<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svetlana Cenić:Nagr(a)đivanje

Nagrade i odlikovanja za šta?

Zove večeras prijateljica moje majke, teta Anđa iz Broda. Borac nije bila sigurno, kao mrvica je sva, sitna i pogurena. Umesto penzije od 290 KM, primila je danas 190 KM. Ima osteoporozu. Lekove više ne može da kupuje...

13. mart 2012, 12:00

Pored slavskog i novogodišnjeg, zvanično ljubljenje nam je omiljeni sport. Jedan obraz, pa drugi, pa povratak na prvi, pa ruka zakačena 'nako k'o u vozić, k'o lego kockice. Ponosne muškarčine pravdoljubivog i slobodarskog naroda, koji imaju otklon od neprirodnih pojava istospolne ljubavi i kamenjem se bacaju na homoseksualce, vole da se ljube i grle to je čudo jedno. Izgleda da bez taktilnog i razmene mirisa nema ništa, pa se počesto priupitam šta im smeta parada ponosa. Posebno kad krene izbor svega i svačega, sa posebnim osvrtom na nagrade razne. S uživanjem pratim ove priredbe. Nijedna serija, nijedan film, nijedan trovač sredine ne može tako da me zabavi kao što mogu programi dodele nagrada, sa sve obrazloženjem zašto se nagr(a)da dodeljuje, a vrhunac su dirljive reči zahvalnog dobitnika.


Recept za ove parade ponosa je gotovo uvek isti: što poznatiji par voditelja; nekoliko estradnih zvezda uz play back; prva tri reda za predstavnike vlasti i ujedno nagrađene; light show; duhovitost ravna serijama KLJ produkcije (malo je reći B); večera za uži krug, koktel za širi. Da bi se dobilo na dramatici, a bogami i parama, nominacije i nagrađene pročitaju serdari za vojvode, a onda vojvode za serdare, dok svi znamo koja smo g..g...g...gospoda.

Jedna od priredbi bi i ona spominjana dodela Večernjakovog pečata. Iz Mostara su me direktno upozorili da se to tamo zove Čovičnjak. Verujem na reč upućenima.

Premijer Republike Srpske je dobio opečaćenu nagradu za uspeh godine. Prvo da podsetim da su u ovoj kategoriji nominovani bili, pored njega, Vinko Dumančić i dvojac (tako su organizatori nazvali) Sejdić-Finci! Koji cinizam, blago rečeno! Em ih nazvaše dvojcem, em u kategoriju za uspeh godine u državi u kojoj njihov uspeh, odnosno ljudska prava zavise upravo od ove parade nagrađenih. Uzgred, rok za implementaciju presude u slučaju Sejdić-Finci je 12.mart, a sa zadnjeg sastanka Six Pack čulo se da nastavljaju da rade na tom pitanju. Još od 22. decembra 2009.

I tako su se za neuspeh Sejdića i Fincija pobrinuli Six Pack, dok je Vinko Dumančić  očito bio u skladu sa funkcijom - graničar, a onda je iskočio najuspešniji uspeh u kontinuitetu. Ime nagrađenog izgovorio je uspešni i pravdoljubivi, već dva puta u skladu sa funkcijom, Bariša Čolak. Obrazloženje koje je pročitala voditeljica/voditeljka glasi: "Premijer Republike Srpske nametnuo se kao jedan od najuspješnijih političara BiH, a autocestom približio je Bosnu i Hercegovinu i Evropskoj uniji." Da ne bih ja prepričavala, pa ne daj Bože nešto pogrešila, pa me ne dao Bog izgubili u mraku,  snimak sam uzela i evo šta je kontinuirano oko Miloradovo reklo biranim i nadasve skromnim rečima;


