Dragan Bursać: Genocid, sad ga vidiš, sad ga ne vidiš
Foto: Buka

Kolumna

Dragan Bursać: Genocid, sad ga vidiš, sad ga ne vidiš

Piše: Dragan Bursać

Pa onda i kurta i murta mogu da se sprdaju nad kostima ubijenih, da tvrde kako malo jeste, pa malo nije genocid, malo ga ima, malo ga nema, kao onog delirijumskog Drekavca, a da za to ne snose nikakve pravne posljedice.

Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica», izgovorio je Dragan Mektić prije par dana i podigao buru u redovima svih srpskih nacionalista u Republici Srpskoj. Samo malo. Oprostite, ovo nije izjavio Mektić, ovo je rekao Milorad Dodik prije deset godina. Otkuda mi to sad, kako sad...Čekajte, samo malo...

Nego, prije frljacanja srpskih političara na temu srebreničkog genocida, treba ispričati jednu priču.

Drekavac ili genocid?

Kažu da je sjeverozapadna Bosna, preciznije Krajina, domovina Drekavca. Misterioznog bića, kojeg su vidjeli mnogi, a za koga se ne može utvrditi da postoji. Ono što je zajedničko svim ljudima koji su se našli oči u oči sa Drekavcem jeste povišen nivo alkohola u krvi ili, ako ćemo do kraja iskreno kada je Krajina u pitanju, smanjen nivo krvi u alkoholu.

Genocid, sa druge strane, nije nimalo neozbiljno pitanje, pa da se sa njim sprdamo kao sa onim krajiškim Drekavcem. Nije neozbiljno, preozbiljno je to pitanje, težak je to, najteži izraz, nad kojim moramo zastati, e da bi išta suvislo rekli. A, opet, kako se ponašaju srpski političari u Republici Srpskoj, čini se da je pitanje genocida svedeno na broj maligana i onog prokletog Drekavca.

Operacija katarza 2018

A, evo šta je na stvari. Prije neki dan, pročitali ste to i čuli sigurno, Ministar sigurnosti BiH i jedna od vedeta SDS-a, rekao je kako se u Srebrenici desio genocid, kako se Srbi moraju suočiti sa istinom, proći katarzu i priznati da je neko u njihovo ime počinio taj genocid. I dok se naivno dobrohotni dio naroda u Bosni i Hercegovini ponadao kako je konačno neko u Republici Srpskoj progledao na oba oka, prihvatio ne samo realnost, nego i pravnu kvalifikaciju Haaškog suda, kad ono nije nego.

Još se kursor nije niti smirio na naslovu katarzične izjave, a već je Mektić demantovao samog sebe, novinara Jutarnjeg lista kome je dao intervju i dobru nadu lakovjernih. Nije genocid, nego zločin, težak zločin, koriguje Mektić sebe.

Pa je krenula lavina iz svih raspoloživih medijskih oružja i oruđa, plus RTRS, kao zaseban entitet sijanja gluposti. Dragan Mektić je priznavanjem genocida postao unutarsrpski neprijatelj broj jedan. Izdajnik par ekselans, persona non grata, osoba koja se treba stiditi sjemena i plemena. Dakako, ovo su najpogodniji i najprikladniji izrazi kojim je Ministar sigurnosti počašćen od strane gotovo unisonog srpskog korpusa. Pozicija i SNSD, praktično, nisu trebali raditi ništa. Naslovnice na kojima Mektić priznaje srebrenički genocid su bile legitimacija i poziv za velikosrpsko virtuelno orgijanje. I to orgijanje je uzelo toliko maha u desetak minuta, da se i SDS i Mektić, o tempora o mores, ogradio od samog sebe.

No, mediji, plus RTRS, nisu na tome stali. Pronašli su, preciznije došli su do audio snimka na kojem «Mektić priznaje genocid». Aha, šta sad Mektiću??? Oni skloni idealizaciji, opet naivni, ponadali su se da će svojim ušima čuti to priznanje, a oni krvoločniji srpski nacionalisti jedva su dočekali da «sahrane» Mektića. Mada, ovi znaci navoda mogu i da se uklone, kakav je to vikend bio.

Totajto neizgovoreni genocid

I imali smo šta čuti. Tresla se gora, rodio se «to, taj to», A, to vam je to. “To taj to» je valjda kodirani ispis za priznao bih ja, al' mi ne da izborna baza. Jeste genocid, al' idu izbori. Ne znam ni sam šta da kažem, razmišljam o džudou vikendom...Ko će ga znati šta je Dragan Mektić u sebi izmantrao pod mucavom konstrukcijom «to taj to»?

Radi korektnosti, ovdje treba citirati i novinara i ministra Mektića:

Novinar: Da li smatrate da je u Srbrenici izvršen genocid?

