Dragan Bursać : Nikad više u Hrvatsku na more!
Foto: Aleksandar Trifunović

Odmor jednog paranoika

Dragan Bursać : Nikad više u Hrvatsku na more!

Piše: Dragan Bursać

Elem, Hrvati su se pokazali mnogo perfidniji nego što sam očekivao. Nisu postavili zasjedu u Brelima. Da me zbune. Ali spreman sam ja. Dolazim do dugogodišnjeg stanodavca Ante, za koga me mnogi ubjeđuji da mi je prijatelj, ali im ja ništa ne vjerujem....

  Dosta je, rekao sam sam sebi još prošle godine kad sam kod Ante u B. 15 dana šenlučio, pecao, gradelisao, plivao, ronio, sunčao se i bevandisao!

Možda vam se čini kao neki lijep ljetnji provod, ali varate se. Ja sam, zapravo, sve vrijeme bio na mentalnoj straži. Hrvatska je to! A u Hrvatskoj samo gledaju kako da te prevare, zakinu, ogule i oderu. Naravno, tu je i čupanje brisača vozilima sa bosanskim tablicama. Doduše, to nisam vidio, ali pametan čovjek ne mora da vidi da bi znao. Dakle, bio sam „ispod radara“ i na oprezu 15 dana.

- To nije odmor, to je mučenje, rekoh ženi! Idemo u Grčku ove godine, da se i mi malo heladišemo. I heldaisali bi smo se da mi automobil-izdajica nije rekao svoje istorijsko NE. Preciznije, po majstor Pajinim riječima:

- Može vas odvesti do Makarske i nazad, a onda ga se kurtališite, konstatovao je Pajo, najbolji automehaničar mjesne zajednice Trn. A, on je bogotac za kola.

 

To je značilo samo jedno, zapravo dvoje. Prvo, na oči nisam smio izaći ženi, sa podatkom da nećemo mora vidjeti ove godine, a što je, opet impliciralo ono drugo, da idemo u Hrvatsku. Jeza me, evo sad prožima kad se sjetim tog trenutka. Ali kocka je bačena, Rubikon se mora forsirati i slične hopcupice, tek, i ove, kud’ i prošlih godina-pravac Jadran, onaj hrvatski.

Obaviješten kakav inače jesam, saznao sam da ove godine osim tradicionalne negostoljubivosti nasilja, bahatosti i osionosti, trebam muke Tantalove proći da bih prešao-granicu. Jer, to znate svi, ne ulazim ja više u Hrvatsku nego i u EU. A, granica je nešto poput kombinacije Mathauzena i Gvantanama - ko preživi, pričaće.

Tek, dođe i taj dan obogaćen putno-tremaroškom dijarejom. Granični prelaz Kamensko. Žena mi u znojavu ruku dodaje pasoše i saobraćajna dokumenta. Ispred nas se otegla kolona od čitava 3 auta. Prvi mučenik prije mene neki Novosađanin, sve sa malom djecom, pa još u „Skali 55“ . Za neupućene u „Stojadinu“. Dječica mi nehajno mašu iz stare šklopocije.

-Koji luđak, mislim se. Najebaće. Nije ni svjestan kako će najebati.

I dok se ja tako prsabiram u anagramskoj agoniji „Stojadina“ ni na vidiku. Kako li je samo prešao? Zašto ga niko nije zaustavio. Ta, Srbijanac je iz aviona se vidi. Samo oni imaju dovoljno ludosti da se zapute Stojadinom, ženom, djecom, suncobranima i hranom na more hrvatsko. Možda je klasična „susjedska korektnost“ On je prošao, a ja ću najebati.

Na mene je red.

Minuti kao godine. I poslije bjesomučnog čekanja od 6 minuta, mrski carinik kaže - samo prolazi.

Ali to je varka drugari! Riječ je o BiH cariniku, koji vas samo uvodi u traku strave koja je namijenjena NE-EU građanima. Brzinom svjetlosti kolaju mi po glavi misli.

-Šta ako se nešto desi, šta? Ništa nisam kupovao, ni hrane ni pića. Samo vodu. Hrvatsku „Janu“. Sigurica. Opet na zadnjem sjedištu ispod peškira imam kutiju napolitanki. Ali „Soko Štarkovu“ , a ne „Krašovu“. Koja sam ja nepripremljena budala. A, ženina šteka Ronhila u torbi? Najebaćemo sigurno!Tek, prenu me muški glas

Sad već izbezumljeno drhtavom rukom pružam hrvatskom policajcu dokumenta. Nehajno mi ih vraća i prilazi njegov kolega. Glavom i obrijanom bradom-zli carinik:

- Imate li šta prijaviti, pita tobože ljubazno, a znam da nešto smjera. Hoće me navući izvještačenim osmijehom.

- Nemam, osim žene ništa, pokušavam biti ubavo duhovit, našto me ošinu bič od pogleda sa desne strane i opet carinikov smiješak sa lijeve.

- Ništa, onda mi imamo nešto za Vas. Sačekajte malo tu, sad će doći koleginica, reče osmjehujući se EU Hrvat.

- Gotovo je! Znao sam! Stiže i koleginica, koja će mi ženu na golo, a kolega će mene... Grčim se u tamnoj prostoriji, dok me pitaju za porijeklo „Štarkovih“ napolitanki i Ronhila. Misli se paranoično roje...Agonija je čil-aut za ovo.

- Evo izvolite, iznenda će koleginica plavuša i pruži mi brošuru sa pravilima i saobraćajnim propisima koji važe za strance prilikom boravka u Hrvatskoj. Hvala vam najljepše i lijep provod!

Uzeh dokumenta, brošuru i krenuh. Sigurno je neka varka, opsjena, obmana. Ovako se ne ulazi u EU, u Hrvatsku. Gdje je pretres, gdje su dvojica brkajlija koja će me istresti iz gaća? Kamo raštimavanje auta i kidanje tapacirunga, kamo zavirivanje u novčanik i potraga za eurima?

- Majku mu, namiještaljka podvrisnuh na ženu, na šta se ona samo nasmija i zapali cigaretu.

- Ajde ćuti i vozi, k’o i svaki put, reče i ispuni dimom Ronhila unutrašnjost.

Ali znam ja da je to samo jeftin trik, što bi pojci rekli. Znam da će me već u Gornjim Brelima presresti kakva EU patrola, da me pita đe sam pošao...

Elem, Hrvati su se pokazali mnogo perfidniji nego što sam očekivao. Nisu postavili zasjedu u Brelima. Da me zbune. Ali spreman sam ja. Dolazim do dugogodišnjeg stanodavca Ante, za koga me mnogi ubjeđuji da mi je prijatelj, ali im ja ništa ne vjerujem. Smije se i on, ljubazno me dočekuje i iz zajebancije me ljubi tri puta u obraz. Znojim se. Šta je s ovim Hrvatima, smiju se ko mutavi na brašno i gledaju kako da me zajebu?!

