<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodikov strah razumljiv - Čega se to, ustvari, boji?

Izbori

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik nikad nije bio očajan kao pred ove izbore, pa svjestan da sve više gubi podršku građana RS-a, izvlači i zadnje adute iz rukava, ističe politička analitičarka Ivana Marić.

24. august 2018, 12:00

- Za izbornu pobjedu neće mu pomoći čak ni to što se glasački listići printaju u Laktašima, kao ni to što je CIK posmatrače iz drugih stranaka o početku printanja listića obavijestio tek naredni dan - rekla jeMarić u razgovoru zaVijesti.ba.

Prema njenim riječima, žalosno je to što SNSD nakon toliko godina u vlasti "nema rezultate kojima bi pridobijali birače, pa im je preostalo zastrašivanje i uvjeravanje birača kako ih samo Dodik može spasiti od imaginarnih neprijatelja".

- Ovaj put 'opasni neprijatelj' je američki USAID, koji je potpisao sporazum s Vijećem ministara BiH. Dodikov strah je razumljiv iz nekoliko razloga. Nije tajna da je Dodik na vlast došao upravo uz podršku međunarodne zajednice, tako da se sada boji da bi netko drugi na isti način mogao i njega smijeniti - ocjenjuje Marić.

Međutim, navodi kako je čudno da se Dodik boji američke politike prema BiH, pošto je upravo on javnost uvjeravao da su on i RS žrtve 'odlazeće američke administracije', te da će dolaskom nove administracije sve to da se promijeni.

Naša sagovornica pojašnjava kako je drugi razlog za Dodikovo negodovanje to što USAID finansira implementaciju mnogih projekata korisnih za građane BiH.

- Kada neko smatra da 40 britanskih vojnika može ugroziti opstanak RS-a, logično je da će opasnost vidjeti i u nekoliko miliona pomoći koja se dijeli van njegove kontrole - istakla je Marić.

Dodikov strah ocjenjuje potpuno opravdanim, jer "kada građani budu mogli pristojno živjeti, moći će birati one političare koji im umjesto straha nude ekonomski napredak".

- U svemu ovome je neobično vidjeti Dodika kako se bori protiv urušavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, bez obzira na njegove stvarne motive - dodaje Marić.

Potcrtava kako je dirljiva i Dodikova borba za fiskalni sistem, te za transparentni rad i utrošak USAID-ovih sredstava.

- Kamo sreće da se novac bh. građana troši transparentno i da se netko i o tome brine. Čega se to Dodik, ustvari, boji? Da li se Dodik boji da će pojedini mediji i nevladine organizacije uz pomoć USAID-ovog novca početi pisati istinu bez straha od odmazde? Da li se boji da bi se netko napokon mogao početi ozbiljno baviti borbom protiv korupcije? Čega se Dodik boji ako sve radi po pravilima i ako su on i njegovi saveznici za tolike godine na vlasti ostvarili zavidne rezultate i popravili ekonomski položaj građana? Ako! Dodik se čak hvali time da su "nevladine organizacije koje oni biraju, isključivi konzumenti tog novca. To znači da moraju da rade po njihovim pravilima" - poručuje Marić.

Ističe kako je pravu reakciju na ovaj Dodikov napad straha imao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji mu je bez korištenja teških riječi poručio da je ovo isključiva nadležnost BiH i da nemaju obavezu da za mišljenje pitaju niže nivoe vlasti, jer RS jeste niži nivo vlasti Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, predsjednik RS-a je posljednji Sporazum Vijeća ministara BiH i USAID-a ocijenio koruptivnim i sa skrivenim namjerama.

- Novouspostavljena praksa je da Vijeće ministara prihvata implementaciju osam miliona dolara preko onih organizacija, pretežno nevladinih, bez ikakve saglasnosti, potrebne procedure i upoznavanja sa tom procedurom bilo entitetskih ili nekih drugih organa. To je rušenje prakse i urušavanje ustavnog poretka, jer u prethodnom sazivu Vijeća ministara BiH to se nije moglo dešavati - kazao je Dodik.

Ove Dodikove tvrdnje u zajedničkoj izjavi za Vijesti.ba odlučno su odbacili Ambasada SAD-a u BiH i USAID, nazvavši ih izmišljotinama, te poručivši da se ponovo pomoć naroda SAD koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u BiH.

D.K.

(Vijesti.ba)