Mektić: «Nemam ja šta...Pa postoje relevantni dokumenti. Mi moramo priznati taj taj, to što se dogodilo, ..Pazite ja gledam evo sada, neki dan u Njemačkoj povodom Dana Holokausta, ponovo njemački parlament se još jednom izvinuo..i mi moramo proći kroz tu katarzu..To niko nije uradio u ime srpskog naroda, ja nemam sa tim, to ne može niko uraditi u moje ime...to su bolesni umovi, negdje zamislili, negdje otuđeni od naroda, od ovakve poltike ..ne , želim da tu temu skinemo sa srpskog naroda, to nije uradio srpski narod i zato sam apsolutno da se procesuiraju svi koji su počinili to to....»

Da li je Mektić odgovorio na pitanje? NIJE!

Kako god, Mektićeva nekonzistentnost je gora od Dodikove. Dodiku treba deset godina da prizna genocid u Srebrenici, pa ga negira, a Dragan Mektić to odradi za desetak minuta, bez da je bilo kome jasno da l' priznaje isti ili ne.

Naravno, nema šta Mektić, Dodik, sveti Petar, Marsovci, Tramp, Putin ili bilo ko da priznaje ili ne priznaje genocid. On se desio, na zvjerski način je planski pobijeno muško stanovništvo enklave Srebrenica, nestalo je, izbrisano i na drugi svijet poslano 8372 osoba. To vam govori ona šuma mezarja u Potočarima, to vam govori zdrav razum (ako ga imate) i to vam pravno govori potvrda Suda u Haagu. E, ali ono što vam niko ne govori, a i kako će reći kad nema zakonske osnove je fakat da i nakon četvrt vijeka u Bosni i Hercegovini, zemlji koja je pretrpjela najveću štetu, onu biološku, u cijeloj Evropi nakon Drugog svjetskog rata, nije usvojen Zakon o zabrani negiranja zločina i genocida.

Pa onda i kurta i murta mogu da se sprdaju nad kostima ubijenih, da tvrde kako malo jeste, pa malo nije genocid, malo ga ima, malo ga nema, kao onog delirijumskog Drekavca, a da za to ne snose nikakve pravne posljedice. I ne da ne snose posljedice, nego direktno negiranje genocida i optuživanje političkog oponenta da je priznao genocid donosi najveće političke poene.

A, to nam opet govori o stanju svijesti, konkretno u naroda srpskog u Republici Srpskoj. Sistematsko medijsko ispiranje mozga, četvrt vijeka nakon rata, dovelo je do toga da nam djeca nemaju pojma šta se desilo u istočnoj Bosni. Doslovno nemaju pojma. Niti o genocidu, niti o masovnim silovanjima, niti o spaljivanju živih ljudi, niti o masovnim grobnicama, niti o krvavoj Drini, prepunoj ljudskih leševa...ništa.

Opasnosti negiranja genocida

Upamtite, kada je Dodik prije deset godina Senadu Hadžifejzoviću govorio «Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica», on je samo ponavljao ono što je istina, što je najveća svjetska pravna instanca potvrdila-U Srebrenici se desio genocid. Tačka.

Ono što se poslije događalo, a čiji je vinovnik i ministar Dragan Mektić, je sistematsko organizovano i dalekosežno, baš po srpski narod opasno, ništenje istorijskih fakata.

Tako nam Dodikovo priznanje genocida ostaje kao priznanje jedinog političara iz Republike Srpske. Ono na čemu se radilo do 2008. godine, bačeno je u žabokrečinu našu nasušnu, zarad najjeftinijih političkih poena, zarad raspirivanja najnižih nacionalističkih strasti. Može li se spasiti? Vidjećemo.

No, pozivati na razum jeste ljudski, ali u šumi prepunoj Drekavaca, koja se puni ratnim urlicima kako idu izbori, čini se kao Sizifov posao. Kako god, dok je zdravog razuma, treba glasno i jasno ponavljati istinu, jer istina oslobađa. Pa će kad-tad i prevrtljivi Dodik i zbunjeni Mektić, morati objasniti narodu srpskom da je neko u njihovo ime počinio genocid. A, to je tek početk hoda po putu koji je neravan, izrovan i pun rupa. Put suočavanja sa istinom. Do tada ćemo namjesto svijeta istine živjeti svijet Drekavca, koga malo ima, pa nema. Zavisno da li je šljiva rodila ili ne. Nažalost!

I na sramotu onih pobijenih u srebreničkom genocidu.

