<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NAJNOVIJE VIJESTI IZ BUDIMPEŠTE: CEU započinje pravnu bitku (VIJESTI SA TERENA)

MAĐARSKA

Prema posljednjim informacijama koje imamo iz Budimpešte Centralnoevropski Univerzitet započinje pravnu borbu za svoje očuvanje, a očekuje se i rasprava u Evropskom parlamentu.

11. april 2017, 12:00

Prema posljednjim informacijama koje imamo iz Budimpešte Centralnoevropski Univerzitet započinje pravnu borbu za svoje očuvanje, a očekuje se i rasprava u Evropskom parlamentu.

Sa terena nam javljaju da su protesti sinoć ponovo spontano počeli ispred rezidencije predsjednika koji je potpisao zakon, i trajali do kasno u noć, a najavljuje se nastavak tokom sedmice.

"Trenutno je mirno dok CEU najavljuje pravnu borbu, a američki zamjenik Državnog sekretara posjećuje Mađarsku i u posjeti je Univerzitetu i Vladi. Predsjednik je potpisom pozvao na početak dijaloga i izrazio dobru volju. Naredni korak je apelacija opozicionih parlamentaraca na Ustavni sud, kao i apelacija CEU-a na ustavni sud. Teško je predvidjeti kojim će sad to tempom ići, i da li će reakcija naroda istrajati, jer bi pravna borba mogla trajati mjesecima. Predsjednik univerziteta nastavlja uvjeravati zajednicu da CEU neće prestati sa regularnim radom bez obzira na razvoj situacije i razne scenarije", javljaju nam iz Budimpešte.

Foto: Daniel Vegel



Studenti iz BiH kažu da je trenutno najbitnija međunarodna podrška koja trenutno dolazi iz 170 zemalja i vrši enorman pritisak na vladu Mađarske.

Podsjetimo da je Mađarski parlament usvojio 4. aprila zakonske izmjene koje vode ka ukidanju Centralnoevropskog univerziteta (CEU) u Budimpešti, uprkos protestima na hiljade građana, studenata i stručne javnosti, koji će i dalje biti nastavljeni.

CEU ima 1800 upisanih polaznika iz 120 zemalja. Svrstava se među 50 najboljih ustanova na svijetu za političke znanosti, po poretku QS World University Rankings.

Podsjetimo da su zvaničnici gradskih vlasti Beča nedavno izjavili da će toplo dočekati CEU ako odluči da napusti Mađarsku.

Rektor Univerziteta u Klagenfurtu, koji je i predsjedavajući Rektorske konferencije Austrije, ocijenio je da bi Beč, Grac ili Klagenfurt bili idealne lokacije za CEU ukoliko ode iz Budimpešte.

Takođe, i gradonačelnik Viljnusa izrazio je spremnost za relokaciju CEU u glavni grad Litvanije.

Pokrenuta je i onlajn peticija za podršku CEU, koju je do sada potpisalo skoro 54.000 ljudi.

Na portalu BUKA redovno pratimo informnacije vezane za CEU.

Pročitajte ranije tekstove:

Studenti, među kojima su i mladi iz BiH brane Centralnoevropski univerzitet i svoje pravo na obrazovanje

Mađarski parlament usvojio zakon koji vodi do zatvaranja CEU, studenti na ulicama