Čarls Darvin: Utemeljitelj teorije evolucije

NAUČNIK

Čarls Darvin: Utemeljitelj teorije evolucije

Piše: BUKA

Na današnji dan 1859. godine objavljena je epohalna knjiga engleskog prirodnjaka Čarlsa Darvina "Porijeklo vrsta", u kojoj je ovaj naučnik obrazložio teoriju evolucije.

Čarls Darvin, britanski naučnik, postavio je temelje modernoj teoriji evolucije pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodne selekcije. Darvin je rođen 12. februara 1809. godine, a umro je 19. aprila 1882. godine.

Rođen je kao peto dijete dobrostojeće engleske porodice. Njegov pradjed sa majčine strane bio je uspješni trgovac porculanskom i lončarskom robom.

Sa svojom rođakom Emom Vedvud Darvin se oženio 1839. godine , a nešto kasnije preselio se na malo imanje “Down House” izvan Londona. Tamo je sa suprugom podizao desetoro djece, od koje je troje umrlo

Nakon završetka školovanja u elitnoj školi u rodnom Shrewsburyu (1825.) mladi je Darvin upisao medicinu na univerzitetu u Edinburghu. Godine 1827. izbačen je sa studija medicine i upisao se na univerzitet Cambridge, da bi postao svešteni Engleske crkve. Tamo je susreo geologa Adama Sedžvika i naturalistu Džona Henslova.

Henslov ne samo da je pomogao Darvinu da izgradi samopouzdanje nego je svog učenika podučio kako da bude pažljiv i savjestan promatrač prirodnih fenomena i skupljač primjeraka.

NAUČNO PUTOVANJE PO SVIJETU


Nakon završenog studija na Cambridgeu 1831. godine u svojoj dvadeset i drugoj godini Darwin se, uglavnom na Henslov nagovor, ukrcao na brod HMS Beagle i pridružio se ekipi naturalista na naučnom putovanju po svijetu. Darvin je na tom putovanju dobio priliku da posmatra geološke formacije koje su pronađene na različitim kontinentima i ostrvima kao i velik broj fosila i organizama. U svojim geološkim opservacijama Darvin je bio najimpresioniraniji učinkom koji su imale prirodne sile na zemljinu površinu.

U to doba većina geologa zastupala je teoriju kako su pojedine vrste životinjskog i biljnog svijeta nastajale nezavisno jedna od druge, te da je svaka prošla kreacija uništena iznenadnom katastrofom, kao što su na primjer zemljotresi  ili svijanja zemljine površine.

Prema tom gledištu vrste, kreirane nezavisno jedna od druge, nisu bile u mogućnosti mutirati što ih je činilo nepromjenjivim za sva vremena.

Katastrofičnu tezu (ali ne i nemutaciju vrsta) izmijenio je engleski geolog sir Čarls Lajel koji je tvrdio kako zemljina površina prolazi kroz stalne promjene što je rezultat djelovanja prirodnih sila kroz duži vremenski period.

Dok je boravio na HSM Beagleu Darvin je zaključio kako mnoga Lajelova zapažanja odgovaraju onome što je sam uočio. Iako je takođe primjetio kako se neki nalazi na koje je naišao kose s jednim dijelom gledišta koja je Lajel zastupao. Tako je, na primjer, zapazio da na arhipelagu Galapagos postoji jedinstvena vrsta kornjača, američkog drozda i zeba koje su, unatoč tome što su bliski povezane, različite u strukturi i prehrabenim navikama od ostrva do ostrva. Ta zapažanja natjerala su Darvina da postavi pitanje da li je moguće da postoje veze između različitih ali i sličnih vrsta.

 TEORIJA EVOLUCIJE PUTEM PRIRODNE SELEKCIJE


Nakon što se 1836. vratio u Englesku svoje ideje o promjenjivosti vrsta objavio je u djelu Notebooks on the Transmutation of Species (Bilješke o transmutaciji vrsta). Darvin se u svom stajalištu o razvijanju organizama još više učvrstio nakon što je pročitao An Essay on the Principle of Population (Esej o principima populacije) iz 1798. godine, djelo britanskog ekonomiste Tomasa Roberta Matusa. U tom djelu Maltus objašnjava kako je ljudska populacija ostala uravnotežena, naime autor je tvrdio kako povećanje izvora hrane nije jednoznačno s geometrijskom rastom broja stanovnika. Kao ključne faktore naveo je oskudice i bolesti te društvena događanja poput rata.