 

Komentari na tekst (14)
Objavljeno:
Jel ovo nešto "komentarišu" divos gnjidica i crkveni miš gordanče, hah pljuc
Objavljeno:
Divos baš si car !! Ovima demokratama ispranog mozga izgleda maca pojela jezik ili si im samo začepio usta hahaha !!!
Objavljeno:
DIVOS isto budi ista priča primjenjena na Jasenovac,jel se slažeš il ćeš se pozivati na duple standarde?
Objavljeno:
Alo BUKA ! Gdje je moj jučerašnji komentar ? Kako se ono kaže CENZURA? HAJDE POKUŠAĆU PONOVO,( ako prođe ) NEKA @Divos i @Crni nisu sami.GOVORIMO ISTNU, PA MAKAR ONA BILA BOLNA : " Ime i prezime bh. genocida je Republika Srpska. Jednog dana bosanski Srbi će se probuditi, a neće shvatiti da su 25 godina živjeli laž i nacionalističku bajku na masovnim grobnicama.Republika Srpska nikada nije služila narodu, već bulumentama srpskih kriminalaca, neofašista i pljačkaša. Pošten svijest je trunuo po rovovima, a njihova djeca sada trunu po kafanama i biroima za zapošljavanje. Nije Srbe u početku niko pitao da li žele formiranje etničkih očišćenih i ekskluzivno srpskih teritorija u Bosni i Hercegovini, da li žele RS. Sve se radilo u tajnosti, kriminalnim i udbaškim mehanizmima, proklamacijama, oduzimanjima oružja od nesrba, naoružavanjem Srpske demokratske stranke i rezervnih vojnih stajrešina, osnivanjem srpskih autonomnih oblasti po hotelima, organizovana ubistva Srba i optuživanja Muslimana i Hrvata za ta ubistva, medijske laži i huškanja, širenje straha.Sve u Bosni je početkom rata imalo ukus i potpis beogradskih vojno-obavještajnih ili udbaških monstruma. To je 1991-92. poslužilo uvođenju što većeg broja Srba u ratnu psihozu i rat sa komšijama. Samo treba da padne prva krv, kasnije je sa narodom, tom bezličnom svjetinom, lakše. Danas slične laži i magle o ugroženosti, o vjekovnom neprijateljstvu, o Bosni kao "srpskoj zemlji", o "Turcima" i "poturicama" i teorije zavjera služe za održavanje postgenocidnog statusa kvo. Narod, koji već 26 godina trpi jednu te istu medijsku i informativnu obmanu, iz iste beogradske udbaške kuhinje, nikada neće shvatiti da ovdje neće biti mira i stabilnosti dok većina bosanskih Srba ne prođe kroz katarzu, odrekne se zločina i RS-a i dok ne zatraži političku odgovornost države Srbije i političke elite za rat i zločine koje su činili u ime "srpstva".Ni katarze, ni pomirenja.Genocid ima svoje političko ime i prezime, a to je "Republika Srpska". U tom imenu i prezimenu je sadržana sva suština, ciljevi i uzroci agresije i rata u Bosni i Hercegovini. Tu su sadržani i granica, i politički motivi genocida. Dok to ne shvati većina građana i dobar dio političke elite ovdje i u Srbiji, neće biti katarze, niti pomirenja. Tu ne mogu pomoći ni presude iz Haga, niti prazne geste političkog vrha Srbije. Presude Haškog tribunala su nedvosmislene i korisne u utvrđivanju činjenica. " http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ime-i-prezime-bh-genocida-je-republika-srpska
Objavljeno:
Свака Ти је златна Дивос ! Али не треба нас понизити и набацити омчу око врата и да будемо грађани другог реда овима што су нас поробили 500 година. Шта мислите како би на ову ситуацију гледао један Нијемац, Француз или Енглез. Они не би уопште дозволили да развијају полемику са Муслиманима око тога поготово што муслимани носе хипотеку почињених већину злочина у БиХ за вријеме НДХ. А онда када би ово прошло имају још неких 9 геноцида које сус Срби према њима учинили. То је Ватикански модел замијене теза. Треба поништити прави генецид над Србима, Ромима и Јеврејима а измислити нови Срба над Муслиманима, јер нико неће причати о стварном геноциду који се десио. Нече моћи драги гледаоци !!!!
Objavljeno:
Dragane, Tito!!!!!
Objavljeno:
Potpuno je nebitno mišljenje obrijanih četnika (SNSD i SNS) i originalnih (SDS i SRS), cijela planeta je svjedok Srebreničkog genocida. U svim civilizovanim zemljama djeca u osnovnoj školi uče o četničkim zločinima, zahvaljujući čašici Praljkovače i o ustaškim.
Objavljeno:
