<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Trgovci "strateški" raspoređuju proizvode i to rade namjerno

14. april 2024, 10:09

Odlazak u prodavnicu mnogima predstavlja izazov zbog enormnih poskupljenja. Stalni rast cijena brojne je porodice doveo do ruba egzistencije jer i ono najosnovnije postalo im je luksuzno, a sve što se nekada smatralo luksuznim, danas je u potpunosti nedostižno.

Koliko su rasli troškovi života, najvjernije pokazuje podatak Saveza samostalnih sindikata BiH, prema čijem podaci je u februaru potrošačka korpa iznosila oko 2.900 KM, dok je prosječna plata u FBiH bila 1.296 KM.

Ali, iako je svaki odlazak u trgovinu i te kako izazovan, ipak postoje metode kako uštedjeti i ne potrošiti prevelik iznos novca. Jedan od osnovnih savjeta je, kako stalno ističu u udruženjima za zaštitu potrošača, kupovina sa popisa.

– Jeste li ikad primijetili da je mlijeko na samom kraju trgovine, hljeb na drugom kraju, a sredstvo za pranje suđa negdje u sredini – pita u udruženjima i dodaju da trgovine to rade namjerno kako bi bile sigurne da ćete proći pored svake police, čak i ako ste došli samo po nekoliko osnovnih stvari.

Upamtite da se u većini trgovina mliječni proizvodi i hljeb mogu naći na zadnjoj strani, voće i povrće su na prednjoj strani, a pića i zamrznute namirnice sa strane. Neke trgovine vole premještati svoje proizvode, zato napišite popis i pridržavajte ga se koliko god možete.

-Nekada se zna dogoditi da u trgovini akcijska cijena piše ispod proizvoda koji, zapravo, nije na akciji. Možda se radi o istom proizvodu, što vas može i zavarati, ali o drugačijoj količini, odnosno gramaži. Dobro zapamtite ili zapišite koja točno gramaža mora biti na akciji – ističu. Kažu i kako je uvijek važno pogledati kataloge prije odlaska u kupovinu i savjetuju da se uvijek kupuje na akcijama.

Najbolje bi bilo pratiti kako se kreću cijene u nekoliko mjeseci kako biste znali procijeniti je li proizvod stvarno na dobroj akciji ili se možda radi o zavaravanju kupaca.

Važno je, kažu, provjeravati cijene svakog artikla koji stavljate u korpu. Nakon što shvatite koliko svaka namirnica košta, mogli biste početi preispitivati svoje potrebe, a i iznenaditi se koliko male stvari mogu biti skupe. Stručnjaci savjetuju kako je najvažnije pratiti kako se kreće cijena po litri odnosno po kilogramu, a ne po samom proizvodu. Ovako ćete biti sigurni da kupujete povoljnije, piše Večernji list BiH.