<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kome smeta jedno ime ili kako je ponovo ubijen Goran Čengić

Osvrt

O njegovom herojskom podvigu i tragičnoj smrti znamo sve. Ali opet nije bilo dovoljno podrške politike da mu se odužimo makar imenom Sportske dvorane...

06. oktobar 2017, 12:00

Opozicioni političari uputili su inicijativu za održavanje referenduma u Opštini Novo Sarajevo.

Naime, Naša stranka, Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta i Građanski savez uputili su Opštinskom vijeću Opštine Novo Sarajevo Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma za preimenovanje naziva Sportske dvorane „Novo Sarajevo“ u Sportsku dvoranu „Goran Čengić“.

Iz Naše stranke je saopšteno da je pitanje na koje bi građani trebali odgovoriti „Da li ste saglasni s tim da se Sportska dvorana 'Novo Sarajevo' preimenuje u Sportsku dvoranu 'Goran Čengić'?“

Predviđeni datum održavanja referenduma je 26. novembar 2017. godine.

"Da li će do referenduma doći, zavisiće od vijećnika koji će na prvoj narednoj sjednici odlučivati o tome da li su za održavanje referenduma. Prethodno, ovo pitanje mora biti uvršteno na dnevni red, o čemu će se odlučivati u ponedjeljak".

Dodaje se da je referendum jedini pravi način da svi dobiju priliku da kažu mišljenje o ovom problemu koji je ustalasao javnost ne samo u opštini Novo Sarajevo i gradu Sarajevu nego i šire.

Podsjetimo članovi Opštinskog vijeća Novo Sarajevo donijeli su prošle sedmice odluku o imenovanju sportske dvorane na Grbavici.

Sa 17 glasova "za", 12 glasova "protiv" i jednim suzdržanim, donesena je odluka da se dvorana zove "Novo Sarajevo".

Kako je tada navela Opštinska organizacija SDP Novo Sarajevo, iako je opštinski načelnik Nedžad Koldžo još 2008. godine obećao da će dvorana nositi ime Gorana Čengića, vijećnici njegove stranke i "njihovih satelita" na jučerašnjoj sjednici su odlučili drugačije.

"Iako nemaju smisleno opravdanje zašto su odbili dvorani dati ime Goran Čengić, evidentno je da SDA, uz sveprisutno prekrajanje istorije, grad Sarajevo pravi po svojoj mjeri, pritom zanemarujući osjećaje ostalih građana našeg grada. Uz imenovanje škole prema dokazanom fašisti Mustafi Busuladžiću, jučerašnji potez SDA i ostalih stranaka, samo je nastavak politike negiranja i minimiziranja heroja koji su dali život za ovaj grad" naveli su oni u saopštenju.


U obrazloženju Odluke o imenovanju dvorane "Novo Sarajevo" je navedeno kako je Komisija za odnose s mjesnim zajednicama istakla kako cijeni sprovedenu Javnu raspravu i prijedloge koji su dati, na osnovu kojih je utvrdila prijedlog odluke da se novoizgrađenoj sportskoj dvorani da naziv Sportska dvorana "Novo Sarajevo".

Prijedlog o imenovanju dvorane po Goranu Čengiću datira još od 2008. godine u ovoj Opštini.

Goran Čengić je stradao na Grbavici u junu 1992. godine kada je pokušao spasiti komšiju doktora Husniju Ćerimagića.  Obojicu ih je ubio osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko.

U bivšoj Jugoslaviji Goran Čengić je bio poznat kao sjajan rukometaš, koji je nastupao za reprezentaciju SFRJ, ali i za klubove Crvena zvezda i Bosna.

Nevladina organizacija “Gariwo” posthumno je dodijelila priznanje Goranu Čengiću za građansku hrabrost

Nakon odluke Opštinskog vijeća na ulazu u dvoranu osvanuo je napis Goran Čengić koji je u rekordnom roku obrisan.

Čengićeva majka Nataša Zimonjić-Čengić je ranije u medijima javno postavila pitanje vijećnicima u  zar djelo njenog sina ne zaslužuje da se jedna dvorana zove po njemu.

Na najavu referenduma na kojem će građani odlučiti da li će se dvorana zvati po njenom sinu, Zimonjić-Čengićeva kaže da joj riječ referendum nije simpatična, te da ona i nije za taj vid izjašnjavanja.

"Mislim da je već sve dovoljno rečeno. Ako Goranov čin nije dovoljan argument da se jedna dvorana zove njegovim imenom, onda ništa više nije potrebno. Izgubiti život da biste spasili komšiju je čin nesebičnosti i dobrote i ako takav čin nije dovoljan, onda nije ništa", kazala je ona.