- Ovaj tvoj opet paranoiše, prekinu Ante moj ingeniozni tok misli, dok se obraćao ženi u mene.

- A, znaš njega, stočna seoska marva, reče ona te se oboje zasmijaše.

- Slušaj Ante, prekinuh odsječno ovu šaradu, znam da ste vi sad u EU i da nema zajebancije i da mi svi prodajete finjak. Znam i da ste digli cijene do neba, nisam iz šume sišao. Ono, jesam ali sad je to nebitno. Evo tebi odmah pogodba. 50 ojra po danu. Znaš ti Ante da ja nisam fukara i neću da budem dužan bilo kome! Bićemo 7 dana ove godine. Takva vremena. Za toliko imamo.

- 35 eura, ni centa više, kroz smijeh će opet Ante, i kod mene ostaješ 15 dana, nisi ti na poluodmoru!

- Nisam predvidio, smušeno ću. A i nemam toliko novaca.

Žena me po navici ošinu laktom u pleksus.

- Eto sad je predviđeno, od mene imaš sedmicu gratis za onih prvih deset godina. ’Ajmo sad na bevandu, pa ćemo vidjeti kamo dalje, a žene mogu i na kupanje.

- Opet sitne podvale, roje mi se misli. Hoće me uzeti na put, vrućinu i alkohol. Napada Ante na mozak, jetru i pankreas, a ja se slabo branim na tim neuralgičnim tačkama.

Uglavnom, mi smo kao i svake godine kod zlih Hrvata proveli dvije nedjelje u rahatluku, mezetluku i svakovrsnim zgodacijama. Malo jedrili, malo ronili, i sve po redu k’o što je gore negdje navedeno. A, za cijene me ne pitate - Pa kolju, braćo! 20% skuplji od naše jedine BiH i to u špicu sezone. Sramota! I opet sam se pretvarao da se „provodim“. Kakav crni provod. Hrvatska je to. Pa još u EU. Sad moram da pitam smijem li ostaviti bakšiš konobaru na plaži. Da ne ispadnem balkanski mulac.

Plaže čistije, more mirnije nego ikad. A, opet ja stalno oblijećem oko auta i gledam nije li se neki Hajdukov deran ispotpisivao po mojoj pokretnoj nekretnini. Nije u ovih prvih deset godina ali ’oće jednom, znam ja. Doći ću i ja na red lokalnom ustaši.

Permanento sam bio oprezan, rođaci. Što nije nimalo jednostavno, dok brstite pršutu, uz vino i gradele. Oprezan sam bio i u Antišinim vinogradima, dok nam je pokazivao ovogodišnje čokote i dok sam jeo smokve na terasi, sa koje se vide ostrva ta i ta. Samo me more debelo znalo prevariti, pa umjesto da se brinem, kao što i dolikuje, ja krenem brojati katamarane, slušati kakofoniju cvrčaka, sljubljivanje talasa o pješčano žalo..ma zajebem se, opustim se previše. Znate već kako to ide.

-Idemo zajebavati Čehe, tek će meni Antiša jedno jutro.

-Kako, zblanuto ću?

-A, kako kako, isto ka i lani! Kad ih ćujemo da prićaju, podviknemo, a oni se ućute, a posli se idemo pišati od smiha kako ulaze u vodu sa opancima i šlaufom. Šta ti je, pa to radimo svake godine, šta se gubiš, podviknu mi Ante.

-Ma, znam, samo ove godine EU, i propisi. Neću da seljačim.

-Šta ti je, ajmo poć' odmah.

I tako smo i ove godine zajebalavli Čehe, kao i svake. Onda smo zajebavali Slovake, objašnjavajući im da su i oni Česi. Isto smo radili i Poljacima. Ne mogu reći da mi nije bilo lijepo kao i svake godine kad se zezamo sa zapadnim Slavenima, otkrivajući koliko ih je „Rus utrenir'o za 50 godina“. Ali ove godine, sam to radio sa povećanim oprezom.

Na povratku mi stanodavac i kako vele, prijatelj, natovari pokretnu nepokretnost sa bocunom vina, litrom loze, pola gajbe friških smokava i još reče - Ne brini, niko te neće pregledati!

-Aaaa, to li je Antiša kolega moj provjereni! Čekao si kraj da mi šukneš, mislim se u sebi.

Opet Kamensko, samo sa suprotne strane. Ista agonija, samo ovaj put opravdane prirode, rekli bi zlobnici. Kao da ona prva nije bila opravdana. Ovaj put nema nikoga. Sam ja i EU-BIH, carinici. Dva na jednoga. Usporavam nepokretnost, i opet znojavom rukom guram dokumenta.

- Ne treba ništa, srećan put reče mi mladić iz kućice. To isto mi ponovi i BiH kolega. Sad vaistinu odahnuh.

- Vidiš li ti zla i jada u ove dvije sedmice, upitah drčno ženu? Ne pada mi na pamet da više ikad idem u Hrvatsku na ljetovanje! Ovo je pakao, a ne odmor.

- Ti definitivno moraš na liječenje, odbrusi draga, a miomiris Ronhila opet osupnu auto.

 

Od istog autora :  Pandurska je tuga pregolema


 Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru @dijalekticar

 

