<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Richard Branson: Zašto morate imati visoke ciljeve

Prije nekoliko godina željeli smo ugraditi videa u sjedišta svih Virginovih aviona.

28. juni 2014, 12:00

Posebno smo bili zainteresovani da ih smjestimo u sjedišta ekonomske klase, tako da svi mogu uživati u kvalitetnoj zabavi, za vrijeme svojih uzbudljivih letova.


Niti jedna aviokompanija ih dotad nije imala u sjedištima, i počeli smo da radimo na njihovom razvoju  sa nekolicinom proizvođača.


U međuvremenu, dok smo smišljali i radili na ostvarenju ideje, a dok je tehnologija veoma uznapredovala, troškovi su nas ograničavali. Prvobitne procjene su govorile da bi to koštalo oko 10 miliona dolara – iznos koji mi, kao mala kompanija, jednostavno nismo imali.


Bez obzira na sve, pokušao sam da posudim 10 miliona od sviju, koga sam se u tom trenutku mogao sjetiti.  Nisam mogao pronaći niti jednu banku, koja bi nas kreditirala, što mi je bilo dosta razočaravajuće. Bio sam očajan u smišljanju šta bih trebao napraviti i u tom trenu mi je sinula ideja.


Mi ne želimo samo da uvedemo videa u sjedišta aviona kako bismo bili najbolja avio kompanija na svijetu, mi želimo da proširimo kompletnu djelatnost. Nazvao sam kompaniju Boeing: „Šta mislite da nas opskrbite sa 12 novih aviona 747”?.
Oni su rekli sa zadovoljstvom da možemo.

Rekao sam im, posao je vaš ukoliko u svako sjedište ugradite videa. Bili su oduševljeni idejom. Od propasti sa kreditom od 10 miliona dolara, uspjeli smo dobiti kredit od 2,5 milijarde dolara. Ubrzo nakon toga, imali smo nove avione, video u svakom sjedištu, i nadmašili BA ( British Ariways, op. E.P.) u inovaciji za nekoliko godina.

Već godinama važi pravilo da djeca koja su iskusila putovanje sa kompanijom Virgin, negoduju tokom cijelog leta, ako putuju sa bilo kojom drugom kompanijom.


Ako imate više ciljeve nego što očekujete, možete dosegnuti više nego što ste ikada sanjali.


Vezani tekst :

Ričard Brenson : Ljudi koji stalno govore DA? Ne, hvala!

Za BUKU preveo Elvir Padalović