, Usora, Modriča, Gradačac, Šamac, Domaljevac, Odžak, a u sklopu projekta “Foto glasovi za mir“ podržanog od strane Američke ambasade BiH.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.