Dodik u raljama kulture
Sava Šumanović

Šimunović ili Šumanović

Dodik u raljama kulture

Piše: Uglješa Vuković

Bio je skrušen, zbunjen, možda i zapanjen, jer odjednom, pored poslušnika ispred njega i oko njega, iz neugodne blizine, čuje se skandiranje - Park je naš! Zvuk pišti i glasna buka PROTIV njega.

Najdirljiviji momenti u našoj javnosti možda su oni kada predsjednik Dodik pokušava održati prigodan govor o kulturi, umjetnosti ili stvaraocima, dakako srpskim i velikim. Oni bude reminiscencije na pismene sastave iz osnovne škole kada osnovac/osnovka priznaju bitnost kulturi epitetima i superlativima, kako bi se dodvorili nastavniku koji vjeruje u moć i didaktičku ulogu umjetnosti. U našem scenariju, „kulturnim besjedama“ predsjednik se želi dodvoriti narodu, naravno srpskom, tako što ukazuje na perverznu paralelu između sebe i, primjerice, Andrića, sve preko Kusturice, kroz savremeno dvorsko neimarstvo.

Naš predsjednik, još lošijim stilom od osnovaca, drži slovo o Andriću, Kusturici, a sada i krsti Savu Šumanovića u Savu Šimunovića. Ah, nije li to baš kao slatka banalnost nestašnog đaka! Samo što u ovom slučaju nestašni đak obnaša odgovornu javnu funkciju.

Ali već dugo naš predsjednik kuburi sa kulturom. Njegovi ispadi u oblasti kulture, bilo kroz prizemne govore, ili neotesano ponašanje, nisu iznimke koje testiraju prag tolerancije kulturnih snobova spram tzv. dobričavih, ali naglih ljudi iz naroda, već zaštitni znak, još tačnije, patentovano sredstvo u ostvarenju jedne primitvne, nekulturne političke demagogije. Zapravo, cijela Dodikova politička karijera obilježena je gafovima, uvredama, prijetnjama, psovkama, upornim nepersiranjem sagovornika, jednom riječju, usrdnim demonstriranjem vlastite nekulture i odsustvom osnovnih manira. Problem je u tome što kada Dodik sa jedne simboličke i važne javne pozicije uputi uvrede i/ili prijetnje dobar dio naše javnost mu je do sada (ne)svjesno skandirao vlastitim smijehom i nemarnom ćutnjom. Na taj način, ostatak razreda pružao je gotovo jedinstvenu podršku nestašnom đaku u njegovim nepočinstvima. Ipak, nijedno poltronstvo nije vječno, barem nas je tome naučila loša učiteljica života.

Kada je Dodik otvarao izložbu Šumanovića, iliti Šimunovića, bio je skrušen, zbunjen, možda i zapanjen, jer odjednom, pored poslušnika ispred njega i oko njega, iz neugodne blizine, čuje se skandiranje - Park je naš! Zvuk pišti i glasna buka PROTIV njega. Njegova zapanjenost, ocrtana u glasu i liku, preduprijedila ga je da bude slobodan u svom stilu lošeg osnovca, u toj oprobanoj nekulturi odraslog političara. Uspio je tek da doda otrcanu šalu, koju su kratkim smijehom, po navici, pozdravili najvjerniji poslušnici, željni mira, stabilnosti i istosti. Ali nešto se promijenilo. Šala više nije laka i ukusna. Banjaluka se više ne smije dugo i glasno nestašnom Dodiku. Banjaluka svako veče prošeta gradom, hukom onih kojima nije do kvarnog smijeha, lošeg humora i dosadne ćutnje.

Kroz Dodikovu nekulturu i odsustvo elementarne pristojnosti može se iščitati sav njegov prosti credo, politika, tj. njegove lične nakane, a kroz odnos prema toj nekulturi može se čitati naša javnost. Ako smo se do sada samo smijali, tj. ako smo do sada samo čuli loš smijeh u skupinama po kafićima duž cijele Banjaluke, sada smo, pored tih istih kafića, najzad dobili vidljivi kontrapunkt onih koji smatraju da je taj smijeh neodgovoran, nedopušteno raspusan, nezdrav.

Nije smiješno kada javni dužnosnik istjera novinarku iz javne ustanove kao da je njegov privatni posjed? To je opasno, jezivo i nedopustivo.

