<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Povučeš me za Mundologiju!

Zato, mladi ljudi, dobro razmislite! Sad će krenuti da se štampaju vodiči za brucoše. Ja da mogu (i da me puste), ne bih ni za šta na svijetu, po razumnoj cijeni, dakako, propustio Mundologiju.

20. juni 2014, 12:00

Još je Suzana Mančić rekla –Knjigu narodu!

U BiH je trenutno preko 40 000 nezaposlenih visokoobrazovanih mladih ljudi, što iste ne sprječava da iznova i iznova upisuju fakultete krajputaše, gdje je posve normalno izučavati predmete poput „Mundologije“ i slične izmišljene zamlate. Platiš, završiš, masteriraš, magistriraš i doktoriraš. Ako imaš volju, pare i dobru vezu. Sve po zakonu. Ove godine se u borbu sa srećom, učenjem, profesorima, a ponajviše uplatnicama i ratama upustilo oko 6000 brucoša samo u Republici Srpskoj.

Ali šta je sa suštinskim znanjem i upotrebom istog, pitaće nepopravljive idealističke naivčine? Vlasti se u nas po pitanju korištenja znanja drže provjerene maksime - Članska karta partije, zatvaranje očiju, poslušnost i ćutanje.

Od Mesopotamije do Mundologije

Nego, spomenuh „Mundologiju“, krajnje egzotičan predmet, koji samo prati trend novokomponovanih  predmeta na novokomponovanim univerzitetima. I da se razumijemo, ta „Mundologija“ nije neki poseban, izolovan, niti pretjerano bolan slučaj. Ona je tek ogledna stvar, kroz koju treba promatrati naše školstvo.

Čovječanstvu je trebalo nekih 5000 godina da od Mezopotamije i prve Sumerske Civilizacije, osmisli jednu, jedinu, jedinstvenu, univerzalnu, rekli bi svenauku i da je turi u sveknjigu. Ne, nije to filozofija, koja je na samrti već 150 godina, nije to ni antropologija, niti neka vrsta širokopojasne usistemljene misli, a nije niti moderna astronomija. Ljudi su prosto bili slijepi kod očiju, tupi i beslovesni kod mozgova i nadasve nesposobni da bilo šta urade po enciklopedijskom pitanju. Čak su i francuski enciklopedisti digli ruke od sveznanja i katalogizacije istog.

A, onda 2006. godine, profesor Milan Galogaža, na sada već čuvenom panevropskom univerzitetu „Apeiron“ u Banjaluci, u okviru iste kuće, objavljuje knjigu koja je promijenila tok nauka, kako prirodnih, tako i društvenih.Objavljuje „Mundologiju“. 

Pomnijim bibliotečkim istraživanjima, našao sam da se „Mundologija“ prvi put ukazala još 2000. godine negdje u Novom Sadu. I možda bi „Mundologija“ ostala zakopana u tonama papira i kojekakvih PDF dokumenata da dva događaja nisu bacila svjetlo na 14 godina  staru knjigu i podigli je na nivo univerzitetskog predmeta. 

Prvi je bio, dakako, Svjetsko prvenstvo u fudbalu, znano kao Mundijal, koje semantički koketira sa nazivom Galogažinog djela, a drugi su silne afere koje su se podigle oko kupljenih, plaćenih i prodatih diploma na privatnim fakultetima po šumama i gorama balkanskim.

Mundologija po mjeri čovjeka

Za početak, epistemološki, ali i aksiološki, „Mundologija“ nije knjiga niti ispit o Mundijalu. Mada, opet, može da bude, a ne mora da znači. Na početku sam rekao da je nprofesor Milan Galogaža objedinio SVE, ili barem sve što je njemu palo na pamet, u jednu knjigu. Od filozofije, religije, sociologije, estetike, morala, demokratije, pa do sudstva, suđenja, alkoholizma i narkomanije. I sad, teško je reći da ovaj Opus Mundus ne sadrži nešto o Garinči, Kaniđi, Nišimuri... Recimo, samo ovu trojicu „fudbalskih radnika“ možete potovariti u esej o narkomaniji, alkoholizmu, suđenju i zloupotrebi istog. A, gdje su svi hudi „fudbalski radnici“  svijeta u istoriji od dr. Sokratesa, do onog malog debelog iz seoske lige u okolini Gajdobre?! Svako zaslužuje barem po esejčić, a neki i doktorske disertacije. Ovim bacamo tek malo svjetlo na veličinu Galogažinog djela. Čovjek je svoju „Mundologiju“ uspostavio kao jedan hipermoderan sistem saznavanja svijeta koji je dostupan svima. Kao kineska kroksica! I to je naprosto briljantno. Uselila se, da ne kažem arjenrobenovski, uletjela je „Mundologija“ klizeći između antropologije, sociologije religije, ontologije, formalne logike, istorije filozofije, dakle među boranijske predmete, čiji sadržaj je poprilično ograničen. Zapravo, do besvijesti ograničen.

„Mundologija“ tako omogućava jednoj mladoj personi koja je vidjela poznanicu iz čaršije na tv-u kako je postala PR, da ubrzano, a opet pošteno i na rate, završi fakultet. Šta će narečenoj brucoškinji, primjerice, Aristotelova „Metafizika“, do zla boga dosadno, nepotrebno i zamorno štivo, u kojem sve vrvi od budalaste riječi „bitak“?