"Vaše ekselencije, dame i gospodo, dragi prijatelji, dobro veče i hvala vam za ove lijepe trenutke. Spadam u red ljudi koji su veoma rijetko ili gotovo nikada zatečeni. Vjerovatno zato što sam čovjek koji projektuje događaje i predviđa situaciju. Ali, dragi moj prijatelju Vjekoslave Bevanda, očigledno ja večeras nisam događaj, ali jesam zatečen. Možda zato što nisam političar ili smatram da nisam političar. Ja sam, ustvari, bivši ministar finansija u Vladi Republike Srpske, koji je po ocjeni mnogih imao više uspjeha od neuspjeha i koji je od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika dobio veliku čast i odgovornost da bude premijer u jednoj veoma teškoj izazovnoj godini u jednom veoma teškom i izazovnom mandatu Milorada Dodika i Saveza nezavisnih socijaldemokrata-Milorad Dodik. Odatle potiče moj kontinuitet u radu vlade. Ova Vlada Republike Srpske je, ustvari, vlada kontinuiteta. Mi završavamo projekte koje je započela prethodna vlada i počinjemo projekte za koje su stvorene pretpostavke iz prethodne vlade. Dosljedno provodimo politiku koju je utvrdila partija Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kao suvereni pobjednik na već dva uzastopna izbora. Naravno, ovo priznanje mi je veoma drago. Shvatam ga kao priznanje vladi Republike Srpske, tako da ono pripada svim mojim saradnicima, svim ministrima, koji su veoma dobro radili. Mi njegujemo timski rad i to će tako da se nastavi. Naravno, ima tu još jedna tajna. Ja imam jedan jako dobar kabinet, mlade profesionalne ljude, koji veoma dobro rade. Bez njih sigurno ne bih mogao napraviti ove rezultate i ne bih mogao ni zamisliti da radim na ovakvim projektima. U svakom slučaju, svi oni koji misle da su napravljeni dobri rezultati i provedena adekvatna politika koja je stavljena kao zadatak pred Vladu Republike Srpske, ja im se iskreno zahvaljujem. Večernjem listu čestitam na odličnoj organizaciji, želim... Zahvaljujem se čitaocima, želim dobar poslovni uspjeh Večernjem listu i puno čitalaca. Hvala vam."


Čestitamo Miloradu Dodiku na kontinuitetu, SNSD-Milorad Dodik na utvrđenoj politici, a nagrađenog projektanta događaja i predviđača-izviđača situacije podsećamo glede projektovanja i predviđanja:

Decembar 16. 2007- “Procijenili smo da će realan rast BDP-a iznositi oko 8,5 odsto u idućoj godini i toga smo se držali prilikom plana rasta budžeta za 2008. godinu” – naveo je Džombić.(capital.ba)


Decembar 27. 2007.- Narodna skupština RS usvojila je u subotu uveče ekonomsku politiku za 2008. kojom se predviđa rast bruto društvenog proizvoda od najmanje 8,5 odsto, rast industrijske proizvodnje od 12 odsto i smanjenje nezaposlenosti na nivo ispod 30 odsto. Ovaj strateški dokument je, nakon celodnevne rasprave, usvojen sinoć sa 45 poslaničkih glasova za, 17 protiv i šest uzdržanih.(...) Ovaj strateški dokument predviđa smanjenje nezaposlenosti u narednoj godini ispod 30 odsto. Prema podacima Zavoda za statistiku RS nezaposlenost u 2006. bila je 36 odsto, a na kraju ove godine iznosiće 33,7 odsto.(...) - Jedan veliki projekat jeste reforma penzionog sistema u RS koja je veoma značajna za trajno poboljšanje statusa penzionera, i kao pretpostavka privrednog razvoja - istakao je Džombić. (blic.rs)


Novembar 27. 2008 - "Vlada RS procjenjuje da će iduće godine, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, ostvariti privredni rast od 6,4 odsto, što bi bio najveći nivo rasta u regionu, kazao je Aleksandar Džombić, ministar finansija RS. On je izrazio uvjerenje da će projektovana stopa rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) RS biti obezbijeđena kroz nastavak sprovođenja Razvojnog programa, infrastrukturnih projekata, proizvodnju Rafinerije nafte, kao i ino-ulaganja u elektroenergetski sektor. (capital. ba)


Decembar 12. 2008- On očekuje da će realizacija ovih mjera u 2009. godini dovesti do rasta BDP-a u RS od 6,4 odsto, inflaciju do 3,1 odsto, dok će ukupne investicije dostići granicu od 20 odsto BDP-a, rast industrijske proizvodnje od 9,3 odsto i pokretanje nekih većih značajnih kapaciteta, te do smanjenja nezaposlenosti sa 20,5 na 19,8 odsto.