DIVOS @ Година је 2018-а. Но неки ментално никако да мрдну из 1990их. Ту ће на контаминацији умова порадити спонзорисани новинари, и политичке елите које ће држати у мобилности умове свјетине, прије свега потенцијалних бирача. Ту имамо и ову причу о JASENOVCU која је баш испроституисана, ваљда то тако иде, сваки дан 10 текстова о JASENOVCU, једна JASENOVIZACIJA медија, а ту је запело око квалификације JASENOVAČKOG масакра. Како то и приличи трудбеницима, овај је ископао неку изјаву овог Tuđmana. Из 1997-е године. И тада је овај Tuđman на питање водитеља дао жељени одговор, касније је једно 300 или више пута рекао да у JASENOVCU није био геноцид. Наравно, овај Tuđman је у тим неким временима прије 10ак и више година опасно застранио, па су му се омакле и ова и друге неразумне изјаве. Но добро, та фаза је иза њега. Ту је и нека изјава овог Josipovića, но тај је један прилично ограничен лик, често и није свјестан својих ријечи, и њему је опроштено, те изјаве су ипак посљедица његове ограничености и неразумијевања материје.JASENOVAČKI масакр се десио, злочин над једним бројем пунољетних мушкараца, SRBA, и тај злочин нико у роду HRVATSKOM не пориче. Исто тако нити један и HRVAT и уопште мислећи човјек неће прихватити подваљену и неодрживу квалификацију геноцид, из два разлога. Ни по дефиницији, ни по произвољном тумачењу то не може добити ту квалификацију. И други, важнији. Олаким давањем квалификације за догађаје у OMANJEM LOGORU NE VEĆEM OD DVORIŠTA NEKE KUĆE,вршимо и релативизацију и проституисање овог појма, те се посредно изругујемо народима (KURDIMA, AFGANISTANCIMA и Јевреји 1940их) који су заиста доживјели геноцид. И још нешто, за*ебите ту причу да неко нешто негира, једно је порицати злочин, а друго не прихватати подваљену и неодрживу квалификацију, коју неки гурају баш из горе другог наведеног разлога. Овдје имамо избор, мислити својом или туђом главом.
Objavljeno:
Divos, ti bas imas vremena.... Čovječe, tvoj komentar zajeba i Bursacevu kolumnu...
Objavljeno:
dragane,ti si jedan obican govnar,placenik islamo-fasisticke porodice al-tana!
Objavljeno:
Divos, mama ti se satirala od. .... za tvoj dječiji doplatak, otud i traume zar ne?
Objavljeno:
Muci me nesto zeludac pa popijem onu tabletu sto mi je doktorica dala da mi regulise kiselinu... Ali nikakvog efekta. Onda procitam Divosov komentar, povratim onako muski i evo me kao nov.
Objavljeno:
O Boze, Divose... Tebi zbilja nisu sve na broju. Nevjerovatno koliko se blamiras.
Objavljeno:
Година је 2018-а. Но неки ментално никако да мрдну из 1990их. Ту ће на контаминацији умова порадити спонзорисани новинари, и политичке елите које ће држати у мобилности умове свјетине, прије свега потенцијалних бирача. Ту имамо и ову причу о Сребреници која је баш испроституисана, ваљда то тако иде, сваки дан 10 текстова о Сребреници, једна сребренизација медија, а ту је запело око квалификације сребреничког масакра. Како то и приличи трудбеницима, овај је ископао неку изјаву овог Додика. Из 2007-е године. И тада је овај Додик на питање водитеља дао жељени одговор, касније је једно 300 или више пута рекао да у Сребреници није био геноцид. Наравно, овај Додик је у тим неким временима прије 10ак и више година опасно застранио, па су му се омакле и ова и друге неразумне изјаве. Но добро, та фаза је иза њега. Ту је и нека изјава овог Мектића, но тај је један прилично ограничен лик, често и није свјестан својих ријечи, и њему је опроштено, те изјаве су ипак посљедица његове ограничености и неразумијевања материје. Како год, када је ова проституисана прича, Сребреница, у питању, ту јесте МСП донио пресуду 2007-е (у спору БиХ против СРЈ) и у чл.297 једну реченицу гдје је суд закључује (не пресуђује него закључује) као што је у преосталих 600 страница дао много других закључака и квалификација. Сребренички масакр се десио, злочин над једним бројем пунољетних мушкараца, Бошњака, и тај злочин нико у роду српском не пориче. Исто тако нити један и Србин и уопште мислећи човјек неће прихватити подваљену и неодрживу квалификацију геноцид, из два разлога. Ни по дефиницији, ни по произвољном тумачењу то не може добити ту квалификацију. И други, важнији. Олаким давањем квалификације за догађаје у градићу који је 1991-е бројао 5.746 душа вршимо и релативизацију и проституисање овог појма, те се посредно изругујемо народима (Јермени 1915-17, Срби и Јевреји 1940их) који су заиста доживјели геноцид. И још нешто, за*ебите ту причу да неко нешто негира, једно је порицати злочин, а друго не прихватати подваљену и неодрживу квалификацију, коју неки гурају баш из горе другог наведеног разлога. Овдје имамо избор, мислити својом или туђом главом.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.