Velim, šta će joj ta zamlata, kad može uzeti za temu štaznam „Istoriju iskrivljene istine (trača) kroz prizmu društvene komunikacije“. A, dobro zvuči, rođaci, jel' da?! Tako će, direktnim terenskim, da ne kažem šišajuće-sjedećim metodom u nekom frizeraju, buduća visokoobrazovana mlada persona ispitati koliko brzo se širi trač da ministar kreše (polu)maloljetnicu, kćerku od onoga što je pokrao šumu, e da bi ista dobila diplomu. 

Naučni rad će završiti među širokim narodnim masama i povećati tiraž komšijskoj trafici koja je odaavno na samrti. Dakle, naš budući ponosni vlasnik ili vlasnica diplome spaja u okviru „Mundologije“ svoje verbalne vještine, socijalnu inteligenciju, sociometriju, seksologiju, kao i ekonomski nepotizam i kapitalističku propast malih preduzeća. I taj rad zahtijeva čistu desetku ili, što bi se danas reklo, 100 ects bodova. Jer, ako ste smetnuli sa uma, riječ je o predmetu „Mundologija“, koji se izučava na  Katedri za filozofsko, sociološko-kulturološke nauke.

Mundologijom protiv kupovine diploma

A, sada ćemo na mračnu stranu obrazovanja, za koju mnogi zlobnici imaju šta reći. A, sve go zlobnik do zlobnika. Te, fakulteti niču u svakom naselju, te diplome se dijele šakom i kapom, te prije ćeš diplomirati nego cigaretu ispušiti, te doktorate imaju pa nemaju ministri...Budale, što bi rekao kolega Dragan Kesić!

Pa, jel' vi mislite da je lako zakupiti ili kupiti poslovni prostor i otvoriti univerzitet? Jel' mislite da je jednostavno u ovo doba, kad svako normalan oprema isti taj prostor slot mašinama, kockarskim i kafanskim stolovima, kupleraj krevetima, kao zadnja bijeda ići i tražiti školski namještaj? Jel' vi mislite da učila i knjige padaju sa neba? Naivčine jedne, sram vas bilo! Pa jel' mislite da se tek tako mogu safatati profesori sa državnih fakulteta koji imaju doktorat i licencu da predaju kod gazda Ćiće, Miće i Tiće??? Dobro, mogu, ali ipak treba tu logistike i drugih materijalno-društvenih vještina. Da ne kažem, valja sve to podmazati.

I što je najgora pogrda, kruži priča među ovim zlobnicima kako su profesori osmislili po stotinjak predmeta, ne bi li napucali fond sati i samim tim i svoje dnevnice. Dobro, možda to i stoji, ali zar se upravo profesor Milan Galogaža, sa svojom „Mundologijom“ i ekspertnim timom ne bori da smanji broj nepotrebnih predmeta. Jer, šta će nama sve te zaludne istorije, geografije, biologije, sociologije, antropologije, filozofije, kad sve fino ukratko može stati u „Mundologiju“. I ko je sad kriv, licemjeri? Vi i vaša opanjkavanja ili pošteni profesor koji je objedinio svjetsko zanje, a da nije internet? 

Ono, istinabog, napisao je profesor Galogaža još i: Politički menadžment, Opštu teoriju sistema, Izvozno poslovanje: (putevi bez iluzija: od domaćeg do nama bliskih tržišta), Reinženjering i repozicioniranje Republike Srpske i Bosne i Hercegovine: (uredićemo svoju zemlju po meri savremenog čoveka), Makroekonomija, Bankarski marketing menadžment, Trgovinski marketing menadžment, Portfeljni menadžment...

Jedan opus deičić, štono bi se našalili. Ali ja upravo mislim da su sve te silne knjige i predmeti doveli do toga da profesor podari svijetu „Mundologiju“.

Pa, čovjek se sjetio da nekad nema struje, spor net, nema signala za wifi...trista čuda...Ovako, lijepo, „Mundologiju“, pu...pu, strana ta i ta, nađeš šta ti treba i gotovo. I ne samo to, „Mundologija“, prvo kao udžbenik, a onda kao predmet, jeste interaktivna platforma za učenje, jer svaki  novi seminarski rad mladog Apejronovca, poput Vikipedije, ma šta Vikipedije, poput biblioteke „Megatrenda“, obogaćuje naše carstvo znanja i saznanja.

Zato, mladi ljudi, dobro razmislite! Sad će krenuti da se štampaju vodiči za brucoše. Ja da mogu (i da me puste), ne bih ni za šta na svijetu, po razumnoj cijeni, dakako, propustio Mundologiju.

Zapravo, toliko mi se sviđa ta ideja da ću se najvjerovatnije prijaviti i kao student i kao predavač. Ne znate šta je to? Pa to Vam je kad ti njima daješ pare, da bi držao predavanja studentima.

Apsolvirali smo, nadam se, da se stara maksima – Uči, sine, da ne moraš raditi, izmijenila u novu - Kupi djetetu diplomu, da ga možeš zaposliti. Iz svega je jasno da su priče kojekakvih ministara o deficitarnim zanimanjima čisto demagoško palamuđenje. Zašto bi neko drljao dupe, oči i mozak 7-8 godina na medicini ili mašinstvu, kad za tri godine, uz pomoć „Mundologije“ i ostalih nauka, može steći diplomu, sjesti u kakav državni hodničić i polako čekati napredovanje u svojoj karijeri osrednjeg, neukog mediokriteta.

I zato, Viva Mundologija, viva Apeiron, viva znanje, Mehiko, Bosnia, štagod! Mogu zlobnici samo da vam pljunu pod prozor i povuku vas za Mundologiju!

Za sve vas, koji želite da se upoznate sa Mundologijom, kliknite OVDJE


Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru@dijalekticar