Komentari na tekst (99)
Objavljeno:
a sto ides tamo brate kad sve znas unapred. najbolje ti je sedi kuci
Objavljeno:
Svaka cast!! Tekst je napisan da bi bio komican i dobronamjeran prema komsijama. Od mene cista desetka, bas sam se zabavio!!!!!
Objavljeno:
Tekst je simpatican i duhovit, ne znam cemu toliko sarkazma i pogrda u komentarima. Svako ljeto provodim u Hrvatskoj i NIKAD nisam imala lose iskustvo, mada vjerujem da ima i takvih. Uostalom..kao i u Crnoj Gori i..ko zna gdje! Svako ide gdje mu je volja, je l tako?
Objavljeno:
Samo supci imaju losa iskustva to se zove karma,a trauma je brate njesta drugo (to se mora ispitati kod doktora) :D
Objavljeno:
Kakvu maglu je prosuo ovaj Bursac,svaka cast. Treba da verujem Bursacu a ne stotinama turista sa negativnim iskustvom pa i svom licnom.Ovo je samo perfidno naruceni tekst sa dobro odabranim naslovom i nista vise.Hrvatska magla za ovce.
Objavljeno:
Dragi susjedi, komšije ili kakogod vam se više sviđa mi nikoga ne tjeramo da dođe na ljetovanje u Hrvatsku, niti ikoga tjeramo da troši svoj novac ovdje. Imate tisuće drugih destinacija, jeftinijih naravno i sa eventualno ljubaznijim ljudima. Evo neke koje sam ja posjetio; npr. Kirgistan je predivna država a pritom brutalno jeftina, sa 1000€ za mjesec dana sam se osjećao kao tajkun, Abhazija - spoj subtropske klime na obali i orlovskog Kavkaza,ujutro se kupaš u moru a popodne skijaš, sa 100€ za tjedan biti ćete jači nego lokalni političar, ista stvar na ostatku gruzijske obale samo bez Kavkaza i skijanja. Senegal - prekrasna i egzotična destinacija, naravno super povoljna, samo se treba pazit seksualnih odnosa sa lokalnim stanovništvom jer znaju biti prenosioci raznoraznih spolnih bolesti (govorim iz iskustva, Senegalke su lijepe ali često i zaražene). Evo prijedlozi za 3 superjeftine a uz to i veoma egzotične destinacije sa još egozitičnijim stanovništvom. Vjerujte mi da ćete ostati puni dojmova. E da uz odlazak na te destinacije preporučam barem osnovno poznavanje ruskog i francuskog jer nitko ne priča engleski a u Senegalu samo oni malo obrazovaniji pričaju francuski, ostali pričaju wolof.
Objavljeno:
@lipa nasa, nikoletina Pokusajte da procitate vise od naslova.
Objavljeno:
@lipanasa Pokusaj da procitas vise od naslova.
Objavljeno:
Ono je Lijepa NAŠA, ako vam se ne sviđa imate druge destinacije, ali ne vi ionako nemate novca pa vam je kod nas najbliže. Ipak, najbolje vam je da ostanete kod svojih kuća i odmarate. Srdačan pozdrav
Objavljeno:
Dragi susjedi idite onda u Vas Neum, dolje Vam je sigurno bolje a i na kraju krajeva "domaca" atmosfera.. Cijene su vjerojatno pristupacnije isto kao i domacini.. Kakve stare Dubrovacke zidine, ili Dioklecijanova palaca, Pulska arena itd. zasto placat nesto kad Vam je u Nemunu sve Pvc sve ljepo novo i urbano bas kao i Vi sami.. Enjoy your holiday
Objavljeno:
Sjajan članak! Toliko sam se smejala ljudskoj gluposti Ilije Čvorovića! Bravo za duhovitog autora :)
Objavljeno:
Dobro, autoru je baš ''potaman'' u ''lijepoj njihovoj'', smještaj, hrana, krstarenje, gradelisanje itd.... On je onda za mene teški bogataš, bila, vidjela i užasno je skupo ako hoćeš kao normalan čovjek da ljetuješ. Pet dana pravogl jeta u Hrvatskoj kao 15 u Crnoj Gori ili 10 u Turskoj, po mojim mjerilima, a ja na odmoru ne štedim. Generalno cijelu jadransku obalu znam kao svoj džep i hrvatski udio u istom ne vrijedi koliko oni misle. Prtedivna su i grčka mora, doduše košta ali ima šta i da se vidi, zatim turska mora, povoljno a vrh vrhova ljubaznosti i još i te kako šta ima da se vidi.... i crnogorsko primorje je super, za Bokom čeznu Hrvati i te kako, najljepši dio Jadrana a cijene pristojne...a sve u svemu bez obzira na ovu reklamu hrvatsko more ne zaslužuje epitet koji mu se nostalgično pridodaje kao ''more koje najljepše miriše'', definitivno netačno, a kada odeš već na odmor valjda je i osjećaj sigurnosti i bezbijednosti bitan..., Znaći, Grčka, Turska, CG, pa čak i Egipat sa svim ovim peripetijama radije nego preskupa a ničim posebna hrvatska obala.
Objavljeno:
15 dana na moru, malolije brate i to po 35e.
Objavljeno:
Nije ovo nikakav sarkazam. Ovo je Bursacova oda "Lijepoj njegovoj". Mozda za neku kunu, mozda za besplatno ljetovanje na moru, a mozda iz domoljubnog osjecanja. Elem, Hrvatska je zaista lijepa zemlja, kao sto doticni autor i kaze. U njoj, kao i u svakoj balkanskoj zemlji, imas i nasmijanih i namrgodjenih faca. Moja malenkost je u toj zemlji imala dva dijametralno razlicita iskustva, prvo odvratno i ocajno, drugo veoma prijatno. U onom prvom su cetvorica oruznika i jedan carinik, usred zime, na minus 16 stepeni, skidali putnike skoro do gola, rasturili nam kombi i pocijepali prtljag, cijepali i citali privatna pisma, a na primjedbu zaprepastene zene zasto cita privatno pismo koje je majka poslala kcerki u Svajcarsku, osorni oruznik je samo odbrusio "Gospodjo, ja sam ovdje jedini koji postavlja pitanja". Nakon cetiri sata cvokotanja u hladnoj carinskoj prostoriji, koja je licila na zatvor, bez izvinjenja i bez nadoknade stete, rekli su nam da mozemo pokupiti stvari i ici. Vlasniku kombija, za pocijepane tapacirunge ispod kojih nisu nista nasli, nisu se ni izvinili. Usput, putnici su bili Srbi koji rade u Svajcarskoj, a ova tortura, za ne povjerovati, desila se na izlazu iz Hrvatske ka Sloveniji (a ne na ulazu u Hrvatsku, kao sto bi bilo mozda i za razumjeti). Ali, drugi dogadjaj je bio predivan. Desio se u Istri. Susret sa ljubaznim osobljem spremnim da ti pomogne u svakom pogledu. Da bi se to opisalo, trebalo bi mnogo prostora. Jeste da su cijene paprene, paprenije od talijanskih, ali Istrijanci su me odusevili svojom ljubaznoscu. Dakle, svuda ima i dobrog i loseg u zemlji balkanskoj.