Nije smiješno kada predsjednik jednog entiteta naziva Bošnjake Turcima, šta god on navodno dobro intimno mislio o Bošnjacima/Turcima, kako kažu oni što ga brane? To je takođe opasno. Veoma opasno.

Nije smiješno kada predsjednik pjeva pod šatorima. To je samo neukusno.

Na sve to odgovoriti smijehom izraz je infantilnosti, političkog idiotizma, političke neobrazovanosti i, prevashodno, ne-odgovornosti jer Dodikove prijetnje i uvrede nisu šale, koliko god ste se vi kukavički i glupavo ubijedili da one to jesu. Nije šala sve na šta se smijete. Nije čak dovoljno samo priznati si da humordžija nije duhovit, već je potrebno zaviriti iza nečije maske neozbiljnosti da bi se shvatilo ono što su sada prvi shvatili banjalučki šetači, kojima je uništeni park razbio sve iluzije koje je neko možda imao o aktuelnoj vlasti.

Iza paravana gafova, nekulture, Dodikovih šatora i Šimunovića, Kusturičinog kamenja, krije se teška istina kojoj ćemo morati pogledati u oči i kojoj se u oči može pogledati samo ako odbijemo dati aplauz kada se zavjese spuste. Sa paravana treba čitati istinu koja se krije.

Šimunović nije samo neznanje predsjednika. On govori mnogo više o tom neznanju.

Kusturica nije samo umjetnik u krizi, kako reče plaho i blago kao u anahronoj pripovijetci episkop Grigorije. On je propagandista vlasti kojoj treba propaganda kulturnjaka.

Andrić nije samo zlorabljeni pisac. On je simptom i simbol dvorske kulture.
Istjerana i izvrijeđana novinarka nije samo žrtva gafa. To je ilustracija osione vlasti i njenog odnosa prema svim običnim ljudima.

Shodno tome, jasno je da Picin park nije samo park.
On je, možda najprije, prilika da se sve navedeno i još štošta shvati.   

 

 


Banjalučki protesti:Kada manjina postaje većina 

 