Darvin je odmah Maluseve argumente primijenio na životinje i biljke i 1838. godine načinio nacrt teorije evolucije putem prirodne selekcija.

Naredne dvije decenije radio je na ovoj teoriji i još nekim prirodno - istorijskim projektima, a kako je bio prilično bogat nikada nije imao potrebu za dodatnim prihodima. Darvin je svoju teoriju prvi puta objavio 1858. godine u novinama, istovremeno kada je to učinio i Alfred Rasel Volas, mladi naturalist koji je nezavisno od Darvina došao do istog zaključka.

Darvinova teorija je u cjelosti objavljenja 1859. godine pod naslovom On the Origin of Species (O porijeklu vrsta). Darvin je na knjizi “O porijeklu vrsta” radio pune 22 godine, a u vrijeme kada je izašla prozvana je “knjigom koja je šokirala svijet”. Prodana je u potpunosti isti dan po izlasku iz štamparije, a štampano je još šest izdanja ovog djela.

Reakcija na Darvinovu knjigu bila je veoma brza. Neki biolozi spočitavali su Darvinu kako ne može dokazati svoje hipoteze. Drugi su kritikovali Darvinovu koncepciju o razvijanju različitih vrsta iz jedne. Međutim najžešći napadi na Darvinovu teoriju nisu dolazili od naučnika već od strane crkvenih predstavnika. Oni su mu spočitavali da teorija o prirodnoj selekciji poriče uticaj Boga na stvaranje čovjeka i stavlja čovjeka na istu razinu sa životinjama.

Ostatak života Darwin je proveo proširujući različite aspekte problema koji je postavio u svom djelu. Stoga je kasnije objavio još nekoliko knjiga u kojima je te probleme nastojao obrazložit.

Važnost njegovog rada prepoznali su njegovi savremenici te je Darvin izbaran u Kraljevsko društvo (Royal Society) 1839. godine i u Francusku akademiju nauka (1878.). Odana mu je počast i mjestom ukopa u Westminster opatiji, nakon što je 19. aprila 1882. preminuo u mjestu Downe, grofovija Kent.

 

 

 

 