Objavljeno:
odlican text ,neko rece sa "preostrim "naslovom , ali razumijem autora u potpunosti . Svake godine imamo ovakvo saljevanje strave od nasih , a i hrvatskih medija i nekih ( polu)zvanicnih informacija . nisam bas ovoliki paranoik , u principu svi smo pomalo , i ne osvrcem se na komentare ni ljudi , ni medija , ali ova godina je izuzetna u svakom pogledu . Obostrano , i za turiste i za posjetitelje . I na kraju svakako , i ja "nikad vise " na more , do prve prilike , nadam se ponovo u septembru . cestite autoru na textu , i samo pomoc , ako je uspio prevazici putnu dijareju , na koji je nacin to rijesio . ( ili je sve u glavi ). Pozzzzzzz.....
Objavljeno:
Priča je izvrsna ali je mene pa vjerovatno i sve zbunio naslov, koji je na prvo čitanje ozbiljan.
Objavljeno:
Jel tebe za ovo placaju? Pa cestitam brate, ni proseci ne bi lakse pare zaradio.
Objavljeno:
A gde pomenu Makarsku, ako znaš za Boga! Moje jedino letovanje u Hrvatskoj je bilo u Makarskoj. Pamtim i imena stanodavaca. Tad (89-te) bio sam mali, pa išao sa roditeljima. Primili nas ko rod najrođeniji. Volim kad čujem lepe priče o letovanju u Hrvatskoj, jer mi podgreva uverenje da su i sa ove kao i sa one strane ljudi. Kod njih "sa one strane" bih morao uskoro. "Čim prije", što bi nekad govorio "onaj sin". A sad malo da se našalim: kad god počneš da "bacaš na masu" (da "praviš kratke spojeve" u glavi), gospođa zapali "Ronhil". :)
Objavljeno:
a i ovaj sto je napisa nigdi veze....samo seres brate...
Objavljeno:
Blago društvu kom je top tema kako Bursaću žena "komanduje"....
Objavljeno:
Recimo da se slazem sa tekstopiscem. Jbm ti odmor kad ja moram mahati rukama da bih plivao, ili kada sam u konstantnom strahu da bi me mogla ozariti meduza, ili da postoji mogucnost da nagazim na morskog jeza. A najgore od svega je to sto kada se umorim od plivanja nigdje ne mogu pronaci praznu plasticnu flasu koja pluta da bih se malo pridrzao. A i ove cehinje i slovakinje, pa brate stvarno nema smisla. One su evropske zene, sirokijeh shvatanja...a to mi se bas nikako ne svidja. Ma jok HrvaCka! ;)
Objavljeno:
e super...sto manje takvih ko ti da ide u cro pre ce se harmonizovati odnosi i svi srecni
Objavljeno:
DOPUNA osam puta sam preplatio lutkice sto zanaci da sam kupio osamnaest i dobio dve lutkice. Izvinjavam se redakciji i citaocima na brzopletost.
Objavljeno:
Iskustvo kao iskustvo, sve je ljudski makar bilo i negativno. I lopovo su ljudi. Evo mog dozivljaja na aerodromu ALEXANDER VELIKI u Skoplju. Na povratku na salteru sedela princeza ili kraljica ili general.... I sve u redu sa pasosem, kartom,ali bagaz je prevelik (sjajna Wizz air jedina koja drzi liniju Malmö-Skopje) ja kazem bagaz je velik i za njega sam platio ( normalno imamo putne torbe shodne niskotarifnim prevoznicima). Dobijam NAREDJENJE da postavim kofer na kalup,kako bi se uverila(ovo je prvi put da sam nekome izgledao kao kriminalac), vadim potvrdu od lekara da ne smem vise od ri kg. da podizem,prezivljeni infarkt i operacija srca,i kazem joj "sad cete ustati sa te stolice i izmerite bagaz, nasta me ona u divljacko-napadnom pogledu prekorava, no tu se nadje jedan Covek koji se zove Trpe Zlatkovski i izmeri kofer koji je odgovarao standardu placene karte.(upleo se covek jer je video da ce biti belaja i jednostavno resio problem). Mada imam pravo da koristim pomocna sredstva za otezano kretanje, polazim ka granicnom prelazu. Samo jeda salter i malo duzi red. A ja kao i uvek skroman-cekam, pa sto,prezivet ce se. Nailazi jos jedna kraljica sa uniformom TAVkompanije iz Turske ( vlasnici ALEKSANDRA VELIKOG) i kaze na makedonskom da vodi osovblje nekog aviona i da ima prioritet. Otvara se drugi salter. Ova kraljica sa cetvoricom opet u uniformi TAV-a i pretcava na sta ja rezignirano kazem, ne ja imam prioreitet, i pokazujem dokument, ( normalno govorim makedonski, mozda bolje i pravilnije od 95%Makedonaca). Moje ime i prezime asocira da sam Albanac -sto i nije bitno. Cuje me policajac i tu tek nevolje. Pokazujem mu moj Svedski pasos, a on (cela rasprava traje oko dvadeset minuta) trazi mi makedonski pasos. Normalno da ga nemam,nit imam pravo na njega,niti sam rodjen,niti ikad ziveo u Makedoniji, a jos manje trazio makedonsko drzavljanstvo,niti povelju o urucivanu u makedonsko drzavljanstvo. Policajac veoma dobro trenira tvrdocu, i jos mangupski tvrdi da je pasos privremenog karaktera i da ja imam jos jedan i to bas makedonski pasos. Ja mu mirno, normalno malo sarkasticno, kazem da ja neznam da uopste postoji privremeni pasos, i da je pasos regularan. Na ostala pitanja odgovaram sve pise u pasosu (sto si po narodnost)?!? E, pa aki si strani drzavljanin daj mi potvrdu o prijavi policiji. Niko me nije obavestio,prilikom ulaza u drzavu da se stranci moraju da prijave policiji. Kazem mu da ja nisam dosao u Makedoniju da za nedelju dana ucim makedonski pravni sistem. Veoma strogo KADE SI BORAVIL I KADE SI SPIJEL. Pokazujem mu potvrdu hotela i ako je vec tako hotel je bio obavezan da uradi prijavu gostiju policiji, cini mi se u svakoj drzavi i svake noci. Onda pokazujuci kaziprst preti da ce sledeci put usledeti kazna od.... meni ,i od .....denara hotelu. U avionu nova iskustva. Kupujem lutkice unukama, viza karticom, a u svedskoj dobijam obavestenje da sam prekoracio iznos novca i moram da doplatim dug i kamatu. Normalno reagujem preko e-maila, prvo kod wizzer-ovog zastupnika i ona mi pokazuje put da se