<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Iz jezera izvučen dio meteorita težak oko 570 kilograma

Rusija

Iz jezera u Rusiji izvučen je veći dio meteorita koji je 15. februara eksplodirao iznad regije Čelabinsk, a težak je oko 570 kilograma.

17. oktobar 2013, 12:00

"Preliminarni pregled pokazuje da je to stvarno dio meteorita. Ovaj dio spada među deset najvećih pronađenih fragmenata meteorita ikad", kazao je Sergej Zamozdra, profesor na Univerzitetu u Čelabinsku, prenosi RT.

Tokom vaganja meteorita došlo je do trganja vage te se meteorit raspao na tri dijela tako da se nije mogla odrediti precizna težina.

Dijelovi meteorita prebačeni su u regionalni prirodoslovni muzej, a jedan dio meteorita planira se podvrgnuti rengenskoj snimci kako bi se utvrdilo od kojih se minerala sastoji.

Do sada je pronađeno pet komada meteorita koji su pali u jezero.  

Iako se meteorit nalazio na mjestu gdje je voda duboka 20 metara ipak njegovo vađenje nije bilo lagano jer je debeli sloj mulja stvaralo probleme roniocima kao i jako slaba vidljivost u vodi te oluje.

Roniocima je trebalo samo 10 dana kako bi se ispumpao mulj oko meteorita. 

Naučnici procjenjuju da je meteorit bio težak oko 11.000 tona.

Podsjećamo, od eksplozije meteorita povrijeđeno je više od 1.600 osoba i prouzrokovana je šteta veća od 30 miliona dolara.