<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Srednjoškolski dom Banjaluka: Sapunica na državnim jaslama

Naša posla

Problemi oko banjalučkog Srednjoškolskog doma počeli su još prošlog ljeta, kada se saznalo da je direktor, Branislav Vidić, zaposlio svoju suprugu u ovu javnu ustanovu.

06. mart 2013, 12:00

Inače, Vidić je raspisao konkurs za vaspitača pripravnika, na koji su se prijavila 34 kandidata, među kojima i njegova supruga. Pošto ih je sam sve saslušao, na posao je primio baš nju.

Vidić je izjavio da je tačno da je sam ispitivao 34 kandidata za prijem na posao, ali da se “njegova supruga pokazala najboljom i da je zato primio na posao”.

Dodao je da je “sve to urađeno u skladu sa zakonom”.

Nakon toga je Republička prosvjetna inspekcija izašla na teren i poslije izvršene kontrole naložila da se poništi odluka o izboru Svjetlane Vidić na mjesto vaspitača-pripravnika u Srednjoškolskom domu Banjaluka i da se ponovi procedura izbora kandidata.

Tom prilikom, portparol Republičke prosvjetne inspekcije, Dušanka Makivić, izjavila je:

- Inspektor je utvrdio da stručna sprema Vidićeve ne odgovara stručnoj spremi traženoj za to radno mjesto i da su dva kandidata bila djeca palih boraca. Oni po zakonu imaju prednost ako ispunjavaju uslove kao i ostali.

Već u oktobru mjesecu, Branislav Vidić, nakon što je Ministarstvo prosvjete i kulture, na čelu sa sada već bivšim ministrom, Antonom Kasipovićem, poništilo rješenje Republičke prosvjetne inspekcije o izboru kandidata na konkursu za posao vaspitača u Domu, ponovo je na to radno mjesto primio svoju suprugu Svjetlanu Vidić.

Portparol Republičke inspekcije rada, Dušanka Makivić, kaže da je poslije rješenja inspektora kojim je naložio Domu da se poništi odluka o izboru kandidata i da se ponovi procedura izbora vaspitača, Srednjoškolski dom uložio žalbu na rješenje inspektora.

- Ministarstvo prosvjete i kulture je usvojilo žalbu. Poništilo je rješenje inspektora i predmet je vraćen prvostepenom organu na ponovni postupak. Inspektor će ponovo izvršiti kontrolu - kaže Makivićeva.
U međuvremenu, Svjetlana Vidić regularno radi u Srednjoškolskom domu.

Saga se nastavlja

BUKA je u posjedu pisma Zaposlenih ove Javne ustanove u kojem se navodi čitav niz novih protivzakonitih malverzacija.


Naime, kako stoji u pismu, još krajem maja i početkom juna 2012. godine, na upražnjeno mjesto noćnog portira primljen je Blaško Sibinčić, muž predsjednice Upravnog odbora J. U. Srednjoškolski dom i kućni prijatelj direktora Vidića. Dakle, Vidić prima na posao muža predsjednice Upravnog odbora, sa Biroa za zapošljavanje.

Postavlja se nekoliko pitanja. Kako baš sa Biroa za zapošljavanje da pošalju muža predsjednice Upravnog odbora i prijatelja direktora Vidića, pored  toliko  hiljada nezaposlenih koji su godinama na birou? Takođe, postavlja se pitanje, kako sa Biroa za zapošljavanje da pošalju profesora istorije na mjesto noćnog portira, sem ako nije na birou bio prijavljen sa SSS, što bi bilo lažno prijavljivanje?

Dakako, navodi se u pismu, da je istina brzo došla na vidjelo. Obzirom da nije potrebno raspisivati javni konkurs na mjesto noćnog portira, direktor i predsjednica Upravnog odbora su Blaška Sibinčića uveli  na „ mala vrata“ u Dom, da bi tu bio samo privremeno, dok mu ne pronađu adekvatno radno mjesto. Ovih su dana  to i ostvarili i pomjerili sa radnog mjesta dosadašnjeg bibliotekara, te na to mjesto postavili Blaška Sibinčića.

Svoje viđenje situacije ima i direktor Doma, Branislav Vidić koji je za naš portal rekao da Blaško Sibinčić nije pozvan sa biroa već je birou poslata prijava potrebe za radnikom na upražnjenom radnom mjestu noćnog portira. Ipak i Vidić potvrđuje da je on kao direktor odabrao baš tog kandidata.

-Koga će biro poslati na razgovor to je stvar biroa za zapošljavanje. Izbor kandidata je u nadležnosti direktora. Tako da ne stoji tvrdnja da sam ja tražio Blaška Sibinčića, navodi Vidić.

Zanimljivo je da ni direktor Vidić ne spori kako je Sibinčić radio sa visokom stručnom spremom na mjestu portira, ali da je platu primao propisanim koeficijentom za taj posao.

BUKA je kontaktirala Republičku upravu za inspekcijske poslove, gdje su nam potvrdili da se u decembru 2012. godine Republičkoj prosvjetnoj inspekciji obratio predstavkom Blaško Sibinčić. Njegova prijava se odnosila na to da je zaposlen kao profesor istorije na mjestu portira, te da na mjestu bibliotekara radi nekvalifikovana osoba i da bi se trebala provesti inspekcijska kontrola. Ista je provedena 16. januara i na osnovu Pravilnika, a uz aminovanje Ministarstva prosvjete i kulture, naređena je sistematizacija radnih mjesta. Zanimljivo je kako na naše pitanje, otkuda Sibinčić na birou sa srednjom stručnom spremom, nisu imali odgovor. Rekli su nam da ni sam Biro ne može da se bavi sa toliko sličnih slučajeva?