obratim na wizzair u Bugarskoj. Dobijam odgovor da prestavku moram da napisem na engleskom, pisem poruku na engleskom a dobijam odgovor na bugarskom e posto si predstavku napisao na engleskom sad sam te razumela, moras da se javis na wizzair u Madjarskoj. Opet pisem u Madjarskoj i dobijam odgovor da moram da im posaljem izvod iz banke. Fotografisem sve izvode saljem im u pdf. formatu, uz ponovni dopis i dobijam novac nazad al ne i kamatu zaracunatoj u banci( koja je bila upisana u dopisu banke). E,sad poruka putniku u EU-Hrvatskoj ,posle obracanja i reklame o Hrvatskoj - idi na odmor na Okridsko jesero u slusaj "boljana platno belese" na izlazu iz makedonije obavezno listanje pasosa i pregled dali ima barem pedeset eura. Ni policija,ni ombudsman u makedoniji ne odgovaraju na vas e- mail sem "ja dobivme Vasata prdstavka i ke go isitame celiot slucaj" Srecan put u Makedoniju!
Objavljeno:
ahahaha..........meni i prijateljici koje smo zajedno bile na moru u istom smejstaju, svaka svojim autom, bas u makarskoj zamjenili registarske tablice :)))))))))))))))))))))))))))
Objavljeno:
Za sve one koji na Hrvatsku gledaju nekim drugim očima, preporučujem Grčku, Tursku, Crnu Goru, Španjolsku ili lavor i suncobran . Svima onima koji razmišljaju kao autor teksta želim dobrodošlicu u Hrvatsku.
Objavljeno:
Tekst je sjajan, a ja autoru nudim iduće godine 2 tjedna odmora na predivnom Murteru. Nikakv mu novac ne treba, sve mu je osigurano. Moj mail će mu administrator dati.
Objavljeno:
Kakav komad mudijasa od ovog Bursaca. Nikad taj nece doseci Evropu. Samo tako brate Srbine. Pametan si; nema sta.
Objavljeno:
Svjetlana, za tebe navijam, ukratko si najbolje kazala, ima ih slijepih kod očiju, gluhih kod ušiju i nerazumnih a kao bajagi imaju razum. Neka po sto puta pročitaju, možda i skontaju.
Objavljeno:
A koja šteta što ovakvi likovi više neće dolaziti.......!!!!!
Objavljeno:
svašta
Objavljeno:
Gorane...autor clanka je ocekivao(mnijem da je ovako) da ne postavljas taj upit,ti i tebi slicni,kada procitate njegovo upisivanje u crticu zivota... Doticni clanak je pokusaj da vam uspostavi polje djelovanja razuma i duse koji su zapreteni sa nerazumom i skamenjenom dusom-srcem...Pokusaj,Bursacev,je kao zraka proljetnog Sunca koja topi ledeni snijeg sto je kao pokrov obgrlio cvijet proljeca...visibabu,ljubicicu...U tom pokusaju ima nauke koja upucuje...otarasi se covjece nesluha,coravosti,gube,straha-paranoje,vucijeg prilaza covjeku.editovanih i memoriranih gluposti koje su kao stigma-dogma cime se ,psihom,krv tijelom luci,neutemeljenih pretpostavki itd a probudi ono sto te covjekom cini i ne daj Dzavolu da te njegovim nagonima opcini...Pomirisi onaj cvijet ispod ledenog snijega koji se ustalio "Crnim Vrhom"...Pogledaj mu ladice i ne kidaj ga,ne gazi ga,jer tako NIKADA neces znati sta znaci najveca uputa za covjeka...GLEDAJ SVIJET OKO SEBE I UCI...Shodno recenom i covjeku pridji...Nikada mu ne prilazi (a to cinite) sa...: NE MOZES TI MENE ZAJEBATI KOLIKO MOGU JA TEBE...Ovo se da iscitati kroz Bursacev govor gdje je uveo pojam nepovjerenja...Iz recenog nastaje ljudska golgota sa znanim pojmovima koji karakterisu covjeka kao...Licemjerstvo,lucidnost.destruktivnost-razaranje itd ...Na kraju,ne moras imati novac da imas BUDZENJE koje ti se sa clankom preporucuje...Ne moras imati ni more ni Hrvatsku destinaciju da ledeni snijeg i "Crni Vrh" odagnas od sebe...Samo je potrebno da nebrojeno puta iscitas clanak,i slicne tekstove,kako bi u tebi covjek pjevao a nikako danasnji Vuk sa prokletija...Toliko
Objavljeno:
Jedino sto me moze trenutno utjesiti je da su komentatori TANJA, 666 i njima slicni svojim sarkazmom i ironijom htjeli da nadmase autora.. Bolno mi je da sebi priznam da postoje toliko ograniceni ljudi. Inace, dobar tekst.
Objavljeno:
Jest lik s. mrzim ove likove koji odu pa poslije pljuju po svemu i svacemu. Jesi li se ikada zapisao dok si pisao ovaj tekst kako je onima koji nemaju mogucnosti da odu uopste na more, ja nemam pojma sta je lik ocekivao odlaskom u Hrvatsku
Objavljeno:
Bursać igra na sigurno - svoje loše tekstove. Neko vrijeme je, čini mi se, izašao iz ovakvih fazona i ličili su na nešto tekstovi, a sada na velika vrata starim navikama se vraća. Nadam se da neće i narednih godina biti vjeran ovoj formi pisanja kao gazda Anti...
Objavljeno:
Boze kako su ljudi nepismeni,pa znate li vi sta je sarkazam,ocito da ne ,bas sam se nasmijala tekstu ,odlican je svaka pohvala,a Hrvatska jeste skupa ali kako za koga ,bolje je reci da mi imamo jako mala primanja, pa nama je uprincipu sve skupo,cijene bi svakako mogle biti manje,ali sta je tu ...niko nikoga ne tjera da nekuda ide ,najbolji su mi ovi sto govore sve najgore za Hrvatsku i Hrvate pa opet odu, koja dvolicnost,svaka pohvala za tekst,a vi ostali sto ne ramumijete sta je" sarkazam ",malo pretraziti po rjecniku znacenje rijeci ...
Objavljeno:
Dobar tekst koji pogađa suštinu priče: svi su u HR dobrodošli, a pogotovo (barem ja tako gledam) iz ex Yu jer smo živili u istoj državi i razumijemo se lakše. Nije to nikakvo ulizivanje i gluma.... naravno, ima i tu u Hr budala koji se ne znaju ponašati gostoljubljivo, ali vjerujem da većina nije zlonamjerna.
Objavljeno:
Autor Dragan Bursać je ništa drugo nego ljubomoran na Hrvatsku i Hrvatsko more.....Neka ode u braće Crnogoraca,tamo sigurno bude sve dobije besplatno.....
MAN
Objavljeno:
Jao koja senzacija. Ajde bre neko nema marke danas, a ti ides po Hrvatskoj , prije toga planiras do Grcke i jos se zali u vidu clanka na portalu. Jos 35 eura x15 dana ma hajd bas si mi siromasan jos sav skrojen od anksioznosti. Ja bi reko da si ti velika cicija , sitnicar. I poslusaj zenu. Izvini ali imas veliko MARŠ.
