<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nekada se išlo u Trst po farmerke i u Mađarsku po vajkrem, a danas se u ovim gradovima u BiH zbog šopinga obrću milioni maraka

Povrat PDV-a

Postoji nekoliko gradova u našoj zemlji u koji se dolazi trošiti novac

03. novembar 2017, 12:00

U toku osam  mjeseci 2017. godine strani državljani su podnijeli ukupno 196.726 zahtjeva za povrat PDV-a u Bosni i Hercegovini u iznosu od 8,3 miliona KM.

To znači da je ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u pomenutom periodu kupili i iznijeli iz BiH 56,8 miliona KM!

Podaci su ovo Uprave za indirektno oporezivanje dostavljeni portalu BUKA.

“Kad su u pitanju granični prijelazi na kojima su najviše podnosili zahtjevi za ovjeru istupanja robe iz BiH a koje su podnosili strani državljani, rekorder po broju zahtjeva je granični prelaz Orašje gdje je u deset mjeseci ove godine ukupno evidentirano 31.582 zahtjeva za povrat PDV stranim državljanima u ukupnom iznosu od 1.176.062 KM”  izjavio je za BUKU Ratko Kovačević , portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tamo su strani državljani nakupili robe u ukupnoj vrijednosti od skoro 8 100 000 KM. Ako se uz ovo dodaje roba koja ne podliježe povratu poreza, kao što su mineralna ulja (petrolej, dizel-gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni benzinbezolovni, motorni benzin), alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duhana , ova cifra daleko je veća.


Samom analizom najuspješnijih graničnih prelaza i ostvarenog prava na povrat PDV-a dolazimo do jasnog zaključka. Najviše profitiraju opštine i gradovi koji graniče sa Hrvatskom odnosno Srbijom, jer smo za njih postali “jeftina destinacija”. U Bosni i Hercegovini su najviše kupovali građani susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Najčešće se radi o robi široke potrošnje.


Odmah nakon graničnog prelaza Orašje, nalazi se granični prelaz Hukića Brdo- opština Velika Kladuša. sa 20.130 zahtjeva za povrat PDV-a stranim državljanima u ukupnom iznosu od 1.204.165 KM dok visoko kotira i granični prelaz Izačić sa 16.870 zahtjeva u ukupnom iznosu od 784.495 KM.

Ranije je objavljeno kako su upravo Orašje, Velika Kladuša, Bihać, Cazin postali prave oaze za sve šopingholičare, te da u gradove dolaze kompletne familije preko vikenda i praznicima. Cijene su daleko povoljnije od cijena istih proizvoda u Hrvatskoj, a još ako se na njih može ostvariti povrat PDV-a ond aje računica i više nego jasna.

Podaci su zaista impresivni. Na udaljenosti od samo 80 km između Izačića i GP Hukića Brdo prodano je robe za koju je podnesen zahtjev za povrat PDV-a u ukupnom iznosu od skoro 14 miliona maraka!

Gradi se sve više trgovačkih centara u ovom području. Samo u Bihaću ih je desetak, a sličan je broj i u druge dvije opštine. U Velikoj Kladuši se nalazi nekoliko tržnih centra u isključivom vlasništvu bh građana, pa čak i samih Kladušana.

Veoma zanimljiv je i granični prelaz Brčko sa 17.718 podnesenih zahtjeva u ukupnom iznosu od 707.352 KM, zatim granični prelaz Uvac (na granici sa Srbijom) sa 12.464 zahtjeva u ukupnom iznosu od 289.710 KM,pa granični prijelaz Gradiška sa 11.915 zahtjeva u ukupnom iznosu od 759.422 KM,  itd.

Inače,  Instrukcijom o povratu PDV-a stranim državljanima propisuju se uslovi i način povrata poreza na dodatu vrijednost stranim državljanima koji iznose dobra kupljena u Bosni i Hercegovini, na koja je plaćen PDV-e, izvan carinskog područja Bosne i Hercegovine.

Strani državljani, koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a u smislu ovog propisa, su fizička lica koja nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini. Ta lica imaju pravo na povrat PDV-a na dobra koja kupe u Bosni i Hercegovini i ta ista dobra iznesu u prtljagu sa sobom izvan carinskog područja Bosne i Hercegovine.

Prema članu 10 ove Instrukcije, najmanji iznos za koji se može ostvariti povrat PDV-a je 100 KM.