Komentari na tekst (20)
Objavljeno:
pa pismen vam presjednik te srpske,nalupo se za vrijeme svog mandata bas krkanski malte ne u svakoj oblasti i opet ima toliku podrsku u narodu !! sto ce reci ne pada iver daleko od klade-gospodo trazili ste gledajte.
Objavljeno:
Laktaš je slika koja se još ne bistri. Garant dioptrija klima.. E klinac ćemo mi na zeleni granu s takvim stanjem (pod)svijesti.
Don
Objavljeno:
Dodik je najbolji indikator do kojih intelektualnih posrnuca je narod doveden. Inace, sve do izbora nas narod razmislja stomakom i iznosi svoje zivotne problem, ali cim se primaknu ti prokleti izbori Mile Dodik krene sa prozivkama i optuzbama politicara iz FBiH a narod (po automatizmu) prebaci mozak iz stomaka u lobanju i pocne razmisljati glavom. Tu nastaje problem, jer sve dok narod bude razmisljao glavom, toliko dugo ce se i ovaj laktaski neimar odrzavati na vlasti!
Objavljeno:
NANE sto se ne predstavis pravim imenom (Rajko Vasic)
Objavljeno:
Milorade bekrijo,tj.predsednice ti si iz kane niko ,pobjediti vas ne moze niko!niste vi za dzaba postali trebinjac tj.kljucar grada na Trebisnjici.Otud ova pjesma za vas,jer boljeg nema ,uprkos sacici bravcica koje neko kupi za steku cigareta,da o vama nesto lose napise.To vam je u prevodu,"rani pasce da te na kraju ujede.Izbori idu,pa cemo da vidimo,jer gradjana RS zadnja je rijec,zar ne?neete vi iz nekih pis-parkova da odredjujete narodu,kako da glasa!NAROD IMA RIJEC A NE VI KLOSARI I NARKOSI!!!
Objavljeno:
Nas voljeni predsednik je dobar predsednik i dobro vodi tj.kormila u danasnjoj svjetskoj krizi nase mile i premile RS na najljepsim rijekama Trebisnjici i Drini.Ne razumijem pojedine napade tj.kritike,ali sve dolaze od nekih vukojebina oko naseg glavnog grada.Ocito da je ovo saka klosara i narkosa,pa dokone uz ovu spravu,jer su u krizi!izbori idu gospodo,pa narod sirom RS ima da odluci,zar ne?pobjednik se manje-vise zna,a peta kolona i par ovih bravcica neka pasu,i treba da pasu!
Objavljeno:
Koje kanalizacijske mreže Kiba? Misliš Vrbasa?
Objavljeno:
Nevezano za temu, ali ne mogu da odolim: Oče naš ( Lakraška verzija) Milorade naš kojeg u nebesa digosmo da se sveti ime Tvoje, da bude carstvo Tvoje i u BiH kao što je u RS suva hljeba Tvog, nama potrebnog, daj nam i otpiši nam dugove naše (struja, voda telefon), kao što IRB Tebi oprašta dugove Tvoje i sina Tvojega i ne uvedi nas u iskušenje trošenja (ne daj nam penzije i plate) no nas izbavi od zlog nadanja. AMIN !
Objavljeno:
OTKRIVENO KO SE KRIJE IZA PSEUDONIMA CEZAR: http://www.youtube.com/watch?v=S68Hj6kK8DY&list=PLD1A6C86EB80A978A&index=25&feature=plpp_video
Objavljeno:
Još nešto "Pičketino" da nisi ti slučajno s Manjače i većina šetača (a vjerujem da je većina njih naj više druga generacija u BL) pa bi htjeli ujutru kad ustanete da u "picinom" parku ugledate šarenku. :) :) :)
Objavljeno:
"PICA" lijep si nik dao/la sebi. Moram te razočarati da nisam niti s Manjače niti iz Glamoča!!! Ali nisam ni bolesnik i "pička" kao ti!!!
Objavljeno:
CEZAR haj'd ne seri, posto si ti sa Manjace vrati se gore pa kosi nepokoseno.
Objavljeno:
mica od glavica....
Objavljeno:
Rećiće te a šta da radimo? Pa kramp, lopatu, motiku ima posla ko hoće da radi!!! Svi bi htjeli biti direktori i gazde a "radnik" riječ u njihovom riječniku nepostoji. Prošetaju gradom izgalame se dođu ispod starog hrasta nalogodavac im da par "guzatih" flaša piva i fešta može da počne. Pitate li se vi šta kažu stanari te zgrade kod starog hrasta. Hoćete park??? Pa Manjača plače za vama ne pokošena, ne uzorana. Prosto nevina i nije "picina".
Objavljeno:
Nisam nikad glasao za SNDS, šta više bio sam ljuti protivnik. Sad kad vidim ove šeteče besposličare i neradnike, demobilisane vojnike 35god a hoće penziju. Ove šro štrajkuju glađu popud "crnog Roge" skim sam bio u 16 kraiškoj (garavoj). Jeste, zaslužio je da svojim zaslugama ima penziju invalidninu (koliku mu zakon dodijeli) napisa Roga " nisam boi dezerter ni profiter" to je tačno. Ali da li ga je iko pitao kako se ponašao posle rata. Ima nas koji nismo imali "sreće" da nas u ratu pogodi a bili smo od *91 pa do kraja. Ništa nismo dobili. Netreba nam ali molim ove da netraže samo sebi. Ako Roga ovo pročitaš možda da se sjetiš kad sam te pitao zašto dajete stanove i penzije onima koji rata nisu ni vidjeli!? Ti mi tiho samo reče bolje je da ćutiš!!!
Objavljeno:
a sta ako nova vlast bude stara vlast ..
Objavljeno:
O, kako je samo bio dražesan taj smijeh, a nadasve aplauz koji je uslijedio poslije njegove duhovite opaske na račun šetača. Ma ja se i sad smijem kao prvi put :) :) :)
Objavljeno:
Bilo bi dobro da se prestane sa tradicijom da predsednik i gradonacelnik otvaraju sve i svasta. Od izlozbi do kanalizaciske mrze,mostova,puteva,renoviranih kuca,trznica itd. Vec su te ceremonije izgubile smisao i postale su tragikomicne. Naljboje je da to rade ljudi iz te branse-oblasti zanimanja.Nadam se da ce nova vlast biti mudrija po tom pitanju.
Objavljeno:
Svojim ponašanjem Dodik je idol svim dodikićima koji se u svojoj bahatosti prosto takmiče da se što gore ponašaju prema ljudima za koje smatraju da su ,,nižerangirani,, .Konačno im se moraju pokazati zubi!
Objavljeno:
o joj, - Simunovic :) joj...
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.