Objavljeno:
Kakav "shit" od "čuprike"...
Objavljeno:
Ovo me podsjeća na filmove o "mladim radnicima samoupravljačima." LJetujem dugo u Hrvatskoj:O "Anti sve lijepo" Ali Na granici se osijecam kao Indijanac, Tačno je da i ponesemo do 50e u cekeru ali sada su kod mene "NAŠLI" i Lijekove za alergiju i koje sam pokušao ilegalno unijeti u EU. Osijećaj da smo mi krivi što su plaže prazne;Ajme Česi su dopeljali u gepeku cijelu butigu, a onajŠvaba dovukao pun kombi pancete i piva cilo misto može napiti.I kola se slomiše na mome cekeru i tabletama a i mi uvijek pravimo probleme i krivi smo što je taj carinik prabačen sa granice sa Slovenijom gdje je od BIH građana i drugih nesretnika u tranzitu uzimao 100e da provezu kroz Hrvatsku stari televizor iz Dojc, Ovo su lična iskustva i opet ću ići jer ni "Anti nije ništa bolje pa se naveće ja uz pivo a on uz bijelo prilično razumijemo.Daleko bolje od onog jadnika iz BiH koji traži u Dubrovniku LJEKARNU a oni svi kažu da je kod njih apoteka.Sada se i imenima dozivamo na plaži I pak je nama EU samo preko brda.
Objavljeno:
Gospode boze, dijete od 10 godina bi shvatilo sustinu teksta, dok pojedinci ne mogu. Tanja, proguglaj bar (kad vec nisi naucila u skoli), ukucaj, duso draga, rijec ironija i sarkazam i onda pazljivo procitaj definiciju, nekoliko puta ako je potrebno. Inace, tekst je odlican, u potpunosti se slazem, pogotovo nakon ovogodisnje posjete Crnoj Gori. Hrvatska je zakon, bar je cisto, uredno, za razliku od brace kod kojih redovno zaradim neku bolestinu (virus). Crna Gora je uzasno prljava.
Objavljeno:
Procitao sam prvih par komentara i nad glavom mi lebdi pitanje ...da li je moguce da su razne Tanje, 666, DAJE itd itd pripadnici iste vrste kao ja ? Text se prodaje kao ironija (pa ni toliko odredjeni nisu shvatili) a ustvari predstavlja jeftin pokusaj da se utice na to da prihvatimo kao normalno stanje cijene u HR koje su vise nego u Grckoj, Turskoj pa i Spaniji. Klasican naruceni text.
Objavljeno:
u cemu je problem sa komentarom?
Objavljeno:
Los tekst, moram da primjetim. Autor se starsno trudio da ispadne duhovit, ali mu nije polazilo za rukom, odnosno perom. Uprkos svemu, Hrvatska je skupa, usluga losa, a domacini uglavnom neljubazne derikoze. Za te pare idem u Grcku.
Objavljeno:
Kad vidite koliko ima onih koji ne razumiju tekst niti poentu onoga sto pisac napisa, onda vam je normalna ovakva situacija u Bosni gdje se slusaju i gdje se uci od nasih politicara i od nasih cenzurisanih medija, gdje je nauceno da se povrsno razumiju nasi politicari gdje se takodje ne vrsi analiza njegovog politickog govora i ne razumije njihov dublji smisao. Zato nam i jeste ovakvo stanje.....
Objavljeno:
Pa ko ti je kriv! I tebi i svim Srbima koji idete tamo. Pogotovo krajišnici. Hrvati vas driblaju i pljuju čitav svoj svijek a vi jedva čekate ljeto da im odletite odnijet koji dinar. . . Pa, uživajte u "krvackom" primorju. . . :)
Objavljeno:
Al kad pocne na silu ove bosanske izraze...odvadi malo...naporno za citanje.
Objavljeno:
@Cecilija nisu cijene na moru visoke, nego smo mi sirotinja, a znate i sami da za sirotinju nije turizam. Gospodo draga, pogledajte istini u oci, zivimo u zemlji sa najnizim standardom u Europi, gdje jedan ogroman broj procenata stanovnista zivi na ivici gladovanja, a i oni koji nisu na ivici dobijaju samo toliko da prezive od prvog do prvog. Vjerovali ili ne, dragi moji sugradjani, nisu za nas pravljena ni nova vozila, niti IPODI, IPHONE-i, plazma televizori 3D generacije i slicni za nase uslove preskupi gadzeti, nije tako za nas ni turizam. Mi zivimo u bijedi i nije ni cudo sto nas bas ne cjene kao turiste ...
Objavljeno:
hahahah jaooo ODLICNO. To ja uvijek ljudima govorim, koliko nam trpaju gluposti u mozak... i svaki put kad odem u tu Hrvatsku - nikakav problem nemam, svi jako ljubazni, cijene = pa eto takve kakve jesu, ali za ostalo... Ne mogu da vjerujem da ljudi ne razumiju sarkazam i irnoju ovog teksta i kolika je dubina svega ovog napisanog.
Objavljeno:
Čovjek dobio malo parica da naškraba ove gluposti.
Objavljeno:
takodje sta bi sa mojim komentarom ? mozda ce ovaj komentar ostati ako napisem da mi se tekst bas bas punoo svidja, pogotovo vrhunski smisao za humor, sarkazam i ironija, a mozda se trebam sloziti i da je Pajo najbolji majstor od svih majstora.
Objavljeno:
Tanja,kao i 666 očigledno nisu shvatili suštinu priče.O nacionalističkim faktorima niko ne govori,već naprotiv ova priča je navlakuša da se u ide u Hrvatsku na more bez obzira na visoke cijene koje predstavljaju veliki problem za većinu turista iz Bosne.
Objavljeno:
Nije znao kako drugacije da se pohvali da je bio na moru. I daj nam tel od Ante isli bi i mi za 35 evra.
Objavljeno:
Ne procitah sve al cini mi se da su svi komentari osim Saratoga i vise nego smijesni, a tekst je tek tek smijesan, al ne iz razloga iz kojih je pisac ocekivao da ce biti. Misleci da ako neki sturi tekst pokusa obogatiti sa " visokim "sarkazmom i ironijom da ce nesto pametno reci, ne ne cak naprotiv - al dobro to je nase drustvo gdje iskopleksirani, polu edukovani nedozreli ljudii daju velike osvrte desavanja , al dobro TAKAV SAM I SAM!
Objavljeno:
price za malu djecu.
Objavljeno:
Sta bi sa mojim komentarom, nisam valjda nekoga uvrijedila?
Objavljeno:
Hajmo procitati ponovo! Mozda iz drugog puta i Tanja, i 666, i Jasna, i Daje, i drugi njihovi istomisljenici, ukapiraju... Nije ni cudo u kakvoj smo situaciji kada neko nije u stanju da shvati ni kada mu se nacrta... Sva sreca pa ima i normalnih ljudi (svako normalan je razumio), a ima vala, i pametnih!
