<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prijavite se!U državnim institucijama vazda ima posla...

U institucijma BiH uvijek treba radnika, a naročito u sezonama godišnjih odmora. ..

24. august 2012, 12:00

Čak i vrapci s grana cvrkuću da u zemlji snova, predivnoj BiH, nema posla ni za ljude ni za mrave (valjda zato Bosna i jeste zemlja snova jer đe ima to da ne radiš a da živiš). Za šljakanje nema mjesta ni u šumarstvima, ni u privredama i društvima, ni u poljoprivredi, niti u industriji, energetici, zdravstvu, školstvu... – nigdje!

Ali opet nije ovdje toliko ni sivo niti crno kao što na prvi pogled izgleda; kada čovjeku dođe stani pani i prigusti, te ga želja za poslićem mine, čovjek vazda može da prikupi i priloži svoje radne dokumente te ih tutne u kojekakvu državnu instituciju – tamo ti u toku godine zna osvanuti stotine i stotine konkursa a da se ne zna za o kakvom je radnom mjestu riječ.

U institucijama BiH uvijek treba radnika, a naročito u sezonama godišnjih odmora. Primjer tome je da se do polovine ovog mjeseca, avgusta, pojavilo čak osam konkursa za trinaest bezimenih radna mjesta. Toliko o štednjama i smanjivanjima radnih mjesta i institucijama. Ali šta ćete, ima posla preko glave pa se treba iznaći riješenja da nam se birokrate ne porazbolijevaju od posla. Zato institucije BiH prošle godine i jesu zaposlile više od 1.050 novih radnika, a u prvih šest mjeseci 2011. godine čak sedam institucija BiH imalo je više zaposlenih nego što je predviđeno i bilo dozvoljeno sistematizacijom radnih mjesta.

Na internet stranicama Agencije za državnu službu BiH, stoji da je trenutno otvoreno šest konkursa na kojim će priliku za posao u državnoj službi dobiti deset osoba. Fina sumica nema šta. A još ljepše su radna zvanja novozaposlenih jer jedan od njih stupiće na mjesto višeg stručnog saradnika za  informaciono-dokumentaciono-izdavačke poslove i računovodstvo u Institutu za akreditovanje BiH. Zamisli samo koliko će se taj frajer naraditi. Samo da ne bude slučaj da individua  stupi u radni odnos krajem avgusta a već početkom septembra ode na zaslužen godišnji odmor i zapali negdje prema Tučepima!

Stručnih ’’stručnjaka’’, to jest birokrata Bosni i Hercegovini vazda treba, pa tako i  Služba za zajedničke poslove institucija traži tri stručna saradnika za finansije, glavnu knjigu i praćenje izvršenja budžeta, javne nabavke i informaciono-komunikacijske tehnologije. Agencija je objavila i interni oglas za popunjavanje radnog mjesta službenika u Ministarstvu finansija i trezora BiH na poziciji stručnog saradnika za sukcesiju finansijske imovine i obaveza bivše SFRJ. Direkcija za evropske integracije BiH uskoro bi mogla da postane “bogatija” za četiri stručna saradnika i to za istraživanje i analizu, politička pitanja, državnu pomoć i obrazovanje iz oblasti evropskih integracija. Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH traži stručnog saradnika za internet stranicu i pomoćnika ministra u sektoru za opšte poslove. Pa sad recite da naša država ne vodi računa o zapošljavanju talentovanih i stručnih lica!

Osim ovih, tu su i 32 konkursa koja su u postupku i na osnovu kojih je planirano zapošljavanje više od 60 službenika, od kojih će neki “zasjesti” i na čelna mjesta u institucijama. Od početka godine zatvoren je 41 konkurs koji će novo radno mjesto obezbijediti za takođe više od 60 osoba.

Prema podacima iz dokumenta “Pregled zaposlenih u 2011. sa planiranom dinamikom zapošljavanja u 2012. godini” koji su izradile institucije BiH, ove godine biće zaposleno čak više od 280 novih činovnika u nekoliko desetina institucija. Malo li je?!

Prema ovom dokumentu, na kraju 2011. godine bilo je zaposleno ukupno 22.100 radnika, a na kraju ove godine taj broj bi trebalo da bude 22.384. Dok će broj činovnika povećati čak 41 institucija, smanjenje zaposlenih planirano je u 31. Rekorder po broju novozaposlenih biće Sud BiH, koji planira da zaposli još 40 lica. Sve bi bilo kada bi taj isti sud na vrijeme izvršavao svoje radne zadatke, ali čak da se zaposli i 1000 činovnika slabo da bi se taj process rada ubrzati mogao.

Ali činovnika u BiH nikada nema dovoljno, pa će Ministarstvo pravde BiH primiti 23 činovnika, iako je lani imalo 224 zaposlena, dok MIP, koje je imalo 422 zaposlena, ove godine planira da zaposli još 21 lice, koliko i Agencija za statistiku BiH. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice planira da broj zaposlenih poveća za 16, a po 13 radnih mjesta biće otvoreno u Parlamentu i Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara. Za plate zaposlenih u administraciji ove godine planirano je više od 534,12 miliona, a za naknade 126,84 miliona maraka.

I eto omladino starija i mlađa. Uzmite svoje čage pa ravno u institucije ne bili se dograbili kakve kancelarije. Diplome i nisu toliko bitne. Visoka škola nije obavezna, pa čak ni srednja. Sve se srediti može ako vam je rodni list uredan, jer nije bitno ko ti je bio mentor na faksu već ko ti je bio kum na sunećenju, krštenju ili vjenčanju.


Doktor gnječi, zidar liječi - ko će, bože, to da spriječi!