Komentari na tekst (30)
Objavljeno:
Ja volim evolucioniste oni se jedini ne ljute kad im kazes da im je tata majmun hahaha
Objavljeno:
Molim vas za ISPRAVKU, jer Carls Darvin NIJE bio nikakav NAUCNIK, vec obican PRIRODNJAK i putopisac ! Ako je bio naucnik, molim vas da ispravite tekst i da nam navedete iz koje oblasti se doticni vodi kao naucnik? Lijep poz
Objavljeno:
toplo preporucujem istrazivanje o nasim izrazito bliskim srodnicima :) https://www.youtube.com/watch?v=tbv4DrXbmAo
Objavljeno:
kako vam se da sa religionistima raspredat, oni su bukvalno jednu knjigu procitali, i smijem se usuditi reci, izrazito smijesnu i infatilnu knjigu !!!! raspravljaju o knjizi/ teoriji koju nikad nisu ni procitali a kamo li pokusali razmisliti i promisliti o iznesenim stavovima... a tako rezonuju o svim mogucim knjigama i teorijama... i nema im pomoci, sprzen pokusaj mozga, 1 kilobajt memorije koji bi da promislja o terabajtima isl :)
Objavljeno:
@NIJE PROBLEM U RELIGIJI VEĆ U DOGMI, od argumenata koje si iznio (evo ih i ovdje: http://www.quodlibet.net/articles/johnson-evolution.shtml) ipak su jači ovi: http://www.talkorigins.org/faqs/comdesc/section5.html
Objavljeno:
"Najveci evolucionisti pa i sam Darvin su bili vernici i nisu se odrekli boga (Dobzanski, Mayr..)." Boga se Darwin nije javno odrekao, naglašavam JAVNO, zato što je Darwin, mišljenje je svih upućenih, želio da zaštiti svoju porodicu od stigme. Ipak, izričito se odrekao Biblije i Isusa, u pismu jednom svome poštovaocu i uvjerenome hrišćaninu, pravniku Francisu McDermottu. To, naravno, nije dovoljan dokaz da je bio ateista, nego samo dovoljan dokaz da nije vjerovao u hrišćanskoga boga. S druge strane, ni ti ne barataš dovoljnim dokazom da je vjerovao i u kakvoga boga. Istina, postoji napismeno to da je vidio svijet oko sebe kao rezultat slučajnosti kao detalja kojima dizajnirani zakoni svemira omogućavaju da se sami naprave, pri čemu nije znao ko ili šta je dizajniralo te zakone (danas bi neko vjerovatno rekao, dopuštao je mogućnost da je Bog pokrenuo Veliki prasak), koji je pak njegov agnosticizam, naravno, bez uticaja na njegovo nevjerovanje da je išta osim tih zakona nastalo dizajnom. Međutim, čak i to njegovo dopuštanje, da su barem zakoni dizajnirani, pada pod velik znak pitanja kada se uobziri sljedeće prisjećanje Edwarda Avelinga, biologa, socijaliste, ateiste i darviniste, kada je skupa sa Dr. Ludwigom Büchnerom, predsjednikom Međunarodnog saveza Slobodnih mislilaca, njemačkim ateistom, posjetio Darwina: "U jednome momentu tokom razgovora postade uočljivo iz promjene svjetla u tom pogledu koji se sve vrijeme s našim susretao s takvom otvorenošću, da mu se u glavi stala kristalisati nova koncepcija. Do tada imao je ideju da smo poricatelji boga i nalazio je da se red misli koji smo mi imali ne razlikuje, suštinski, od njegova sopstvenog. Jer, iz teze u tezu slagao se s nama; tvrdnju po izrečenu tvrdnju je potpisivao, kazavši naposljetku: „Slažem se ja s vama u misli, ali ja preferišem naziv agnostik nad nazivom ateista.” Na ovo je bila pružena sugestija da, kad se podvuče crta, 'agnostik' nije ništa drugo do li 'ateista' kazano respektabilno, a 'ateista' ništa nego 'agnostik' kazano agresivno. Reći da ne znamo, verbalno je ekvivalentno reći da smo rasterećeni ideje boga, dočim se istovremeno baca uspavljivi kolač Kerberu društva prisvajanjem neodlučnijeg i nekompromitujućeg naziva. Na ovo se on osmjehnuo i upitao: „Zašto biti tako agresivan? Da li se išta dobija time što će se ove nove ideje forsirati masama čovječanstva? Sve je to fino i lijepo za obrazovane, kulturne, misleće ljude; ali, da li su mase još uvijek zrele za to?”" Zbog ovoga, uvjeren sam, u najvećoj mjeri, da je Darwin bio, intimno, tačno onoliko ateista koliko je ateista i Richard Dawkins.
Objavljeno:
