<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

RTRS ne prašta-Kad svinje utihnu!

<p><strong>Dušanki Adžić iz Dervente biće zaplijenjena svinja od 30 kilograma zbog neplaćanja tri računa TV pretplate. Svinja pripala RTRS-u!</strong></p>

11. oktobar 2011, 12:00

Ovo je istinita vijest. Ovo nema veze sa Nobelom i Dobricom Ćosićem.

Hajdemo redom. Nesrećnoj Dušanki Adžić je Osnovni sud u Derventi krajem septembra uručio rješenje o zaplijeni svinje teške 30 kilograma. Haračlije RTRS-a su procijenile da svinja vrijedi oko 12KM, pa su ovim zulumom podmirene obaveze, inače redovne gledateljke RTRS-a. Nije zgorega napomenuti, kako su neplaćeni računi strari više od 10 godina i kako baksuzna žena redovno plaća pretplatu. Kod RTRS-a nema zastare, nema dobrog vladanja, brale. Ili pare ili živinka iz dvorišta.

Još gore je prošao Dušankin sugrađanin, kojem su inkasanti ,,javne kuće“ otuđili, pazite sad, kobilu staru 30 godina. Kljuse je po riječima seljaka težilo 350 kilograma i vrijedilo je oko 4000KM. Ako je to uopšte bilo kome važno. Inkasante RTRS-a ne računam. Njima je važno sve što se kreće po dvorištu.

Tragikomična ispovijest:

,,Kada su me obavijestili o dugu, trenutno nisam imala para da ga izmirim! Onda se desilo što se desilo! U maju su došli sudski radnici i popisali mi jednu od dvije svinje koje sam imala! To je tada bilo moje jedino blago, jer sa nezaposlenim sinom živim od 150 maraka invalidnine. Muž mi je poginuo u ratu, tako da sam još više ogorčena na činjenicu da su me ostavili bez važnog izvora egzistencije. Plakala sam i molila da mi je ne oduzimaju, ali nije pomoglo! Prije toga su prijetili da će mi oduzeti jednu invalidninu, ali je njihov izbor ipak pao na životinju. Još je nisu odveli, ali svaki dan strahujem kada će doći. Sud je tri puta slao obavještenje da će preuzeti svinju, ali su se prije nekoliko dana oglasili da je ona nadalje u nadležnosti RTRS-a i da će oni doći da je preuzmu. Baš me zanima šta će RTRS uraditi sa njom, jer je više nego neuobičajeno da se dugovi namiruju na ovaj način", kaže Adžićeva.

E, pa za sve koje zanima tužna sudbina svinje i kobile, postoje dva scenarija. Po prvom će RTRS da proda životinje i sa tim novcem, šta ja znam, da napravi neku pilot -epizodu najnovije serije koju niko neće gledati. Svima vam je jasno da je ovakvo utapanje svinje i pripadajuće joj kobile šupalj posao, pa ostaje scenario broj 2. Po njemu će RTRS da otvori mini-klaonicu, a meso će najvjerovatnije da bude podijeljeno najzaslužnijim radnicima ove nenadjebive medijske kuće. Pa kom odojak,kom konjski opanak.

A, kakve veze ima najnovija supesonična, našim novcem plaćena reklamna kampanja, po kojoj će RTRS biti lokalni medijski lider na polju informisanja, edukovanja, kulturnog uzdizanja i sličnih ubleha, sa haračem po štalama i oborima, drage nam Srpske? Pa, ima kako nema.

Kuća se gradi od temelja, a medijska kuća od uspješnih mladih ljudi, te svinja i kobila. Zato i ne čudi ingeniozan plan rukovodstva RTRS-a, da ljudske resurse obogati i proširi i drugim sisarima. Jer, u Osnovnom sudu u Derventi kažu da se životinje tretiraju kao i svaka druga pokretna imovina, koja se u postupku prinudne naplate može oduzimati.

Do sada je RTRS najčešće stavljao šapu na nakit, nekretnine i kola nesrećnika, a ove stvari su tretirane kao vlasništvo iste javne kuće. Kako je ovdje riječ svinji i kobili, one neće biti vlasništvo nego članovi ,,medijskog giganta”.

Tako bi bilo dobro, bar do svinjokolja, da uz jutarnji program, raznorazne omladinske emisije u pokušaju, koje su same sebi svrha, dnevnika koji opisuje život i priključenija Dodika i Kusturice, RTRS, ponudi kakav rijaliti sa novim članovima kolektiva. Da li će emisija biti u okviru programa za poljoprivrednike ili dječije redakcije, svejedno je.

Uglavnom, svinja i kobila će podići rejting gledanosti, pošto je on toliko nizak da ga ne mogu spustiti nikako

Nego šalu na stranu, ako je ovo uopšte bila šala, kako opisati nivo beskrupuloznosti, formalističke neetičnosti i klasičnog fukarskog bezobrazluka u ovoj kući? Kako iskomentarisati silne prevare i obmane nad vječitim honorarcima RTRS-a koji nikada neće dobiti stalni posao? Kako objasniti namještene konkurse, poslove, rijaliti-programe gdje se pobjednik zna i prije početka emitovanja prve epizode? Kako komentarisati da javnost nema ama baš nikavu kontrolu nad program javnog servisa već on od kada postoji služi interesima partija koje su u tom trenutku na vlasti ? Odgovor je jednostavan. Može im se.

I dok god ljudi svoj javni servis za koji izdvajaju svoje novce budu tretirali kako ćaćevinu Dragana Davidovića & co. dešavaće se ove jadne, bijedne i tragikomične situacije.

Ali u entitetu u kojem se tolerišu dugovi od nekoliko stotina miliona KM, poput onih u brodskoj rafineriji, gdje se kumovi, sestići i partijski rođaci dogovaraju, kako pokrasti radnike, otjerati ih iz bivših fabrika, a od istih napraviti sopstveno građevinsko zemljište, otimačina svinja i kobila je tek puki fakat i priča za jedan dan.

I zaista, da se vratim na početak. Svinje i kobile pripadaju RTRS-u. Kao u Orvelovoj ,, Životinjskoj farmi”. A, narod je, da se primijetiti, papkar ili kopitar u priči.

Ako, ako..dok je svinja i kobila biće nama i RTRS-a!