<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ima li nade za djecu iz Jajca:Nema odustajanja, očekujemo podršku od svih!

Jajce

Iako se mislilo da je sve izgubljeno za đake iz Jajce, pojavila im se nova nada. Oni i dalje ne žele podjelu škola u tom gradu

19. juli 2016, 12:00

Iako se mislilo da je sve izgubljeno za đake iz Jajce, pojavila se nada u vidu posjete Ambasadora OSCE-a Jonathana Moorea Jajcu.

Kako je najavljeno ambasador Moore u utorak, 19. jula stiže u ovaj grad gdje će se sastati sa predstavnicima srednjoškolaca i predstavnicima roditelja jajačkih učenika

Razlog za ovu posjetu je pokušaj da se riješi situacija u vezi sa osnivanjem nove škole u Jajcu po bosanskom planu i programu, a koju su izglasali u Skupštini Srednjebosanskom kantonu.

Podsjetimo daj e ministrica u Vladu Kantona poručila kako razumije potrebe djece ali da se treba vratiti u "okvire zakone". A taj okvir podrazumijeva osnivanje još jedne škole a koja će faktički podijeliti Bošnjake i Hrvate.

Evo i tog obrazloženja:

"To je kapacitet za dvije škole. Glede svih ljudskih prava, dokumenata i Ustava BiH sva tri naroda imaju pravo da im se osigura nastava na službenim jezicima. U Jajcu su to uglavnom srednjoškolci koji govore bosanski i hrvatski jezik" kazala je ministrica Čerkez.

Sarajevski Istinomjer je provjerio ko to odlučuje o osnivanju novih škola, te ko i pod kojim uslovima ima pravo na nastavu na službenim jezicima.

Zakon o srednjem školstvu Srednjebosanskog kantona jasno stavlja do znanja da će se jezici konstitutivnih naroda BiH upotrebljavati u svim srednjim školama kantona. Sam Zakon ne ostavlja prostor za tumačenje po kojem se svoj djeci treba osigurati nastava na jeziku naroda kojem pripadaju, već navodi da se razlike u jezicima trebaju uvažavati i objašnjavati.

Proizvoljno tumačenje odredaba Zakona u ovom bi slučaju moglo dovesti do etničkog razdvajanja učenika srednje škole u Jajcu, te stvaranja etnički “čistih” škola u ovom gradu.

"S obzirom da će “nova škola” biti formirana u istom prostoru i sa istim nastavnim kadrom pri čemu će imati samo različitog direktora i sekretara škole, jasno je da je SBK na korak do uspostavljanja nove “dvije škole pod jednim krovom”, prakse na čije se odbacivanje BiH obavezala još 2002. godine, nakon prijema u Vijeće Evrope." stoji u analizi Istinomjera.

Učenici iz Jajca očekuju mnogo od posjete ambasadora Moorea Jajcu.

Ivica Jukanović kaže da se osjeća napeto zbog svega.

" Raspoloženje je očekivano loše ali ne damo se. Ja se nadam da će prihvatiti naše zahtjeve i da će sve ovo prestati"

Njegov drug Tarik Šehić kaže da je ovo ozbiljno čim abasador Moore doalzi drugi put u Jajce

" Očekujemo podršku naravno" kaže on za BUKU.

Na pitanje koliku podršku imaju od ostalih drugara u Jajcu Tarik kaže da je to oko 80-90 posto ali da će biti uspjeh ako im se na bojkotu pridruži i pola od tog broja.

Jajački srednjoškolci najavili su mogućnost bojkota nastave zbog osnovane nove srednje škole.

Vezani tekst:

Učenici iz Jajca ne žele odustati: Ako nas podijele, bojkotovaćemo nastavu!


Ova djeca iz Jajca su naša budućnost: Učenici koji su rekli NE nacionalizmu i etničkim podjelama!