<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Drama SEDAM u Banjaluci (FOTO)

SEDAM je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena, iz svih dijelova svijeta. Drama će biti čitana večeras u Banjaluci u Gradskom pozorištu Jazavac sa početkom od 20 časova. Ulaz je slobodan.

07. novembar 2013, 12:00

Početkom sepembra Sarajevski otvoreni centar najavio je scensko čitanje revolucionarne dokumentarne drame SEDAM u tri grada u BiH, nakon čega je uslijedilo formiranje ansambla i intenzivne pripreme na ovom veoma značajnom kulturnom i aktivističkom projektu. S ponosom ističemo da smo u ansamblu od sedam žena koje će dramu SEDAM čitati na sceni okupili sjajne bh. žene koje su pružile veliku podršku ovom projektu, a radi se o ženama koje su postigle velike uspjehe u okviru svojih profesija i oblasti djelovanja i koje mnogim mladim ženama mogu poslužiti kao primjer.

Ansambl SEDAM čine:

Vesna Andree Zaimović- muzičarka, novinarka i urednica portala Radio Sarajevo, iz Sarajeva

Besima Borić- političarka i zastupnica u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH, iz Sarajeva,

Darija Buzaković- direktorica Festivala Kratkofil, iz Banja Luke

Kristina Ljevak- novinarka FTV-a, iz Sarajeva,

Tanja Miletić Oručević- pozorišna redateljka, univerzitetska profesorica i direktorica JU Mostarski teatar mladih,  iz Mostara,

Amna Popovac- vlasnica radio stanice Studio88 i uspješna poduzetnica, iz Mostara

Selma Spahić- pozorišna redateljka, Umjetnička direktorica i selektorka FUTURE  MESS programa Internacionalnog tetaraskog festivala MESS, iz Sarajeva.



SEDAM je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena, iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija). Svako od čitanja izvodi jedinstveni ansambl sastavljen od istaknutih ličnosti iz različitih oblasti djelovanja.

Turneju scenskih čitanja dramskog teksta SEDAM inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica, Hedda Krausz Sjögren, u Švedskoj 2008. godine. Drama SEDAM do sada je izvedena u 13 zemalja, a okupila je oko 20 hiljada ljudi, od Švedske do Afganistana. Ovaj dramski tekst na sceni je izvodilo preko 500 osoba, žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Merly Streep.

Na osnovu intervjua koji su provedeni 2007. godine dramu SEDAM napisalo je sedam nagrađivanih dramskih autorica:  Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz.



Regionalna turneja SEVEN 2013 koju je podržao Švedski institute obuhvatiće Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

Turneju u Bosni i Hercegovini implementiraju Sarajevski otvoreni centar, Ambasada Švedske u BiH i Civil Rights Defenders.

Predstava je čitana u utorak u Sarajevu, a sinoć u Mostaru.

Fotografije su sa čitanjau Sarajevu.

Vezan tekst

BUKA intervju: Darija Buzaković - Kod nas ako se baviš kulturom ili si lud ili nemaš pametnijeg posla