Objavljeno:
A, mozetel' ovaj clanak malo prevesti na onaj svakodnevni jezik za ljude koji su zavrsili citavih 8 osnovne i srednju skolu?
Objavljeno:
Ja ne idem na more u HR. Niti cu. Svakako nemam nista protiv da bilo ko ide tamo. Samo ovako perfidno umotan hvalospjev Hrvatima nisam ocekivao od g-dina filozofa. No to je njegov nacin. Viva la Croatia. Sto neko rece: steta pa nisu svi kao taj Ante. Ima mnogo onih Starcevica, Pavelica....
Objavljeno:
Tipično...zna se zašto si naveo ovakav naslov, za one (milion i kusur) koji su pobegli u druge destinacije, kojima je dosta maltretiranja za sopstvene pare, i tekst napisan, gle čuda, baš kad je "slučajno" usred miroljubivog zadra izgoreo audi a8 sa tablicama BG (a nije Bergamo, čik pogodi)...hteo si da ispadneš simpatičan sa aluzijom da je sve ok, ali, dečače, demantovaše te tamo neki koji nisu kao tvoj Ante...
Objavljeno:
svaka cast Bursac, ismijao sam se kao sto se svaki put smijem tekstovima Robija K. Odlicno pogodjena poenta i jako zanimljiv izricaj ... kapa do poda i hvala za jutarnji osmjeh. Tanja - plava kosa predpostavljam? Ne bi bilo lose da se malo obrazujete, procitate neku knjigu umjesto sto vrijeme gubite na internetu. Za pocetak progooglajte rijeci IRONIJA i SARKAZAM, a onda pravac biblioteka. Za to vrijeme moja obitelj i ja idemo u "lijepu nasu" da se odmorimo.
Objavljeno:
Tekst je simpatičan! :) A što se tiče komentara, prosto ne mogu da vjerujem!!!
Objavljeno:
Grunf bi potvrdio da je bolje provesti čitav život na hrvatskom primoriju, nego sedam dana među ovakvim komentatorima.
Ja
Objavljeno:
Tekst je odlican, ali su komentari bolji! Komentatoru "Volim svoje mrzim tudje" svaka cast! To je jedini ljudski komentar ovog teksta. A Tanji i inima sta reci??? NISTA!
Objavljeno:
covjece, pa ti ne znas da pises. jednostavno, humor ti je ustajao, samo nabrajas. mozda ti dobro mislis, ali...da bi napisao efektan clanak morao bi se jos potruditi. a i pravopis bi mogao malo ponoviti.
Objavljeno:
Ekstra tekst a josh bolji komentari pojedinaca. Ovaj 666 i Tanja su vrh :) pozzz PS primjeti se mentalna zaostalost kod mnogih :D
Objavljeno:
I sve to dok hiljade hrvata pjevaju Ustaške pjesme u Kniniu odakle su protjerali 500 000 Srba a vi im i dalje gradite državu vašim turističkim eurima. Dabogda nas nestalo kad smo takvi.
leo
Objavljeno:
najbolje za tebe da si osto kod kuće jer vijerovatno za tebe nije more .Sledeći put u c.goru ona je za tebe
Objavljeno:
Odlična priča!
Objavljeno:
Svaka cast majtore,iskreno ja mislim da su malo prenapuhali ono 100 eura i tako to aj pravila ima mnogo nismo navikli al eto nek si se ti nama lijepo proveo:)
Objavljeno:
A joj Tanja...
Objavljeno:
Koliko te iz HR plaćaju za ovakve tekstove... :D Ne kažem da nije slično ovome, ali pretjerno ulizivanje...
Objavljeno:
Pučna priča neobičnog naslova. Mada ima razloga za to. Da je naslov u nekom pozitivnom kontekstu, ne bi tekst niko ni pročitao. U pravu je draga koja na kraju odbrusi.. - Ti definitivno moraš na liječenje. Sudeći i po mnogim komentarima, svi bi mi tebali otići bar na neku terapiju. Toliko smo postali ovisni o crnim kronima i negativnim informacijama, kojima nas mediji svakodnevno bombarduju da nismo više sposobni ni prepoznati sarkazam, niti uočiti nešto pozitivno od strahova i predrasuda. Svima koji odlaze na ljetovanja, bilo gdje, želim sretan put i ugodan odmor. Mnogo više je dobrog među ljudima nego lošeg. I mnogo je više sličnosti nego razlika. Znam da je danas to teže uočiti.
Objavljeno:
super tekst! ne mogu da vjerujem da ljudi ne kontaju..c c c...kod nekih mozak izgleda radi samo na jednu fazu i nikako da preskoci. mislim da je za takve trebalo u zagradi staviti i pojasnjenje (ili mozda ne, ne vrijedi). u svakom slucaju odlicno.
Objavljeno:
super tekst! ne mogu da vjerujem da ljudi ne kontaju..c c c...kod nekih mozak izgleda radi samo na jednu fazu i nikako da preskoci. mislim da je za takve trebalo u zagradi staviti i pojasnjenje (ili mozda ne, ne vrijedi). u svakom slucaju odlicno.
Objavljeno:
Bursać je ovaj tekst napisao iz šaljive perspektive nekog paranoika koji na kraju ne može sebi da prizna da nije u pravu, ali nije ovo pravi smisao ovog teksta. Radi se o obrnutoj projekciji. Iza ovih značenjskih slojeva stoji ono što se na Buci može pročitati već neko vrijeme, a to je nešto što plasira i RSE - nastojanje da se BiH drži u onom odnosu prema Hrvatskoj koji je imala prije ulaska Hrvatske u EU. Objavljuju se saopštenja Evropske komisije u kojima se kritikuju ograničenja uvoza iz Hrvatske, objavljuje se tekst Drage Hedla u kojem se ovaj sa nostalgijom sjeća JAT-a i linije Beograd - Osijek - Zagreb (koja se plaćala iz budžeta da bi se reklo da postoji, kako kaže i sam Hedl). Ovo sa Etihadom i osnivanjem "Air Serbia" je pokazalo da ne idu neke stvari baš kako se mislilo. Živimo u globalnoj ekonomiji, ne samo evropskoj. Ideja koju su gurali Josipović i Milanović dok je Tadić bio na vlasti u Srbiji je da propala Croatia Airlines treba da vodi neku regionalnu avio-kompaniju u koju bi bio uključen JAT. Zašto bi se to radilo, kad je postojala bolja ponuda od strane Etihada? Isto tako, ono što Bursać ne piše u ovom tekstu, jer bi time razbio cijelu sliku koju želi da stvori, je zašto bi turisti iz BiH i Srbije i dalje išli u Hrvatsku ako imaju bolje i jeftinije ponude na drugim mjestima? "Auto može samo do Makarske", kaže Bursać. Pa na neka mjesta se ne mora ići autom. Nemaju svi Balkanci strah od letenja. Letovi