Svetislav Basara: Dodikli proslava
Corax

Basara

Svetislav Basara: Dodikli proslava

Piše: Svetislav Basara

I uopšte, atmosfera trijumfalnog kurčenja i ćeranja inata bez mnogo pokrića obeležila je gotovo na isti način - ponajviše nalik seoskoj priredbi - i ovo obeležavanje godišnjice RS

 Najbolji i najsažetiji prikaz banjalučkog svetostefanskog tulumiranja dao je, kao i obično, Corax.


I to u karikaturi na kojoj se vidi društvo eminentnih regionalnih društvenopolitičkih đilkoša - sa Milom Dodikom kao "kecom" - uhvaćenih u potkozaračko kolo, u koje su se - viđi vraga - zvani il nezvani uhvatili i duhovi Tuđmana i Miloševića.


Da bi "mu ga dali" po značaju, majstori banjalučke priredbe započeli su šenluk dan ranije, osmog januara, kada je Mladen Ivanić - koji je uvek nešto važno u RS, a koji trenutno obavlja funkciju srpskog predstavnika u mačjem jebalištu zvanom Predsedništvo BIH - izvršio ophodnju jedinice Vojske BiH, što je bilo guranje prsta u ranu federalnih vlasti koje Dan RS ne priznaju. Ivanić je to objasnio tako što je blagoizjavio da "kao član Predsedništva BiH" (koje RS inače ič ne zarezuje) na to "ima pravo", a Dodik se pride i posprdnuo rekavši da njega ta vojska - budući da je to vojska NATO pakta - ne interesuje.


Nije, naravno, ceo Milov šou bio namenjen Moskvi, bilo je tu i koječega za zasenjivanja domaće prostote. Evo, recimo, kako ja tumačim - a tako bi svaki pošten Srbin trebalo da je protumači - dodikli sprdačinu sa vojskom BiH. Ko biva... Vi ste NATO plaćenici, krv ste mi pred očima, ali obrni-okreni, na moj mig mora da se postrojite i da mi salutirate.


I uopšte, atmosfera trijumfalnog kurčenja i ćeranja inata bez mnogo pokrića obeležila je gotovo na isti način - ponajviše nalik seoskoj priredbi - i ovo obeležavanje godišnjice RS. I glavne personae dramatis su bile iste: Dodik, džumhurbaškan Nikolić i patrijarh Irinej, okruženi masom statista (od predškolskog uzrasta do penzionera), kao što je bila ista i retorika i kao što su bila ista i zaklinjanja "nikada više nećemo dozvoliti da se ponovi" i neskrivene pretnje upućene na razne adrese u regionu, doduše umotane u ukrasni papir poziva na večni mir.


Vaistinu je proslava Dana Republike Srpske protekla u nekromantskoj atmosferi prizivanja mrtvih, ali ne onih koji su već mrtvi, nego onih koji tek treba da to budu, a kojih će, ukoliko stvari i dalje budu prepuštene na milost i nemilost pomenutih persona dramatis - a ne vidim šta bi ih moglo pomeriti s mesta - zacelo biti. Iako je Nikolić ispustio neke glasove na temu kako on voli BiH i kako mu je bajagi stalo do njenog integriteta, lepo se videlo da svim srcem podržava Dodikove separatističke namere, što je baš zgodan povod da vam ispričam vic koji se početkom pretprošlog veka pronosio po Bosni. Pecao, kaže vic, na obali Vrbasa siromašni ribar Dodik (nije u srodstvu sa ovim Dodikom) i upecao zlatnu ribicu. Pusti me, ribaru, zavapila je ribica, ispuniću ti jednu želju a ribar će kao iz topa - hoću da od sutra budem nadvojvoda. Sledećeg jutra bivšeg ribara žena budi rečima: Ustaj, France Ferdinande, vreme je da idemo u Sarajevo.