-Sve i da stari bibliotekar nije ispunjavao uslove, morao je biti raspisan konkurs za ovo radno mjesto, a što stoji i u Zakonu o učeničkom standardu u članu 28. stav 2 i 3.

Što se tiče Vidićeve žene, Svjetlane, zaposleni tvrde da je završila fakultet u 49-oj godini u Bihaću, sa diplomom Menadžer industrijske proizvodnje. I pored velikog broja kandidata koji imaju završene fakultete nastavnog smjera i onih koji po zakonu imaju prednost prilikom zapošljavanja, a to su djeca porodica poginulih boraca, ipak je ona dobila posao.

-Nakon burne reakcije javnosti, Vidić prima djecu poginulih boraca na posao, ali i u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, naravno, preko gospođe Rajke Manojlović, ostavlja na poslu i svoju ženu, navodi se u saopštenju.

Prije par dana, otkrivaju nam zaposleni, po već oprobanom receptu, direktor Vidić na radno mjesto noćnog portira prima ženinu prijateljicu Radmilu Vučanović, takođe sa biroa za zapošljavanje. Opet interesantno, kako baš sa biroa da pošalju ženinu prijateljicu.

Prema informacijama potpisnika pisma, ova gospođa je radila za jednu privatnu firmu, te dala otkaz kako bi se mogla prijaviti na Biro za zapošljavanje.

Vidić je u izjavi za BUKU pokazao neobičnu džender senzitivnost izjavivši da je tačno kako Radmila Vučanović radi kao noćni portir i da tu nema ništa sporno:

-Nigdje u zakonu ne postoji diskriminacija polova, a što se tiče prakse pogledajte u drugim domovima učenika u okruženju  npr dom učenika Sremska Mitrovica, ko kod njih radi kao portir. Zabranjeno je vršiti diskriminaciju polova. Žene su punopravne isto kao i muškarci. Pitate  kako žena može biti portir, isto tako kako može biti i policajac, zaključuje Vidić.

Nećete vjerovati, navodi se dalje u pismu, opet po oprobanom receptu, sa Biroa za zapošljavanje direktor Vidić dovodi na radno mjesto vešarice ženu svog odanog prijatelja i radnika ove ustanove, portira Milana Petrovića. Iako je žena koja radi na ovom radnom mjestu na godišnjem odmoru pred penziju, sve i da zanemarimo ove prijateljske veze, Vidić prima na radno mjesto ženu svog prijatelja i isplatiće joj platu iz domskih sredstava, jer po zakonu niko ne bi smio biti primljen na to radno mjesto dok se radnica ne vrati sa godišnjeg odmora i ode u penziju.

Vidić ne spori da je zaposlena nova osoba, ali kaže kako to nije Petrovićeva žena, nego da je riječ o Dragani Šukalo-Cvijetić.

- Na ovom radnom mjestu je primljena zbog obima posla. Pa zamislite da nije niko primljen na to radno mjesto, a u domu ima 300 učenika. Za mjesec i po dana odmora radnice koja koristi godišnji odmor,  na kakvoj posteljini bi spavali učenici.

Radnici se pitaju do kada će trajati ova Vidićeva samovolja, dokle će ga štititi pojedinci? S obzirom da je Ministar prosvjete i kulture RS najavio da će se boriti protiv ovakvih rodbinsko-prijateljskih veza prilikom zapošljavanja, pitaju ga zaposleni - kada će to i realizovati kada je u pitanju Srednjoškolski dom u Banjaluci?

Izlišno je i napominjati da je Ministar sada već bivši, pa samim tim nikada neće odgovarati na ova i slična pitanja zaposlenih.

-To su sve činjenice koje nadležne institucije lako mogu da provjere ukoliko žele, jer sa Vidićem na čelu narušava se ugled Doma kao vaspitne ustanove. Zahvaljujući ovolikoj Vidićevoj bahatosti, zaposleni strahuju za svoja radna mjesta, umjesto da se posvete svom poslu, konstatuju zaposleni.

Zanimljivo je, stoji dalje u pismu, i to da je Vidić u petak (22. februara 2013. god.) promijenio Pravilnik o zapošljavanju vaspitača u Srednjoškolski dom. Ranije je stajalo da taj posao mogu raditi samo lica koja mogu predavati u školama, dok sad pored toga piše da taj posao mogu obavljati i ona lica koja imaju položenu grupu pedagoških predmeta (poput njegove žene).

Vidić na ovo odgovara da je Pravilnik samo usklađen sa zakonom, a na osnovu naloženog riješenja Prosvjetnog inspektora.

Izlišno je i napominjati da za ovo nikada niko nije odgovarao, a kako sada stvari stoje, osim ovakvih polutajnih dopisa zastrašenih radnika, sve će ostati na mrtvoj tački. Po svemu sudeći, čini se da će ova latino-serija oko banjalučkog srednjoškolskog Doma sa proljeća dobiti svoje nastavke.


Borba protiv korupcije se mjeri praktičnim rješenjima