Srijeda, 17. 9. 2008. SVETA Stolica priznala je da je "teorija evolucije u skladu s Biblijom", ali iz Vatikana su poručili da se ne namjeravaju posthumno ispričati njezinom tvorcu Charlesu Darwinu. Osim toga, vatikanski ministar kulture Gianfranco Ravasi je najavio organiziranje konferencije na kojoj će se okupiti znanstvenici, teolozi i filozofi povodom 150 godišnjice objavljivanja Darwinove knjige "O porijeklu vrsta", kojom je položio temelje evolucionističke teorije. Kršćanske crkve dugo su vremena bile u sukobu s Darwinovima učenjem zato što njegove razmišljanja proturječe kreacionizmu - doslovnom čitanju biblijskog opisa postanka prema kojem je Bog tvorac svijeta. ANGLIKANCI SE ISPRIČALI DARWINU NA 126. GODIŠNJICU NJEGOVE SMRTI Podsjećamo, Anglikanska crkva se prije tri dana, točno 126 godina nakon Darwinove smrti, službeno ispričala ocu teorije o evoluciji, nakon čega se cijela britanska javnost samo grohotom nasmijala, dok je Darwinov praunuk ispriku nazvao besmislicom. "Charlese Darwine, 200 godina nakon tvoga rođenja, Engleska crkva duguje ti ispriku jer te pogrešno shvatila te stoga što je naša prva reakcija bila pogrešna, podupirući druge da te još uvijek pogrešno shvaćaju", naveli su anglikanci na svojim internetskim stranicama. Nastavili su da je potrebno ispraviti pogreške predaka, koji su kritizirali Darwina 1860-tih zato što je iznio teoriju da se čovjek razvio od majmuna. Nadalje, još je 1950. papa Pio XII ocijenio da je evolucija valjani znanstveni pristup nastavku ljudi, a to je ponovio i papa Ivan Pavao II 1996. Ravanasi je objasnio da se Katolička crkva ne namjerava ispričavati jer Darwinovu teoriju nikad nije osudila, niti je njegovu knjigu zabranila. NAJVEĆI PROTIVNICI DARWINA JOŠ UVIJEK SU AMERIČKI KONZERVATIVNI PROTESTANTI S novim katoličkim mišljenjem ne slažu se američki konzervativni protestanti, koji Knjigu postanka shvaćaju doslovce, pa se i protive nastavi biologije koja "propovijeda" Darwinovo učenje. Katolička crkva, s druge strane, biblijski postanak, prema kojem je Bog stvorio zemlju za šest dana i koje stoji u osnovi kreacionizma, doživljava kao alegoriju o načinu na koji je Bog stvorio svijet. Zalaže se za "teističku evoluciju" po kojem se evolucija prihvaća kao znanstvena teorija i prema kojoj ne postoji razlog zašto Bog nije mogao iskoristiti evolucijske procese u stvaranju ljudske vrste. Na ovom tragu je i govor pape Benedikta XVI kojeg je održao u Parizu prošlog tjedna.
Objavljeno:
Darvin? Ta će on...
Objavljeno:
Darvin i njegove nebuloze su za one koji imaju oci ,a nevide.Imaju usi,a necuju.
Objavljeno:
Pardon... Entropija
Objavljeno:
@MARKO, hoces da kazes, da sav zivi svijet oko nas, ovo savrsenstvo, je nastalo spontano od amebe, onako bezveze, a i ta ameba je nastala onako bezveze iz nezive materije... Jesi li cuo za antropiju?
Objavljeno:
"Prijatelju" (čemu takvo intimiziranje?), ja nisam govorio o Bogu (zašto stavljati biserje pred svinje?) već o matematičkom dokazu da je teorija evolucije besmislena. A termin "dogma" objašnjava tvoj mentalni sklop. Nema rasprave, sučeljavanja mišljenja. Za sve imamo spreman odgovor koji, iako ne daje odgovor na pitanje, postavlja sigurnu granicu na uski prostor mentalno sigurnog okruženja (kao kad malo dijete spava sa igračkama). Za diskusiju je, ipak, potrebno najmanje dvoje... Molim da neko drugi, argumentima, tj matematikom pokaže da je moguće, slučajnošću, iskombinovati 4 nukleotida u 900 000 kombinacija, od kojih je samo jedna prava, za par milijardi godina. Sve što je preko 10 na 100-tu potenciju se u matematici smatra nemogućim! Ende! Čak i naizgled jednostavnije stvari su nemoguće; ispravljanje četvoronožne životinje na dvije noge (trajno, a ne kao kad se medo propne na zadnje noge), podrazumijeva takve obimne izmjene u morfologiji mišića, kostiju, nerava, krvnih sudova, srčane funkcije i metabolizma koje, opet, zahtijevaju takve obimne izmjene u DNK da je teoretski nemoguće da se takve izmjene dogode spontano. I ne samo to: sve te izmjene treba da se dogode zajedno, u istom vremenu jer jedna bez druge stvara invalida (elongirani mišiće bez krvne opskrbe propada itd..).