Ekonomska politika: planirani suficit 1,5%; rast BDP-a 6,4%; inflacija 3,1%; rast industrijske proizvodnje 9,3%; pad nezaposlenosti sa 20,5 na 19,8%; strane investicije 400 miliona KM
(Milenko Krajišnik, savjetnik ministra finansija RS, Nezavisne novine)

29. decembar 2008. - Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da je RS tokom 2008. nastavila da povećava stopu privrednog rasta koja će prema projekcijama biti veća od osam odsto, dok je ambicija za sledeću godinu rast od 6,4 odsto. (Beta)


Novembar 23. 2009- Džombić je potvrdio da je u RS okončana reforma penzijskog sistema, koja bi trebalo da bude usvojena do marta 2010. godine u parlamentu RS.


"Zaključci reforme penzionog sustema su da ne idemo na uvođenje drugog obaveznog stuba, već da se ide sa fiskalnim olakšicama kako bi promovisali treći stub, te da se ide sa određenim revizijama i restrikcijama i sanacijom generacijskog penzionog stuba Fonda PIO RS koji se mora učiniti putem izmjena i dopuna zakona u narednom periodu", istakao je Džombić. (SRNA)

Juni 10. 2010. - On je napomenuo da je iz ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS u periodu od 2007. do 2009. godine isplaćeno ukupno 283,6 miliona maraka, što je značajno doprinijelo povećanju investicija i dalo veliki podsticaj rastu BDP.


Prema njegovim riječima, do 22. aprila ove godine odobreno je ukupno 218 projekata vrijednosti 430,2 miliona maraka, što je garancija da se i u narednom periodu može očekivati značajan rast investicija i BDP u RS.

Džombić je naveo da je iz privredno razvojne komponente Razvojnog programa RS, preko Investicione razvojne banke, od 2008. do 26. aprila ove godine plasirano ukupno 467,4 miliona KM, a, uz niske kamatne stope, direktni rezultati toga su održavanje oko 18 500 postojećih i otvaranje 3 500 radnih mjesta. (Politika)


April 17. 2010. U Ministarstvu finansija RS kažu da je realna stopa BDP-a 2006. godine u RS iznosila 5,8 odsto, 2007. godine 6,7 odsto, u 2008. rast BDP-a iznosio je 6,2 odsto, dok je u 2009. godini BDP imao nultu stopu rasta. (Glas Srpske)


Juni 10. 2010- Ministar finansija Republike Srpske /RS/ Aleksandar Džombić je rekao da se i u narednom periodu može očekivati značajan rast investicija i bruto društvenog proizvoda /BDP/ u Srpskoj (SRNA)


A onda i glede rezultata projektovane situacije:

Republički zavod za statistiku Republike srpske, Statistički godišnjak, 2009
- Obzirom na visok nivo inflacije u 2008. godini (7,4%), znatno ubrzan rast prometa maloprodaje je u stvari značio realni rast koji je tek neznatno iznad prošlogodišnje stope. (Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, Ekonomski trendovi, Godišnji izvještaj za 2008.

- "Iako je Republika Srpska zabilježila realni pad bruto domaćeg proizvoda u 2009. u odnosu na 2008. godinu od 3%..." (www.irbrs.net)

Avgust 30. 2011. - Radnik s prosječnom plaćom u Republici Srpskoj u julu je mogao da osigura svega 46,5 posto proizvoda iz potrošačke korpe, čija vrijednost je u tom mjesecu iznosila čak 1.742 marke i bila veća za 135 maraka, ili 8,3 posto u odnosu na isti mjesec 2010. (Fena)