Preuzeto sa Danas 

Komentari na tekst (14)
Objavljeno:
Za Petra, princip da svako ima pravo na vlastito mišljenje i vlastiti stav o svemu, pa i potpune budale,ali je i pravo drugih da odluče sami da li će određeno mišljenje ili stav uvazavati,prihvatati, odobravati, poštovati i slicno. Demokratsko odlučivanje u politici nije princip vlastitog stava , već vecine,
Objavljeno:
@danguba:Uopste ne smatram da je Dodik u pravu . Cak naprotiv. Ali isto tako mislim da se nesretnog Basare apsolutno ne tice sta radi rukovodstvo RS. Moj komentar je bio na tom fonu. A to sto spominjes Kustu,pa on je za Basaru Ivo Andric.
Objavljeno:
Sve hoću da komentiram ali tko sam ja da komentiram tekst Svetislava Basare. Ako kažem da je dobar, pa valjda je to očito, ako kažem da ne valja, znači da sam glupa i da ne razumijem. A tek Corax.
Objavljeno:
C=C-C-C nije nista nepoznato vec onom djetetu u vrticu zahvaljujuci koljenu i koljenovicima prikazanim tekstom ciji je otisak na djecu postao kao ZIGOVANJE Farmera svoje stoke..Na zalost! Dakle Samo-Sloga_Srbina-Spasava ne moze biti nista drugo do slogan Neandertalca.Da je razum spas za covjeka dat sloganom kao spasilac Srbina,time i covjeka,slogan bi i bio ljudski.Da je kojim slucajem ljubav inicirala spasiteljstvo tada bi SLOGA bila suvisna jer je RESPEKT uspostavljen umjesto sloge.Ali nije! Zato je ta SLOGA i razlog sveopce apokalipse i lomaca za VELIKANE...duha i uma(H.D
Objavljeno:
Moze biti,ima ih I bilo je,Borgia-Aleksandra I Cezara koji su zemljanim Bogom sebe ustolicili samim pojmom,i poimanjem, o MOCI I NEMOCI.Imati I time biti jeste mocna ideologija Mocnika a metode ostvarivanja Mocnika NIKADA nisu duhom morala ,morala kao istinskog dobra a ne pozeljnog dobra mocnika, jer je to naprosto ZLO koje je metodoloski I formom u sluzbi kontinuiranog razaranja koje se proglasava za stvaranje bez ikakovog vida novo-stvorene vrijednosti ako se samo razaranje,ljudsko I materijalno,ideolgijom ne ovjekovjeci kao povijesno stvaranje. .O NEMOCNIMA necu sada no da upisem:Koliko je nemocan jadan svojim ucescem u zajednici toliko je njegova moc nemoci srazmjerna vladarskoj moci Mocnika jer su TI NEMOCNI ,zapravo,sami po sebi MOC MOCNIKA.Dakle,karakter nemoci je istinska moc Mocnika I taj karakter I jeste vladavina Mocnika.Sve je ovo u povijesti dokazano na faktickim primjerima dok je Balkan ,u posljednjih stotinjak (I vise) godina novija povijest stare povijesti.Italija je 1500 g (prije 500-godina) bila isto sto I Balkan danas.Plemen sa svojim titularima spravjeni kao TVRDJAVA od kamena.Bili I nestali.Bila je znana ideja o ujedinjenju neceg ljudskog koje govori I pise,istim,ili slicnim jezikom.To se ne moze poreci ali...sta vrijedi ideja o organizaciji drustva ako se data teritorija podrazumijeva da je MOJA, SVACIJA I NICIJA dok se istovremeno nastoji nicije proglasiti SVOJIM imanjem a svacije podvesti pod pravo ,I moral,da zakonom MOCI bude titulirano putem ubijanja ili pripadanja po liniji ustanovljenih TITULA.Sve je to KRVAVI put civilizacije I sve je to u formi vucijeg copora primjenjen na covjeka ukazujuci na neprikosnoeni zakoni MOCI I NEMOCI.Da je predodrdjeno da tako bude ...ne mogu tvrditi.No,da je predodredjeno da u razaranju nastaje stvaranje I da je stvaranje unicijator razaranja...mogu tvrditi.Mogu tvrditi,jer to naprosto cinjenice tvrde,da je sva borba Barbar-skog I Avar-skog mentaliteta ZAUD bila postoji I biti ce.Znana I krvava otimacina, I slijed odbrane , za "zapisani teritorij" je uzaludna bila ako ne uzmemo u uvid da je par godina varavarskog vladanja prinijela i neku radost mocniku jer tako MOCNIK razumije radost dok piruje nad grobljima sa reqviem: Cilj sredstva opravdava.Predodredjenost nesmiljeno kazuje: Mozes do odredjene granice.Nakon toga nema ni tebe ni onog zbog cega je nastala ideja da bi bila ostvarljiva sa ideologijom.Ima,samo,piramidalna grobnica usljed MOCI I NEMOCI za koje sam rekao da prividno stoje u u suprotnosti no...vise kao rezultat RAZLOMKA--------------------------
Objavljeno:
