<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šetači traže disciplinski postupak protiv glavnog tužioca!

BANJALUKA

Šetači su poslali više od trideset žalbi, a radnici pošte bili su začuđeni prisustvom šetača ispred ove ustanove, a zabranili su ulazak svim kamerama u prostorije Pošte sa obrazloženjem da se svako snimanje mora najaviti.

26. oktobar 2012, 12:00

Šetači su se i juče okupili, a njihova šetnja vodila je do Pošte u centru Banjaluke gdje su Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH poslali žalbe povodom ranijih navoda glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira.

Šetači su poslali više od trideset žalbi, a radnici pošte bili su začuđeni prisustvom šetača ispred ove ustanove, a zabranili su ulazak svim kamerama u prostorije Pošte sa obrazloženjem da se svako snimanje mora najaviti.

Žalbe šetača se odnose na komentare koje je Lepir iznio u Glasu Srpske (12. oktobra 2012. godine).   Šetači napominju da je glavni tužilac Lepir, kao član sudskog vijeća koji je učestvovao u tom postupku komentarišući vraćanje predmeta „Medicinska elektronika“iznio stavove koji su u suprotnosti sa etičkim kodeksom i pozitivnom pravosudnom praksom.

Iz građanske inicijative Park je naš ističu da etički kodeks za sudije kaže da „sudija ne daje bilo kakav komentar u javnosti ili privatno, kako u vezi predmeta u kojem postupa, tako i predmeta u kojem bi mogao postupati, a koji bi opravdano mogao izazvati sumnju u nepristrasnost“.

“Ocjenom da je u konkretnom predmetu riječ o ‘teško dokazivim’ i ‘komplikovanim’ djelima, ‘malo poznatim u praksi’, tužilac Lepir je prekršio etički kodeks, uzimajući u obzir činjenicu da je lično učestvovao u postupku, kao član sudskog vijeća. Na ovaj način se stvara u javnosti stav da postoje djela koja su teško dokaziva, jer su komplikovana i malo poznata u praksi, iz čega prosječan čovjek može izvući zaključak da će slučaj biti završen oslobađajućom presudom”, ističu šetači.

Oni napominju da kodeks takođe propisuje da se „tužilac ponaša na način da afirmiše povjerenje javnosti u integritet pravosuđa“, a ova izjava sasvim sigurno ne unapređuje i afirmiše povjerenje javnosti u integritet pravosuđa, već ga naprotiv srozava na nivo neprofesionalnog i nesposobnog, pa i podložnog političkom uticaju.

”Oslanjajući se na činjenicu da pravosuđe treba da bude osnovni stub funkcionisanja pravne države i zaštite ljudskih prava, zbog svega navedenog Građanska inicijativa Park je naš uputila je Visokom sudskom i tužilačkom savjetu zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka protiv glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira”, kažu u Građanskoj inicijativi Park je naš.

Napominju da šetačice i šetači, javno traže da se iskorijeni kriminal, ali i uticaj politike na pravosuđe.

“Od pravosudnih institucija tražimo da dokažu da ukidanje oslobađajuće presude biznismenu Mili Radišiću za slučaj ‘Medicinska elektronika’ nije odluka u službi predizborne kampanje. Ukoliko nemaju kadrove sposobne za obračun s kriminalom, tražimo smjenu tih sudija i tužilaca i imenovanje onih koji su odlučni da rade u interesu svih građana”, zaključuju oni.

Pogledajte fotografije:

Vezan tekst:

Da li će biti srušen Stari hrast?