Istraživanje - građani traže odgovorniju vlast u Prijedoru!

Istraživanje - građani traže odgovorniju vlast u Prijedoru!

Piše: BUKA / E.P

Bosna i Hercegovina pred sobom ima još jedne lokalne izbore. Čini se kako glad za vlašću nikad nije bila izraženija, pa tako na ovim izborima učestvuje preko 30000 kandidata, bira se 5 gradonačelnika i 135 načelnika opština. Za te funkcije se ukupno prijavilo 550 kandidata. Osnovno pitanje se nameće samo - koliki je nivo svijesti građana o problemima u lokalnoj zajednici te na koji način će izabrana vlast odgovoriti potrebama stanovnika lokalne zajednice?

Organizacija Centar za humanu politiku provela je anketno istraživanje o lokalnim problemima kao i analizu dostavljenih izbornih programa kandidata za načelnike  Prijedora, Banjaluke, Gradiške, Bijeljine, Foče, Trebinja, Istočne Ilidže, Centra Sarajevo, Novog Grada Sarajevo, Novog Sarajeva, Livna, Travnika, Zenice i Tuzle na lokalnim izborima u BiH 2012. godine.Rezultati anketnog istraživanja pokazali su frapantnu činjenicu a to je da je lokalnom vlašću nezadovoljno preko dvije trećine građana u Bosni i Hercegovini.

Prijedor – 12 posto građana zadovoljno lokalnom vlašću

Prema rezultatima ovog istraživanja koje je sprovedeno u julu i augustu samo 12% građana je zadovoljno lokalnom vlašću u Prijedoru.

Kao glavne probleme građani Prijedora su istakli nefunkcionisanje mjesnih zajednica ( 94 odsto njih ) dok 90% građana smatra da postoji problem nedovoljnog lokalnog razvoja i nezaposlenosti u Prijedoru.

Kada je riječ o korupciji u lokalnoj vlasti, 57% građana smatra da je lokalna vlast u Prijedoru korumpirana a isti broj njih zamjera lokalnim vlastima u Prijedoru jer ne konsultuju građane prilikom donošenja značajnih odluka.

Preko pedest odsto građana , tačnije 52% smatra kako je u opštini Prijedor zapostavljeno selo dok tačno polovina građana smatra da postoji problem snadbijevanja vodom u Prijedoru.

Nepuna polovina građana opštine Prijedor smatra kako u Prijedoru postoji
partijsko zapošljavanje.
 
Kada je riječ o programima kandidata za gradonačelničku funkciju kao i političkih partija koje učestvuju na lokalnim izborima, neki od njih uopšte nemaju izborne programe, a kod onih koji imaju izborne programe, samo je 8% obećanja usklađeno sa potrebama građana,

Kad su u pitanju izborne mahinacije i krađe 40% građana Prijedora smatra da se birači podmićuju, a 33% njih smatra da ima zloupotreba na biračkim mjestima u opštini Prijedor.

Prema svemu navedenom, istraživanje je pokazalo kako građanima Prijedora treba odgovornija, uspješnija i nekorumpirana lokalna vlast.


Podsjećamo, za mjesto gradonačelnika Prijedora na lokalnim izborima 7. oktobra za povjerenje sugrađana boriće se tri kandidata - Drago Tadić iz SNSD-a, Borislav Bojić iz SDS-a i aktuelni vd gradonačelnika Marko Pavić iz DNS-a.

Vezani tekst : Građani smatraju da je Bijeljina nedovoljno razvijena opštinaKomentari na tekst (1)
Objavljeno:
bolji entitet,srpska kuca do kuce al siromasne
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.