Oktobar 12. 2011. - Ukupni kumulativni deficit Republike Srpske za 2010. godinu iznosi 1,111 milijardi KM (...) "Tekući deficit za 2010. godinu prema reviziji iznosio je 408 miliona KM, što u odnosu na konsolidovani izvještaj Vlade Srpske predstavlja razliku od 64,79 miliona maraka", istakao je Čeko. (SRNA)


14.01.2012- Poremećaj privredne strukture u Republici Srbskoj ima tendenciju rasta u svim negativnim posljedicama. Sve veći broj nezaposlenih potvrđuju i podaci zvanične statistike u Republici Srpskoj. Pad je evidentiran u svim parametrima i uporednim pokazateljima. Zavod za statiku RS je objavio da je broj zaposlenih u industriji u RS u novembru prošle godine, u odnosu na prethodni mjesec te godine bio manji za 1,0 odsto.U odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2010. godini taj broj je bio manji za 3,6 posto i u odnosu na isti mjesec 2010. smanjenje iznosi 4,9 posto. Broj zaposlenih u industriji u periodu januar–novembar prošle godine u poređenju sa istim periodom 2010. g. manji je za 2,4 posto.


Stanje u realnom sektoru je alarmatno, što je dovelo do toga da je u proizvodnji na stvaranju nove vrijednosti angažovano tek oko 150.000 ljudi. Mnogi su suočeni sa neredovnim isplatama zarada koje su već dugi period izrazito niske i ispod su republičkog prosjeka. Takva tendencija je neumitna posljedica deindustrijalizacije pa već godinama najmanje prosječne isplaćene neto zarade u RS imali su radnici zaposleni u prerađivačkoj industriji sa 579 i građevinarstvu sa 592 marke prosječne zarade. U ovim djelatnostima prosječne novembarske plate pokrivale su troškove potrošačke korpe sa svega 30,45 do 34,65 posto. Imajući u vidu da investicija nema ni u najavi, promjena sadašnjeg kursa industrijskog propadanja sa svim pratećim depresivnim pokazateljima nije za očekivati tim prije što ni strateški vladini dokumenti ne daju bilo kakav set rješenja za ovaj gorući problem. Svi bježe od te slike u ogledalu, a posebno od angažmana da se devastacionim procesima sa nesagledivim posljedicama stane u kraj.(vijesti.rs)

Mart 10. 2012. - Promet u trgovini na malo u Republici Srpskoj u januaru ove godine pao je za 23,2% u odnosu na decembar 2011. Zvanična statistika u Republici Srpskoj zabilježila je i da je u odnosu na prosjek potrošnje u 2011. godini kupovna moć pala za 20,1%. (BNTV, Dnevnik 2)


Mart 8. 2012. - Brojni penzioneri u Republici Srpskoj (RS) u filijalama Fonda PIO RS-a traže ovih dana objašnjenje zašto su im umanjene penzije, a istovremeno 36.000 njih će od ovog mjeseca primati i do 200 maraka manje. Njima se obračun penzija vrši po novom Zakonu o PIO, kojim se više ne predviđa isplata zagarantovanog iznosa po osnovu učešća u ratu. (...) Nekima su penzije umanjene i za 50 procenata...(...) Za jedan broj penzionera po novom rješenju penzije su umanjene iako nisu imali tzv.borački staž, pa i oni u filijalama Fonda PIO RS-a traže objašnjenja zašto su oštećeni novim zakonom. (...)U RS-u su penzije ubjedljivo najniže u regionu, jer minimalna iznosi svega 160 maraka, a po novom obračunu smanjena je i prosječna za februar za 15,8 KM i iznosi 310,31 KM, što je samo 38 posto prosječne plaće u RS-u. (Fena)


Zove večeras prijateljica moje majke, teta Anđa iz Broda. Borac nije bila sigurno, kao mrvica je sva, sitna i pogurena. Umesto penzije od 290 KM, primila je danas 190 KM. Ima osteoporozu. Lekove više ne može da kupuje. Ne zna teta Anđa da je sve to projektovano i predviđeno, a da joj objašnjavam, nisam mogla. Od suza u grlu.