Evo šta je Oland uradio za 2 mjeseca kako je na vlasti

Evo šta je Oland uradio za 2 mjeseca kako je na vlasti

Piše: B.Žabjek

Snizio je plate svim državnim službenicima za 25%, do 33% poslanicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima, koji zarađuju više od 800.000 € godšnje – za 40%!...

100% je ukinuo protokolarna vozila i prodao ih na aukciji.

Prihod je namijenjen za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u do sada neuređenim predgrađima.

Objavio je i dokument koji sadrži 12 alineja gdje svim državnim preduzećima ukida službena vozila. Oland vjeruje da svaki privrednik koji zarađuje 600.000 eura godišnje, ili više, može da kupi automobil. Ako to ne učini, ili je škrt, ili nesposoban, ili korumpiran, a  državnim preduzećima i ne trebaju takvi ljudi…

Pažnja. Ovako se dobija 345.000.000 €, koji će biti od 15. avgusta ove godine investirani u nove istraživačke institute modernih tehnologija i opet, PAŽNJA, zaposlio je  2560 mladih naučnih istraživača.

Šira javnost jedino zna da je odbio upis fiskalnog pravila u ustav, jer je to kao glupo,  ali je urgentnim predsjedničkim dekretom za  75%, povećao porez svim porodicama, ne pojedincima, čiji neto godišnji prihod premašuje 5 miliona eura. Tim novcem, a da nije ni dodirnuo državni budžet, ove godine će zaposliti  59,870 nezaposlenih obrazovanih kadrova, a od 1. septembra 6900 i od 1. oktobra još 12500 nastavnika i profesora u državnim obrazovnim institucijama.

Opet PAŽNJA. Crkvi je ukinuo potporu u iznosu od 2,3 milijarde eura, kojima je rimokatolička crkva finansirala privatne liceume i škole. To je novac kojim će se graditi  4500 državnih dječjih vrtića i  3600 osnovnih škola.

 
On je uveo i poreske olakšice na “bonus kulture”, na primjer, bibliotekama, a oni koji budu zaposlili najmanje dva  diplomirana stručnjaka biće sasvim oslobođeni poreza.

Ukinuo je vladine i državne novine, revije, fondacije i izdavačke kuće…

Zamenio ih je klubovima ili zadrugama koje promovišu razvoj preduzetništva s većom dodatnom vrednošću.

Bankama koje investiraju razvoj domaće privrede daće poreske olakšice, a bankama, koje se bave samo  novčanim transakcijama će ih povećati.

 
Snizio je plate svim državnim službenicima  za 25%, do 33% poslanicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima,  koji zarađuju više od 800.000 € godšnje – za 40%!

Sa 4 milijarde uštede, finansiraće socijalne kategorije. Samohrane majke će imati olakšice u prvih 5 godina

deteta, a druge, s malo starijom djecom, 3 godine. Dobijaće redovan zajamčeni dohodak, ali ne samo 500 € (kao u Sloveniji, a Srbiju da i ne pominjem).

Sve navedeno ne dotiče ni 1 cent iz državnog budžeta!

Cijela Evropa se boji ovih šokantnih mjera. A rezultati: inflacije nema, a produktivnost i konkurentnost su se povećale prvi put u posljednje tri godine

 ( fragmentarni prevod teksta autora B.Žabjeka)

Preuzeto sa  Zokstersomething
 

 

Jesmo li zaista ovce?

 

 