Objavljeno:
@NIJE PROBLEM U RELIGIJI VEĆ U DOGMI Prijatelju, ti moraš shvatiti da je bog samo ljudski koncept i da se nauka ne bavi glupostima kao što je bog, Deda Mraz, vilenjaci i slično jer da bi nešto uopšte ušlo u razmatranje u nauci ono mora biti falsifiable (da postoji mogućnost da se pobije), a bog to nije, kao što ni vilenjak nije. Bog je nešto što su ljudi izmislili i dodelili mu atribute svemoćnog i sveznajućeg bića i naravno da takvim pristupom on može da bude zamena za svako neznanje, jer jednostavno možemo reći "bog je to uradio" ako nešto ne znamo, a zapravo bismo trebali učiti da bismo to savladali i shvatili. Inteligentni dizajn je pseudonaučna tričarija koju više niko obrazovan ne uzima za ozbilno, jer reći da inteligentna bića zahtevaju inteligentnog stvoritelja (boga), a da taj, u najmanju ruku isto tako inteligentan stvoritelj, ne zahteva stvoritelja je logička greška SPECIAL PLEADING. (ali teško je sa vernicima o logici, a bez nje nema diskusije) Takođe, moramo uzeti i one ružne stvari kada govorimo o "dizajnu", a to su rak kod novorođenčadi, 70% vode iako ljudi žive na kopnu, otrovna i opasna stvorenja i tako dalje, i tako dalje, dakle, ne možemo gledati samo jednu stranu.
Objavljeno:
Zatipak, što bi rekli... Teorija je nazadna a ne napadna. I mi matematičari griješimo, doduše sa slovima...
Objavljeno:
Problem sa teorijom evolucije je što je ostala samo teorija (nikada nije dokazana) a u naučnoj zajednici se tretira kao dogma, dakle u rangu sa božanstvom. U nju se ne smije dirnuti jer ne postoji alternativa koja isključuje Boga. A ako uvedemo Boga onda ona šarolika skupina koju po novinama imenuju "naučnici" (a to se treba čitati kao svemogući, oni koji nam otkrivaju tajne univerzuma...) gubi svoj značaj u društvu. Da dopunim ovaj prvi komentar jer očito nije jasan ovim ostalim koji osuše rafalnu paljbu na njega; za najprostiju ćeliju treba 300 gena (sinteza bazičnih gradivnih proteina i funkcionalnih proteina-enzima). Svaki gen sadrži 1000 nukleotida i oko 2000 pomoćnih nukleotida (3000 po genu, u prosjeku). To je ukupno 900 000 nukleotida! U najprimitivnoj mogućoj živoj formi! I moraju biti poredani tačno pdređenim redom. Samo jedna kombinacija je prava. Ostale daju samo smrt! Vjerovatnoća za to je, obzirom da imamo 4 različita nukleotida, 4 na 900 000-tu potenciju. Dakle, 4 pa 900 000 nula. Da ispišete toliko nula treba vam oko 1000 stranica fonta 8. To je roman formata Rat i Mir. Vjerovatnoća da se, od nasumično nabacanih slova složi Rat i Mir je manja nego da iz ničega nastane živa ćelija. Poređenja radi, broj atoma u univerzumu koji vidimo je procijenjen na oko "samo" 10 na 80-tu potenciju. Za 4,5 milijarde godina, koliko, navodno, postoji Zemlja,bi trebalo da svake sekunde da izbrojimo oko 10 na 60 potenciju atoma da bi ih sve izbrojali. Mogućnost da iz neživog ispuže nešto živo je oko 1: 10 na 899 980-tu potenciju. Dakle, govorimo o inteligentnom dizajnu. Svaki matematičar ovo potvrdi iz prve. I ne mogu se načuditi da ljudi u 21-om vijeku vjeruju u tako napadnu teoriju kao što je evolucija. Dakle, egzaktna nauka je pobila teoriju evolucije iz 19. Vijeka koja je bila bazirana na morfologiji. Otkriće DNK i njene kompleksnosti je sahranilo tu teoriju, koja prvobitno, i nije isključivala Boga. Boga su iz nje isključili ateisti-fundamentalisti, "naučnici".
Objavljeno:
Koja glupost...A zasto do danas nije pronadjen "missing link"?
Objavljeno:
Gdje god je religija usla u skolstvo ta drustva nazaduju,najbolji primjer smo mi. Religija je licna stvar i ako vjerujes u price o nastanku u 6 dana,andjelima i slicno zadrzi to u sebi a ne praveci vjerske objekte umjesto skola i bolnica i davanja velikih para u pokusajima diskreditacije nauke. Nauka se nadrogradjuje na osnovu promatranja svijeta oko sebe a religija ostaje ista cuvajuci stara vjerovanja kao nepromjenljiva
