<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U DUGOVIMA STE DO GRLA? Otkrili su način kako ih otplatiti za djelić njihove vrijednosti

Politički pokret izrastao iz ‘Occupy’ prosvjeda, ‘Strike Debt’ (Izbriši dugove) uspio je izbrisati studentske dugove čak 2.700 studenata Sveučilišta Everest, čiji vlasnici su ovih dana na suđenju zbog ilegalnih kreditnih ponuda.

18. septembar 2014, 12:00

Ukupni dug studenata iznosio je gotovo 4 milijuna dolara - 3.856.866 dolara, a Strike Debt ga je uspio otkupiti za djelić njegove cijene - 106.709 dolara.

- Rješenja se neće dogoditi ako samo čekamo na Kongres, rekao je Thomas Gokey, jedan od organizatora inicijative.

- Potreban nam je društveni pokret. Moramo ujediniti dužnike i iskoristiti snagu skupine, kazao je.

Strike Debt organizirao je Rolling Jubilee fond za otkupljivanje studentskih dugova. Prvih 3,8 milijuna dolara je tek kap u moru ukupnih studentskih dugova, koji su prošle godine prešli vrijednost od 1 bilijuna dolara. No cilj akcije je prvenstveno simboličan, jer pokazuje da je dugove moguće riješiti - i to uz veliki popust.

- Rolling Jubilee ne rješava problem. Radi se o korisnoj taktici jer razotkriva kako funkcioniraju dugovi, rekao je Gokey.

- Probušili smo rupu u navodnoj moralnosti dugova, kroz tu ideju da dugujete X novaca što 1% populacije tvrdi da dugujete. U stvarnosti, taj dug vrijedi mnogo manje. Gornjih 1% ga prodaje međusobno po smiješnim cijenama. Zapravo uopće ne dugujete toliko puno, izjavio je Gokey.

Tih ‘1%’ o kojima Gokey priča su u ovom slučaju tvrtke koje izdaju privatne studentske kredite i kupce kreditnih portfolia, koji se često prodaju za ‘siću.’

Organizacija Strike Debt se nada da će inspirirati mlade sa sličnim dugovima da se udruže u koaliciju nalik sindikatu kako bi ispregovarali povoljnije uvjete kreditiranja studiranja.

Ovo je, inače, već drugi put da je organizacija uspjela izbrisati velik dug s malim sredstvima. Prošle godine, kupili su dugove za liječenje u iznosu od 13,5 milijuna dolara po cijeni od samo 400,000 dolara.

Izvor Jutarnji list