Komentari na tekst (18)
Objavljeno:
I?
Objavljeno:
Upravo sam shvatio što je Plan 21. Milanovićev i Čačićev plan vladati do kraja 21.vijeka. Baš smo glupi kao nacija, kad najveći hrvatski izvoz upravo je hrvatski mozak.
no
Objavljeno:
ne postiji niti jedan drugi izvor koji bi potvrdio ovu priču osim pisanja B.Ž. Čak ni on u svom tekstu ne navodi izvore za svoje tvrdnje...doduše je F.H. u svom programu obećao da će ovo napraviti ali mislim da još uvijek nije...ili mediji i ljudi u Francuskoj još uvijek ne znaju da jeste
Objavljeno:
Kod nas državnim službenicima najave smanjenje plaća 2% odmah kolaps sistema, ništa nije moguće provesti do kraja...
Objavljeno:
Svaka mu čast, a svi kritičari koji imaju nešto reći zaslužuju da im bude još gore nego li što jest. Ja bih ga odmah postavio za doživotnog predsjednika BiH jer ovi su nesposobni da gori jednostavno ne mogu da budu.
Objavljeno:
Kada bi tako moglo svi bi to radili. Cista utopija sledbenika socijalizma... Vreme ce pokazati.
Objavljeno:
@ Stribor & Gunnar:
Kolač ne treba uvećavanje. Kolač je dovoljno veliki i sada, samo treba ravnomjernu raspodjelu. Princip neograničenog rasta ekonomije "In Growth We Trust" bi imao smisla kad bi se Planeta Zemlja sa svim svojim resursima stalno uvećavala. Zapravo treba smanjiti svoja očekivanja i povećati ravnomjerniju raspodjelu resursa.
Iznos novca za elementarne životne potrebe je relativno fiksan, kad čovjek to ostvari, ostalo je sve mjerenje ko ima veći (bankovni račun).
Natalitet, hm... osjetljivo pitanje, ionako je brojni odnos penzioner : radnik na koji smo navikli nastao u doba populacione piramide (nezaustavljivo povećanje stanovnika) a ne populacionog obeliska :) (koji predstavlja malu smrtnost i dug vijek, sa, prihvatimo realnost, starijom populacijom nego što mi želimo).
Ovo je sve dobro, ali da se bogati ne bi žalili, novac od poreza se može davati ne samo socijalnim kategorijama, nego svima. Od svakog uzmeš 50% zarade ili napraviš neku progresivnu (bogatili plaćaju veći procenat zarade) stopu i podijeliš svim ljudima ravnomjerno. Npr. uvedeš onoliku stopu poreza da iznos koji daješ svakom bude recimo 500 KM mjesečno (po članu porodice). Četveročlana porodica koja zaradi ispod 4000 KM mjesečno (bruto) će biti na starom (4000 x 50%) + (4 x 500). Ostali će se približavati tom prosjeku.
Objavljeno:
koji bi željeli Napoleon
Objavljeno:
Bravo "majstore"...ovi nasi prvo sebi povecali plate...a i prethodni su bili isti... popovi voze "mecke", nezaposlenost ogromna, cas nema citostatika, cas lekova za trudnice, bela kuga u jeku, tajkuni pokupovase pola drzave...a kad neko od politicara zezne stvar "ajde da ga smenimo"...more da odgovara za to sto je lose radio ili krao.
Objavljeno:
Nađoh na internetu originalni članak, slovenačkog novinara Bože Žabjeka. http://www.delo.si/tuditi/tvojsvet/pismo-bralca-kako-dolgo-ze-je-holland-predsednik-francije.html
Objavljeno:
"""Sa 4 milijarde uštede, finansiraće socijalne kategorije. Samohrane majke će imati olakšice u prvih 5 godina deteta, a druge, s malo starijom djecom, 3 godine. Dobijaće redovan zajamčeni dohodak, ali ne samo 500 € (kao u Sloveniji, a Srbiju da i ne pominjem)."""" NA TAJ NACIN CE NAPRAVIT SAMO DA CE SE NATALITET POJACATI 500% A NIKO NECE NISTA RADITI NEGO ZIVJETI SAMO OD SOCIJALE. TO JE VEC VELIKI PROBLEM U npr. NORVESKOJ. druga stvar je to sto podstice zaposljavanje diplomiranih strucnjaka i potpuno odbija porez tim firmama. to je utopija jer tek na 50 radnika treba jedan diplomirani a na ovaj nacin svi ce zavrsavati neke fakultete (privatne ili drzavne) pa ce biti 50 diplomiranih na 1 radnika. (to se desava i kod nas)
Objavljeno:
previše dobro da bi bilo istinito... možda to može u nekoj tamo Francuskoj al u Bosni gdje svi sve znaju a niko ništa ne radi... teško da bi uspjelo...
Objavljeno:
Niko nikad socijalizmom nije uvećao kolač. Samo presipa iz činije A u činiju B i činiju C. Samo zaboravlja da samo oni iz činije A mogu da uvećaju kolač. I za četiri godine zemlja će opet biti na početku.
Objavljeno:
Ja nisam bas impresioniran-on je samo drugacije raspodijelio kolac ali ga nije uvecao??Treba sacekati prave efekte.Sta ako ti bogati pokupe svoje pare i prijave se u Monako??Sta ako umjesto sluzbenih auta pocnu da koriste taxi i to odbiju kao trosak??? Malo mi to zvuci populisticki..
Objavljeno:
Sad preostaje da čekamo kad će neko na njega izvršiti atentat.
Objavljeno:
Mogu li da vas zamolim za, ako imate, clanak na francuskom u originalu? Hvala
Objavljeno:
Treba mu odati javno priznanje,ali on je čovjek koji ne traži priznanja on samo želi svojoj zemlji i narodu dorbro .Bog ga blagosovio.aleluja
Objavljeno:
Ovo bi bilo FANTASTIKA da nije istina, i kod nas će "Kad na vrbi rodi grožđe"
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.