Objavljeno:
Ne pokusavas ti konstruktivno diskutovati nego konstantno "konstruktivno" pravis pretpostavke. Jer da pokusavas konstruktivno diskutovati primjetio bi par stvari: Ja ni u jednom momentu nisam tvrdio da Bog ne postoji, drugim rijecima ja nisam Ateista. I u ovom gore tekstu ti se spominje da ni Darvin nije bio Ateista, covjek je bio pobozan. Nije neophodno biti religiozan da bi se vjerovalo u Boga i bilo vjernik u dusi. Dakle tvoje misljenje je bazirano na predpostavci da ako neko ismijava religiozni fundamentalizam i religiozno ispiranje mozga od strane crkve on automatski mora biti Ateista i nevjernik. Ja takodje nisam nikada tvrdio da smo mi nastali od malih zelenih, to tvrdi Scientology. Ja vjerujem u teoriju da je Bog stvorio evoluciju i sve sto je Darvin dokazao. Nismo svijet stvorili ni Darvin, ni ti, ni ja ni mali zeleni niti je ista nastalo slucajno. Dakle da sumiiramo: Da pokusas malo ukljuciti mozdane vijuge i da pocnes obracati paznju na ono sto je napisano umjesto da stalno vidis ono sto zelis da vidis jer su ti misljenja zasnovana na predpostavkama ne bih ti ja morao ovo sve kulturno objasnjavati. Ja ti samo ukazujem na cinjenicno stanje i na logicnost dijaloga i komunikacije koju ti uporno previdjas. Sto se tice drustva i drzave u kojoj ti trenutno zivis tu je nepotrebno gubiti vrijeme i rijeci. Sto se tice Fedje, to je jedno inteligentno i pristojno ljudsko bice koje zeli unaprijediti zivot svoje porodice ali ne moze jer zivi u gore spomenutom drustvu i drzavi. Da obratis malo paznju i to bi primjetio!
Objavljeno:
opet ti je bilo mrsko progooglati. nismo slicniji, genski, svinjama samo im velicinom organa koji se mogu koristiti u medicinske svrhe vise slicimo. genima smo blizi cimpanzama, al eto... nisi ni potrazio, nit procitao a ukljucujes se u diskusiju. zasto ? a tvoja tvrdnja da nam drustvo i drzava nesto uskracuje pretpostavljam da je zasnovama na Zeitgeistu koji tvrde da Bog ne postoji, te da smo kreacija zelenih i sivih vanzemaljaca. jadno. ne znam zasto ti je bilo mrsko progooglati nesto malo o evoluciji, a nije bilo mrsko procitati text fedje stukana ? jasno se vidi da imamo isti poriv da omalavazavamo jedan drugog, samo ja za razliku od tebe pokusavam konstuktivno diskutovati, onako usput, o topicu. i sta smo to od gospoda Boga mi to napravili ? jedno je sigurno ! zelenog i sivog vanzemaljca nismo !
Objavljeno:
@ IRONIJA i slicna "mala raja"; Sreco moja, ironija je kada razdrazena i isfrustrirana djeca u skoli uce vjeronauku i slicne budalastine a onda nedostatak intelektualnog razvoja i pravilno struktuiranog skolovanja nadoknadjuju koristeci tehnologiju koju bas ne razumiju, na nacin koji bas ne razumiju i u svrhe koje bas ne razumiju u ocajnickom pokusaju da dodju do pravilnih informacija koje im drzava i drustvo u kome zive uskracuju. Gospode Boze dragi, sta su od vas napravili kukala vam majka svima jadnima...
Objavljeno:
eto ti argumenata.
Objavljeno:
nisam rekao da smo slicniji, vec genima blizi svinji pa bi smo, valjda, iz tog razloga trebali evoluirati iz svinja a ne iz majmuna kako danasnja nauka tvrdi. Sa svinjama dijelimo 98 posto gena, a sa majmunima, odnosno cimpanzama 96 posto gena. Ko vjeruje da moderna nauka, odnoso nauka o evoluciji ne zagovara da je covjek nastao od majmuna moze lagano da progoogla. dakle nauka govori da smo nastali striktno od majmuna, preko gibona, orangutana, gorila, cimpanzi pa sve do ljudi, oznacenih kao HOMO, mada u fosilima nije nadjena poveznica, tzv. MISSED LINK. a nakon sto je nauka nije dokazala, odnosno nasla, dosli su do spoznaje da ona nikad nije postojala i samo je preskocili. google mnogo zna i lahko mu se pritupa, jedino sapiensi nisu upoznati sa tom elementarnom informatickom cinjenicom. ironicno je kad sapiens misli da je covjek i jos pokusava covjeku reci da vise cita. hu-hu.