su uključeni u turističke aranžmane, a kad se izračuna koliko se potroši u Hrvatskoj, na kraju to bude isto, a čovjek je vidio neku drugu zemlju. Ne znam zbog čega postoji nakon svega potreba da se mi na isti način odnosimo prema tome kao i ranije. Zbog čega ta Makarska treba obavezno biti nečije odredište. Nestankom srednje klase mi imamo ljude koji ljetovanje sebi svejedno ne mogu da priušte, a većina mladih ni ne radi u nekom klasičnom smislu da bi planirala taj ljetni odmor. Oni negdje odu kad mogu, nekad kod rodbine, nekad kod prijatelja. Nova klasa siromašnih se kreće u nekim drugim okvirima i nova klasa bogatih u nekim drugim. Siromašni neće ljeti prekidati sa svojim preživljavanjem i dovijanjem kako da nešto zarade, a imućni će bogami ići dalje od Hrvatske, kao što je pokazalo ovo nedavno istraživanje o turističkim destinacijama na koje se ide iz BiH, pa se vidi veliki porast učešća tih udaljenih destinacija, pa i nekih veoma egzotičnih i skupih.
Objavljeno:
Dobro je, hvala Bogu da si se ti nama vratio, sad se odmaraj ovih 11 mjeseci i 15 dana, pa ponovo sljedeće godine iznova. Neznaju oni Hrvatišta se sve može izdržati..
Objavljeno:
Autoru teksta svaka cast , iz prilozenog se vidi da je kralj teski. A sto se tice ove gospodje/ djice Tanje i autora komentara slicnih njenom, kao nick 666 , gospodo tekst je sarkasticno napisan ili da prevedem , autor teksta je na saljiv nacin opisao turiste koji idu u Hrvatsku na odmor svake godine , i stalno smisalju nekakve lovacke price kako su nezadovoljni uslugom , znaci ismijao je te turiste koji izmisljaju a pohvalio je Hrvatska turisticka mjesta u ovom slucaju Makarsku kao i vlasnike apartmana , soba itd. I preporucujem vam jedan dobar i lijep odmor , jer ako ste ovako sarkastican tekst uspjeli tako da razumijete, vjerujte jako ste umorni, nervozni i treba vam odmor. Autoru jos jednom , sve pohvale :)
Objavljeno:
Sta reci Tanji,i slicnima..daj se malo obrazujte,ili jednostavno barem ne komentarisite ako vec ne razumijete
Objavljeno:
Pa dobro,da li je ikome poznat koncept sarkazma..Vidim manjini..al' zato vecina glupa kao noc...Korisnik Tanja,idiot,malo je reci...Nije internet za tebe,idi gledaj Farmu...
Objavljeno:
Da li je moguce da citaoci ne mogu prepoznati sarkazam i ironiju u ovome tekstu. Zar su ljudi dosegli toliki stepen neobrazovanosti da ne mogu citati izmedju redova. Inace, clanak je veoma lijepo i duhovito napisan. I meni se licno ne svidja dio vezan za Cehe, Slovake i Poljake, ali dovoljno govori o tome koliko smo mi sa Balkana kulturoloski isti, iako se politicari i mediji trude predstaviti nase razlicitim (uvijek je zanimljivo saliti se na racun drugih). Cestitke Draganu na vispreno anpisanom tekstu.
Objavljeno:
Bursać, izdržao si ti to !!!
Objavljeno:
O, Tanja draga ... ili je i ovo sarkazam, ironija, šta li? Hm, ... možda. .
Objavljeno:
Za "TANJA"... Nevjerovatno da niste prepoznali suštinu teksta,možda da još jednom pročitate !!!??
Objavljeno:
Po meni, on je više hvalio Hrvatsku i njene domaćine - samo sa malo sarkazmma. Ništa loše po Hrvatski turizam...
Objavljeno:
Odlican tekst, a i sam znam nekoliko ovakvih turista :)
Objavljeno:
Ko će čitat ovolko ?!?! Piši kraće članke...nisi Ivo Andrić ;)
Objavljeno:
Iskrene čestitke na vjerno prikazanim "mukama i torturama" koje je junak ove sage herojski izdržao za vrijeme boravka u "devetom krugu pakla"... Jednostavno,za ne vjerovati šta sve čovjek može izdržati...
Objavljeno:
strašno glup tekst koji je dobro pokazao koliko je autor paranoičan i dvoličan, da ne kažem da ima problema sa podvojenom ličnošču. Sudeći prema tekstu niti u jednom trenutku nije imao razloga misliti loše o Hrvatima, RH i EU, ali očigledno ih mrzi iz dna duše, a tamo mora što ga netko tjera??? Pa gospodine nije te nitko tjerao da ideš u RH i izlažeš se 15-dnevnoj mentalnoj torturi koju si si sam priuštio, a ne Hrvati. Idem u RH sa bosanskim registracijama već 15 godina i nikada mi nitko nije oparao auto, izbušio gume ili skinuo tablice, na granici sam neki dan prenijela 3kg mesa, 2 pakiranja soka u tetrapaku i još koječega i nitko me nije maltretirao na granici...........gluposti se pročitaju ovdje na netu katastrofa....kakvih svakakvih ljudi ima baš bih voljela da tvoj prijatelj Ante pročita ovo da zna kakvog je priprostog nacionalističkog fašistu držao godinama u svom stanu.
Objavljeno:
Draga gospodo komentatori, niste upoznati sa konceptom ironije... ne brinite, to je nesto novo... Dobar tekst, samo ga raja ne konta... Nema nista gore nego kad se ironija pogresno protumaci kao istinita hronika dogadjaja...
Objavljeno:
Odlican tekst! Dosta s BiH paranoisanjem i zastrashivanjem potencijalnih turista.
Ja
Objavljeno:
Ne bi bilo lose kad bi uocili sarkazam i ironiju u textu prije nego sto prokomentarisete :)
Objavljeno:
Izvinjavam se zbog zaboravnosti - dio teksta sa Česima i Slovacima je smeće bez ostatka. Ali baš.
Objavljeno:
neslazem se uopste - 15 godina ljetujem po jadranu od poreca do dubrovnika nikad nisam osjetio ovakvo nesto
Objavljeno:
Lijepo napisan, mada je premisa teksta poprilično plitkoumna. Neću da zakeram, ispašće da napadam Hrvate.
666
Objavljeno:
nacionalisticki faktori u propagandnom textu protiv ljetovanja u RH.vala nisam mislio da ce buka sebi tako nesto dopustiti.ali eto...
Objavljeno:
Ajd' ti na lijecenje,dobro tebi zena kaze!
Objavljeno:
Izuzetno topla prica iz toplih krajeva...Lijepo je citati i nesto lijepo kao sto je prica o Smokvi koju nije dohvatio ledeni vjetar iz "Crnog Vrha"...lijepo!!!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.