Nama se nasa duhovitost 92 razbila od glavu i nakon toga nam vise nista nije bilo smijesno. Prema tome ja u ovome tekstu nevidim nista sto je smijesno a pogotovu nevidim nista sto nema zadnju (zlo) namjeru.
Objavljeno:
"A ako je to sto ga podrzava neka vecina, dokaz da je u pravu..., mozda nije sasvim umjesno poredjenje , ali pogledaj Njemacku 30-ih godina proslog vijeka". Umjesno je, skroz. I treci rajh i RS su nastali zlocinima i etnickim ciscenjem, svako je radio prema svojim objektivnim mogucnostima (ok, nije se to bas tako javno oglasavalo, ali stanje na terenu se racuna). Pa sam je Mladic nazvao stvaranje republike razdvajanjem naroda "genocidom". To sto 80 odsto stanovnistva ne misli tako nije dokaz nicega osim stanja u tom narodu. Pa ne mislis valjda da je Hitler sebe smatrao zlocincem.
ups
Objavljeno:
Vrhunski tekst.Vrijeme ce pokazati.
Objavljeno:
@miki, nadasve duhovito... @Petar totalno promaseno... Da li zaista mislis da nas Dodik vodi u bolju buducnost? Covijek je privatizovao RS, sve institucije i praznike i uradice sve da ih sacuva, po cijenu nasih zivota. A ako je to sto ga podrzava neka vecina, dokaz da je u pravu..., mozda nije sasvim umjesno poredjenje , ali pogledaj Njemacku 30-ih godina proslog vijeka. Vecina je (pre)cesto u krivu, lako je zavesti i to je u osnovi najveci feler demokratije. A pojedinci, individualci koji misle izvan ustaljenog, su uglavnom nosioci promjena... I da li su Tomo, Dodo i Kusta zaista likovi za primjer i garant bolje buducnosti?
Objavljeno:
Zaludan je napor svemislećeg Basare da ispadne humoran i sarkastičan,kad u njegovoj pisaniji nismo ništa novo ni pročitali ni saznali. Čudno je kako mu smeta dolazak predsjednika Srbije iz Beograda u Banja Luku, a njemu nije problem da piše o nečemu što ga se uopšte ne tiče, osim što je kao dežurni čuvar savjesti ""prave demokratske i građanske Srbije"., za ova laprdanja dobio pristojan honorar. Umotan u tpli "beogradski san" o evropejstvu, Basari smeta sve što nije dio njegovog sna. Na njegovu žalost, ni Ivanić, ni Dodik, a bogami ni barem 80 odsto Srba u Republici Srpskoj nisu spremni da podrže njegovo pisanije. To što su im preci rođeni na selu ili što za pogled "iz kruga beogradske dvojke" svi žive u seljačkoj Republici Srpskoj, ne znači da nemaju pravo na svoj stav o zajednici u kojoj žele da žive, najmanje onoliko koliko rečeni Basara ima pravo da misli da oni nisu u pravu to što misle. Basarin pogled iz svevideće "kule beogradske" dobro je zatamnjen maglom koja je pokrila njegov ostrašćeni vizir. Ali to ne znači da su mu to olakšavajuće okolnosti za iznošenje ovih nesuvislosti.
Objavljeno:
Po mom misljenju Dodik definitivno opasan covjek. Vjerovatno nece prezati i cak od guranja vlastitog naroda u novi rat zarad zadovoljenja svoje pohlepe i prikrivanja malverzacija do sad. Zna ako ne vrti na ovom biciklu da ce pasti. Zato je osmislio sad cak i tezu patriote i izdajnici. Posljednja karta da se odrziu sedlu koji je na ledjima vlastitog naroda. Da paradoks bude veci njega kao patriote i nekog ko voli svoj narod i zeli mu dobro, niti u jednom trenutku mu do sad nije bila opcija da ako se ne slaze sa Sarajevom ili Mostarom da stvori neki progresivni blok da bi promjenio opstu klimu i cijelu zemlju (citaj BiH) povukao naprijed. Ne on nije taj kalibar niti je njemu u cilju sreca i blagostanje naroda. Njemu je jedino bitno da je u sedlu po svaku cijenu. Da predsjednik nije jedini jahac, s druge strane nevidljive granice imamo i druge "jahace" ove apokalipse koji zajedno s njim u ime toboz nacionalnih interesa rade sto rade. A rezultat te zastite nacionalnih interesa je da je u 2016. godini samo iz RS otislo glavom bez obzira 52000 ljudi a vjerovatno i iz FBiH. Pametnom dosta.
Objavljeno:
"...prizivanje mrtvih, onih koji tek yreba da budu mrtvi", bravo Basara! Odlicno.
Objavljeno:
Haha odlicno
Objavljeno:
Basari se u alkoholnoj izmaglici prikazao Kožo. Brate, tužno je ako je i od propalog, provincijalnog entuzijaste.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.