<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Proglas: Protesti u Banjaluci nemaju vođu i partijsku etiketu

Aktivisti desetodnevnih protesta za zaštitu zelene površine u centru Banje Luke, na kojoj je počela priprema za izgradnju velikog stambeno-poslovnog objekta, izdali su proglas u kojem tvrde da ne krše nijedan zakon, ali objašnjavaju da žele da izraze građanski protest na što imaju pravo.

07. juni 2012, 12:00

„Druženja i šetnje građana, umjetnički i građanski performansi i intervencije, igranje društvenih i rekreativnih igara u javnom prostoru nisu i ne mogu biti protivni sadašnjem Zakonu o javnom okupljanju. Ne mogu, jer nemaju organizatora i vodstvo, nisu nasilni i nikoga ne ugrožavaju osim što smetaju kriminalnoj oligarhiji“, stoji u proglasu dostavljenom medijima od aktivista koji se bore za spas parka.

Navode i da okupljanja građana nemaju organizacionu strukturu i nemaju određeni političko-partijski, komercijalni ili profitabilan cilj, nemaju određeni program aktivnosti i njima se ne krši nijedan drugi zakon ili propis.

„Ali zato, građanske šetnje i druženja imaju snažno uporište u Ustavu RS-a, u Ustavu BiH i u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i nijedan zakon koji usvoji ova oligarhija ne može ograničiti pravo građanke i građanina i slobodu građana da javno iznose svoja mišljenja, na bilo kom mjestu u bilo koje vrijeme“, stav je „Glasa naroda“.

Pozivaju sve građane da tome „doprinesu svojim duhom i tijelom svemu navedenom“.

Objašnjavaju i zašto se bune.

„Bunimo se zato što smo željni normalnog života! Park je naš, ova zemlja je naša, ova tijela su naša! Naša tijela znače, ona su naše oružje a nenasilje metod! Ujedinjeni, borimo se protiv sile i kontrole života, za državu prava, a ne za oligarhiju političara! Mi, građani i građanke poručujemo da nismo nebitni, vlast se boji 'ulice'! Mi, građani i građanke smo solidarni preko različitosti kojima žele da nas dijele! Park je metafora zajedništva koja nam omogućava da komuniciramo i djelujemo! Sada je jasno, živimo u partokratijskoj diktaturi kriminalne oligarhije, a mi smo mnoštvo koje se tome odupire!“, stoji u proglasu.

To što protesti, kako tvrde, nemaju vodstvo, „to što nisu organizovani iz nekog imaginarnog centra (a što bi vlast jako voljela), i što nema partijsku etiketu, jeste najveća snaga ovog protesta!“

Istovremeno, navode i da je svaki građanski protest, pa tako i ovaj,  apriori i politički i takav i treba biti!

U proglasu se još, između ostalog, dodaje da je borba za očuvanje parka „samo dobar povod za iskazivanje stava javno i nedvosmisleno da si protiv vlasti“, te "prebrojavanje", jedna od „generalnih proba za buduće veće i masovnije proteste“.

„Vlast više neće blagonaklono gledati na proteste, kaže da će se ubuduće okupljanja morati prijaviti i još gomilu sličnih gluposti. To je dobar znak, nervozni su", stoji u proglasu.

Tvrde i da je „divna stvar da su se u odbrani parka, prirode, razuma udružili oni koji su ideološki i politički različiti“.

Građanski protest, kao vid političke borbe, nije, navode, samo borba za park, već mnogo više, jer se brane svi naredni parkovi, Kastel, Vrbas, brani se razum i pravo na bolji život.

Naglašavaju da se sve ovo dešava svim građanima.

„Postajemo i ostajemo siromašniji, izolovaniji, nezaposleni, neobrazovaniji, s dugovima, bez budućnosti i jednakih šansi. Oni su sve svoje zbrinuli i sada otimaju za sljedeću generaciju - sada otimaju dušu i budućnost ovog grada i njegovih građana“, stoji u proglasu „Glasa naroda“ za spas parka u centru Banjaluke.

Saopštenje za javnost Gradonačelnika: Iza protesta stoji politika