Objavljeno:
@ JA; Otac ne oprasta licemjerje!
Objavljeno:
"Опрости им Оче јер не знају шта чине!"
Objavljeno:
@ SVE NESTO ONAKO; Mora se priznati da je malo glupo kada mudraci poncu da prave pretpostavke da je neko ateista samo zato sto ismijava umobolnu fundamentalnost. A kada neko naziva ateizam modom u doba pomodarske religioznosti, jel' se to zove ironija? Sine, kada zelis da prosipas pamet i da se pravis mudar, pokusaj makar da imas koji argument u svojim rukama umjesto da baziras svoje mudrolije i filozofiju na praznim pretpostavkama!
Objavljeno:
Uh, dakle, teorija je dokazana nebrojeno puta u laboratoriji i prirodi. Teorija evolucija ne tvrdi da je covek nastao od majmuna. Nije tacno da smo slicniji svinjama. Ateizam nema nikakve veze sa teorijom evolucije. Svaki covek ima pravo da veruje ili da ne veruje da bog postoji a teorija evolucije se niti bavi time, niti dokazuje da bog ne postoji. Dakle, nema nikakve veze sa ateizmom. Najveci evolucionisti pa i sam Darvin su bili vernici i nisu se odrekli boga (Dobzanski, Mayr..) Nije tacno da su sve mutacije stetne, mutacije su uglavnom stetne. Nije tacno ni da nije registrovana mutacija koja donosi korist, registrovana je i to bas kod ljudi. Ne nastaju sve promene u populacijama na racun mutacija da bi to bilo merilo da li je takav nastanak moguc ili ne. Sve u svemu, vise citajte a manje verujte u price "sa kolena na koleno" :) Pozdrav
Objavljeno:
Teorija je svakako dokazana i to nebrojeno puta. Darvin nije tvrdio da je covek nastao od majmuna niti teorija evolucije tvrdi da je covek nastao od majmuna. Covek nije geneticki slicniji svinji. Ateizam nema nikakve veze sa naukom. Covek jednostavno moze i ne mora verovati u boga. U nauku se ne veruje nego se o nauci zasniva misljenje na osnovu eksperimentalno potvrdjenih dokaza. Sam Darvin se nikada nije zvanicno odrekao boga niti je govorio protiv religije. U nauci nista nije nastalo slucajno i to se nigde ne tvrdi. Mutacije nisu uvek stetne, one su najcesce stetne. Uostalom, ne nastaju novine samo mutacijama i apsolutno je netacno da nema mutacija koje donose neku korist. Evoluciona psihologija je utvrdila da je pojava religije coveku dala brojne adaptivne prednosti i ne smatra da je religioznost stetna i ne zagovara ateizam. Dakle, mnogo pricate a malo citate. Pozdrav
Objavljeno:
mora se priznati da je malo glupo kad "veliki" naucnik tipa darvina pocne tvrditi da smo nastali od majmuna, a nauka dokaze da smo genima blizi svinji. malo je glupo kad ove sto ih nauka demantuje da zemlja nije ravna ploca, odnosno da je okrugla pocnu ismijavati i omalovazavati oni koji misle da su nastali od majmuna, a genima su blizi svinjama. jel se to zove ironija ? danas je popularno biti ateista i "vjerovati" kako je sve eto nekako slucajno nastalo, svemir, prostor, vrijeme, zivot, covjek, a konstantno se pozivati na egaktne naucne podatke.
Objavljeno:
@ TA TEORIJA NIKAD NIJE DOKAZANA; Zaboravio si da spomenes da je zemlja ravna ploca na ledjima kornjace!
Objavljeno:
Naime, matematički je nemoguće da, nizom slučajnih mutacija, čak i uz povoljan uticaj okoline, iz jednog bića nastane drugo (npr iz ribe vodozemac). To zahtijeva, po matematici vjerovatnoće, milionima puta više godina nego što je, po zvaničnoj nauci, proteklo od Big Bang-a. A radi se o dva relativno slična živa bića. A da iz vode, kreča i još koječega nastane bakterija nema teorije. a kamoli čovjek. i još; mutacije su uvijek štetne i kvare savršenu DNK koju nam je dao Tvorac. Nikad nije registrovana mutacija koja donosi neku korist. Dakle, stari dobri Darwin je uočio neke procese u prirodi ali im je, kao i svaki self-oriented naučnik dao preveliki značaj.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.